måndag 21 augusti 2023

Saltmålla del 1- Sandänglar

"Saltmålla del 1-Sandänglar" av Susanne Schemper, utgiven av Saga Egmont och Stellar förlag. Både Paulina Pihl och Ingela Salo är bjudna till det nyöppnade Saltmålla Resort, som ligger på västkusten i en vacker miljö. Paulina är en författare som Ingela tycker är bra. När Ingela möter Paulina på hotellet börjar hon känna saker hon aldrig känt förut. Men Paulina är tillsammans med den tempramentsfulla Milla, som är mer än svartsjuk. Paulina tänker tillbringa tiden på Saltmålla genom att skriva färdigt sin bok, medan Ingela vann sin vistelse på hotellet i en tävling. Plötsligt känner hon sig sedd av Paulina. Paulina verkar lyssna på Ingela, och för första gången blir Ingela kär. Dock förstår hon inte riktigt att dessa känslor inte är besvarade. Hennes känslor för Paulina går snabbt över i en besatthet, som får henne att göra saker hon aldrig gjort förut.

Detta är den första delen i serien om Saltmålla. I den här boken frågar vi oss-Vad är beundran, och var går gränsen för besatthet? Jag tyckte synd om den ena huvudpersonen, Ingela. Hon känns verkligen ensam, och det måste påverka en människa väldigt mycket. Hon upplevs som lite udda, men det är kanske inte så konstigt efter det liv hon gått igenom. Hon har inte bara blivit mobbad i skolan, när hon var yngre, utan Ingelas förhållande till föräldrarna är inte heller så bra. Speciellt mamman trycker ner henne hela tiden. Vi för följa Ingelas lite osunda tankar och känslor, samtidigt som vi får följa paret Paulina och Milla och deras osunda känslor av svek och svartsjuka. Allt Paulina säger och gör, uppfattar nämligen Milla som att Paulina är otrogen. Det känns som en krypande otäck känsla genom hela boken, att vad som helst kan hända. Författaren lyckas beskriva Paulinas känslor av att något inte står rätt till, och av att känna förföljd, på ett bra och realistiskt sätt. Samtidigt börjar hon också ifrågasätta sitt förhållande till Milla, som börjar gå för långt i sin svartsjuka. Boken får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favoritställe ur boken;

12

"Oh my god, du skulle ha sett henne. Hon liksom trånade efter mig. Som en hundvalp som tittar på sin nya ägare med en blick som säger jag är din nu.

Paulina skrattade, rullade runt på sidan och förde telefonen närmare sitt ansikte, närmare Milla. Som inte alls såg lika road ut som Paulina hade hoppats på. 

"Nu har vi pratat en timme. Ska vi sova nu kanske? Eller har du planer på att söka upp din nya flickvän och ta en sängfösare med henne?" 

Milla röst var syrlig. 

"Hon skulle nog gilla det faktiskt. Om jag knackar på och föreslår ett glas vitt på balkongen. Sa jag att hon bor i hotellets andra svit? Vilken vinst! Det finns alltså bara två sviter, som om jag går ut på balkongen nu och tittar mot den andra längan så ser jag hennes svit. Jag kan gå och vinka till henne. Föreslå en månskenspromenad."

Milla himlade med ögonen.

"Vet du. Jag måste verkligen sova nu. Men tack för underhållningen, vetkligen roligt att höra om kvällen. Det låter som ett fantastiskt ställe och kul att höra att Pim och Hannes har det så bra. Och du låter så glad. Mindre stressad låter det som?"

"Det kan vara alkoholen. Jäklar vilka goda mojitos jag har druckit ikväll. Fast jo, jag känner mig lite avsplappnad faktiskt. Planen är att sova ut i morgon. Sedan ta en lång promenad på stranden och därefter sitta i min fantastiska svit och skriva hela eftermiddagen. Pice of cake."

Hon hörde hur hon sluddrade lätt på orden. 

"Låter som en plan. Vi hörs i morgon."

Baksidestext;

"Paulina var hennes öde. De var som två magneter som oundvikligen drogs mot varandra."

FÖRFATTAREN PAULINA PIHL ser fram emot både skrivtid och lugn nära hav och natur på nyöppnade Saltmålla Resort. Den senaste tiden har varit stressig och förhållandet hon har med den tempramentsfulla och svartsjuka Milla tar allt mer energi.

Ingela Salo befinner sig också på hotellet. Hennes längtan efter gemenskap överskuggas av hennes förlamande rädsla för att inte passa in. När hon oväntat får uppleva hur det är att höra till, och sedan lika snabbt hamnar utanför igen, blir besvikelsen för stor för att hantera. Hon finner sig beredd att göra vad som helst för att återigen få känna sig sedd.

Samtidigt kan Ingela inte tolka de omvälvande känslor hon snabbt får för Paulina. Kan det vara äkta kärlek?

Paulina, som till en början roas av den udda kvinnan, drabbas snart av en stark känsla av obehag. Är Ingelas intresse verkligen sunt-eller är hon rent av besatt av henne?


Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Ninni

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi rymmer till draken

"Vi rymmer till draken" av Susanna Martelin illustrerad av Amanda Chanfreau utgiven av Bonnier Carlsen förlag . För barn 6-9 år...