onsdag 23 augusti 2023

Vintagebutiken i Primrose Hill

"Vintagebutiken i Primrose Hill" av Annie Darling, utgiven av Historiska media. Den nyseparerade Sophie Stanton tänker förverkliga sin dröm, om att åka till släkten i Australien. Hennes pappa kommer där ifrån, men hon har aldrig haft möjlighet att åka dit och träffa dem. Hennes farmor ska opereras och Sophy vill passa på att hjälpa till samtidigt. Eventuellt funderar hon på att stanna där permanent till hennes familjs bestörtning. Hon är trettio år och arbetslös, och hon behöver ett tillfälligt arbete. För att kunna förverkliga sin Australien dröm, börjar hon arbeta på sin pappas Johannos Vintagebutik. Där möter hon svårt motstånd av Phoebe, som är butikens chef. Hon är inte alls imponerad av att chefens dotter ska börja där. Hon gör livet surt för Sophy, men Sophy finner sig snart förälskad i vintagemodet och de vackra klänningarna. Hon blir även förälskad i Charles som arbetar som ädelstensspecialist. Trots att Sophie inte vill ha ett förhållande nu, kan de inte låta bli varandra. Ska Sophie verkligen kunna förverkliga sin dröm om en resa till Australien, nu när hon har två nya förälskelser?

Jag har inte läst något förut av författaren, men jag tyckte verkligen om boken och hoppas på att få läsa en fortsättning på den. Denna vackert förpackade feelgood pralin är ljuvlig. Vi får följa med till vintagemodets magiska och inspirerande värld. Till pappans vintagebutiken kommer det såväl unga brudar, som letar efter den perfekta bröllopsklänningen, som många andra personer, både trevliga och otrevliga i en salig blandning. Jag gillar de båda huvudkaraktärerna, Sophy och Charles och de andra personligheterna som är bra beskrivna. Boken innehåller även mysiga och bra beskrivna miljöer. Och man kan nästan se de vackra klänningarna framför sig. Vi får veta en del om vintagemodets historia, vilket jag tycker är intressant och ett stort plus. Så gillar ni vintagemode tillsammans med en lagom dos intriger, och romantik, får ni inte missa denna pärla. Boken får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favoritställe ur boken;

Kapitel 13

Följande onsdag, när det blev dags för Sophys nästa lektion, tog Charles med henne till museet för mode och textilier i Bermondsey, ett grällt orangefärgat hus med neonrosa accenter. Det kändes som något från en helt annan värld än det praktfullt viktorianska V&A.

Det var ett litet museum utan permanenta samlingar, men den nuvarande utställningen, Natt och dag, var en hyllning till 1930-talets mode.

Till skillnad från V&A var alla kläder inte bakom glas, och de slapp ett myller av människor som skymde sikten. Kläderna som var ordnade efter tema, var verkligen där, visserligen bakom sammetsrep eller på podier, men Sophy hade inga problem att komma så nära att hon kunde se de lite ojämna stygnen på en brun kräppklänning.

"Ekonomin kraschade 1929, så trettiotalets kvinnor fick vara lite kreativa", förklarade Charles när Sophy uttryckte förvåning över att så många av utställningens kläder varvhemsydda. "Det var därför lam'e blev ett så populärt material. Mycket billigare än paljetterna på tjugotalets flapperklänningar." 

"Och så många färger", observerade Sophy medan hon studerade en aftonklänning i aperikosfärgad lam'e med chiffongärmar och djup urringning i ryggen. "Folk älskade verkligen att klä upp sig på den tiden. 

"Visst var det så. När det känns som om undergången är nära vill man sluta med flaggan i topp", sa Charles tankfullt. Sophy tyckte att hon var en praktisk och pragmatisk person, men hon kunde väldigt lätt föreställa sig hur spännande det måste ha varit för en kvinna på trettiotalet att förbereda sig för en utekväll. Kanske ett cocktailparty på något stiligt Londonhotell. Eller en supé med dans på någon halvskum nattklubb i Soho. Känslan av sval satin mot varm hud när hon gled i en fotsid röd och gräddvit art deco-inspererad klänning. 

Charles skulle se fantastisk ut i hög hatt och frack, tänkte Sophy när de passerade en docka med precis den klädseln. Det var något lite Fred Astere-aktigt över honom. Sophy skulle inte bli det minsta förvånad om han plötsligt började steppa eller dansa foxtrot med henne runt utställningen. 

Baksidestext;

Att få en andra chans blir aldrig omodernt

Sophy Stanton är nybliven singel och planerar lämna Londons hopplösa dejtingmarknad och flytta till släktingar i Australien. För att tjäna ihop till flygbiljetten tar hon motvilligt jobb i pappa Johannos klädbutik. 

Hon kan ingenting om Vintagemode men kastas snabbt in i en värld av organza, shantung och taft. Medan Phoebe, den överlägsna butikschefen, håller ett öga på henne börjar en häftig förälskelse vill vintagekläder vakna till liv.

Men det är inte bara de avlagda plaggen som får Sophys hjärta att bulta. Även Charles Rivenhall, ädelstensspecialisten med markerade kindben och skräddarsydda kläder, tycks ha den effekten. Två nya förälskelser som riskerar att lägga krokben för Sophys Australien planer.


Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi rymmer till draken

"Vi rymmer till draken" av Susanna Martelin illustrerad av Amanda Chanfreau utgiven av Bonnier Carlsen förlag . För barn 6-9 år...