söndag 20 februari 2022

Smakbit på en södag v 7 -2022

 

Var tog veckan vägen. Nu är det redan söndag igen. Barnen har en vecka kvar innan de får sportlov. Långt om länge fick vi vatten igen. Det verkar vara en toalett som gör att pumpen går och tömmer vattnet så att vattnet sinar. Vi får se om det beror på det. Just nu har vi vatten igen. Vi tittade på tredje delfinalen av Melodifestivalen och Anders Bagge var ju helt klart bäst. Det är så halt just nu. I fredags ramlade jag på isen och slog knäet. Jag var lite stel igår och hade ont men idag känner jag att det är mycket bättre. Annars har det varit en lugn helg och i dag när det söndag så har bloggen "Betraktninger" har ett boktema där vi bjuder på en smakbit ur en bok vi läser. Jag tänkte bjuda på en liten smakbit ur en av böckerna jag läser just nu. 

"Under Magnoliaträden"

Av 

T.I. Lowe


Smakbiten;
Prolog 1987
MED EN HÖJD på tjugofyra meter och en diameter på tolv meter blev kungsmagnoliorna lätt svårhanterliga i vår del av South Carolina, som låg undanskymd precis mitt i den hjärtformade delstaten. Den dekorativa madamen kunde plötsligt få för sig att lyfta på kjolen och dimpa ner i trädgården om man inte såg till att förhindra det. Ägarna fick vara noga med att ansa sina träd regelbundet om de inte ville riskera att hela gården togs över av de sydlänska skönheterna. 
Det självsvåldiga trädet var emellertid en prydlig gäst. Fallna grenar och löv doldes under den luftiga kjolsfållen tills de så småningom förmultnade och blev till samma jord som gav den liv.
Till skillnad från de flesta närbelägna städer som hade börjat stoppa kinapäron i jorden som om de var nästa stora grej, pryddes hela vår stad av kungsmagnolior. Ja, för sjutton, träden hade till och med inbyggda förråd, och Moder natur var inte den enda som utnyttjade de unika gömställena. High school-eleverna var inte så hemliga som de trodde när de gömde cigaretter under de yppiga tvillingträden som flankerade busshållplatsen för att smita ut och smygröka mellan lektionerna. På Truett Memorial Library tilläts ingen mat eller dryck i lokalerna, så folk brukade hänga sina matkassar över grenarna på magnoliaträden utanför byggnaden eller ställa in sina muggar under dem för att hämta senare när de kom ut igen. Man visste helt enkelt aldrig vad man kunde hitta under de där träden. Dagböcker, kärleksförklaring, en borttappad baseball...

Från baksidan; AUSTEN HAR KNAPPT hunnit fylla fjorton när hennes mamma dör i barnsäng. Hon lämnas kvar att ensam ta hand om sina sex syskon och sin pappa, och hon gör sitt bästa för att hindra pappan att dras ner i det mörker han så ofta hamnat i. Ansvaret att hålla ihop familjen och driva deras tobaksfarm vilar tungt på Austins axlar. 
När samhället sträcker ut hjälpande händer försöker hon istället desperat dölja sanningen om vad som egentligen sker på gården. Ska hon våga släppa taget och våga lita på någon annan än sig själv? Att avslöja familjens hemlighet skulle innebära konsekvenser men det finns också frihet i sanningen. 
"Under magnoliaträden" är en gripande uppväxtskildring om förlorad barndom, ensamhet och psykisk ohälsa. Men det är också en varm berättelse om vänskap, kärlek och om att våga be om hjälp. 

Ha en fin söndag!

Kramizar Nina 

20 kommentarer:

  1. Hoppas knäet blir bättre och att det finns vatten. Det var en ny bok för mig. Spännande början måste jag säga. Tack för smakebit.

    SvaraRadera
  2. okänd bok för mig. hör hundarna hemma i boken? tack för smakebiten!

    SvaraRadera
  3. Tack för smakbiten! Den boken vill jag nog läsa.
    Hoppas ni får behålla vattnet och att ditt knä blir bättre.

    SvaraRadera
  4. Jag har en lite dröm om att någon gång få se alla dessa magnolior som de har i Södern. Specifikt Savannah, men vilken stad som går egentligen bra 🙂

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo det verkar så vackert. Magnolior är ju så fina...

      Radera
  5. Det låter som en intressant bok.
    Tack för smakbiten.

    SvaraRadera
  6. Vackert beskrivet! Låter som en varm och innerlig bok.
    Tack för smakbit

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja jag ska börja läsa den i veckan. Tyckte också den verkar bra.

      Radera
  7. Jag tycker det låter trevligt med kungsmagnolior, men de kanske är som våra lupiner - vackra, men ett ogräs som man inte ska släppa in i trädgården.

    SvaraRadera
  8. Magnolior låter som vackra växter!

    SvaraRadera
  9. Tack för smakbiten. Den boken var ny för mig.

    SvaraRadera

Fjärilar i magen

"Fjärilar i magen" av Ida Fryklund , utgiven av Saga Egmont förlag . Vi får följa Oskar som har tagit över sina föräldrars restaur...