måndag 28 augusti 2023

Fräls oss ifrån ondo

"Fräls oss i från ondo" av Johannes Selåker utgiven av Bokförlaget Forum. Detta är författarens debutroman, och första delen i serien-Blodslinjen. Boken handlar om den frilansande journalisten Selma Halilovi'c.  Hon rapporterar om olika sabotage runt om i Umeå trakten, utförda av en grupp som kallar sig för sabotörerna. Samtidigt letar hon efter en vän som hon förlorat, och inte vet vart hon tagit vägen. Selma vill få reda på vilka de i gruppen sabotörerna är, och vad de vill och hur långt de skulle kunna gå. När hon undersöker vad man först tror är ett självmord, som filmas och läggs ut på socialamedier, leder detta henne till en sektliknande kyrka, som kallas för Guds ljus. Medlemmarna verkar bära på en del hemligheter, och i samtal med flickans föräldrar känns det som taget ur en teater. Selma förstår att man döljer något. Den döda flickans syster försvinner, och Selma vill försöka hitta henne, innan det är för sent. Hennes sökande leder henne till en ondskefull man, ute efter hämd.

Wow, detta är en riktigt spännande debut. Trots att boken innehåller hela 561 sidor, så känns den inte så lång. Den är så otroligt spännande och tiden bara flyger förbi medan man läser. En riktig bladvändare, med andra ord. Selma är en kvinna som verkar ha många olika sidor. Ibland är hon tuff, väldigt smart och målmedveten, ibland osäker och svag. Hennes psykiska mående beror på upplevelser, när hon var liten, och flydde ifrån kriget i Sarajevo. Det gör att hon inte verkar tänka sig för i alla lägen. Och ibland handlar hon först och tänker sedan. Vi får följa hennes arbete som journalist och sökandet efter vännen Ivana. Samtidigt som vi får en inblick i hur det är att leva i en sekt, där pastorn styr medlemmarna med järnhand, och uppmuntrar medlemmarna att ange varandra, för att undvika att själva bli straffade. De som begår misstag är så kallade felare och blir straffade eller uteslutna. Vi får också följa gruppen sabotörerna, och hur ledaren lyckas manipulera alla i den lilla gruppen. Boken är välskriven och författaren lyckas knyta ihop alla lösa trådar på ett bra sätt. Den slutar också väldigt spännande. Jag ser fram emot att läsa mer av författaren och nästa del i serien. Boken får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favoritställe ur boken;

8.

Det duggregnade när Selma klev ur sin vita Volkswagen Tiguan vid olycksplatsen utefter landsvägen mellan Vindeln och Umeå. Det förvridna bussvraket låg på sidan i diket. Klockan är strax efter tolv men fortfarande pågick arbetet på platsen. Säkert hade man fått vänta på utredare från Umeåpolisen.

Fotografen Sven Lindström rullade upp bakom henne och klev ur en grå Audi. 

"Vi är rätt sena", sa Selma. 

En bärgare körde in till vägkanten. Orange varningsljus blandades med blåljusen. 

"Det är de med", sa fotografen och nickade mot bilen. "Jag tror inte vi har missat så mycket."

Tillsammans började de bearbeta platsen ur alla vinklar, säkra detaljer för att kunna skapa sig en bild av händelseförloppet. Bussen tycks ha farit över vägbanan och kraschat rakt igenom räcket på motsatt sida. Scenen var som hämtad ur en dystopisk film. Krossat glas och skeva metalldelar låg utspridda över den smutsiga snön. Bussens fönster gapade tomma som pluggar i en tandrad. Vindeln HC:s röda logotyp lyste mot den gråbleka himlen. Det luktade kemiskt, kanske av diesel. 

Polisens tekniker rörde sig fram och tillbaka i sina vita dräkter bakom den smala avspärrningen. En av dem stod böjd över ett föremål borta vid viltstängslet.

"Vad är det där?" frågade Selma och pekade mot teknikern. Sven Lindström höjde kameran och tog några bilder innan han vände displayen mot henne. 

"Ett av bussens däck", sa han. "Det sitter fast i stängslet." 

Selma nickade. 

"Kan det ha lossnat och orsakat olyckan?" 

Selma tänkte på sabotörerna, försökte se gruppen framför sig. Vilka var de? Vad ville de egenligen och hur långt var de beredda att gå? Det kändes märkligt att samna personer som spetsat komunhusets kaffe med LSD nu skulle försöka döda någon. Det här sabotaget saknade humor och finess, det här handlade mer om ilska och hat. 

Hon tog upp telefonen och kollade klockan. Om hon skulle hinna till Ingrid för att plugga med henne och Astrid måste hon åka om två timmar. 

Baksidestext;

Blodslinjen del 1

En tonårsflicka sänder sitt eget självmord på Instagram. Vem är hon och vad har drivit henne in i döden? 

Samtidigt som filmen sprids över nätet skakas trakten runt Umeå av ett antal mystiska sabotage som journalisten Selma Halilovi'c bevakar som frilansare efter att hennes anställning på Expressen slutat i en katastrof. När Selma får se självmordsfilmen gör hon en fasansfull upptäckt- en ännu mörkare hemlighet verkar gömma sig bakom bilderna som visas. 

Finns det en koppling till den flicka som nyligen försvunnit från den sektliknande församlingen Guds ljus i Vindeln? 

Parallellt med de mystiska sabotagen blir mer extrema växer Selmas känsla av att församlingen och flickans familj döljer något. Plågad av minnen från barndomens flykt från Sarajevo pressar hon sig själv allt hårdare i sökandet efter svar. Till sist närmar hon sig den punkt där trådarna tycks löpa samman: den mystiska sekten och en man besatt av hämd.


Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Summering av maj månads läsning

  Jag hade ju en hög med 14 böcker jag inte hade hunnit recensera från april månad, och jag är nu i fatt dessa i alla fall vilket är skönt. ...