måndag 11 mars 2024

Författarintervju - Linn Samuelsson

Denna författarintervju belyser Linn Samuelsson som är en debuterande författare. Hon släpper sin nya spänningsroman "Ett minne blott", som är den första delen i en trilogi, om några månader. Jag hoppas få möjlighet att läsa hennes nya bok och det ska bli spännande att följa henne framåt. 


1. Hur många böcker har du skrivit?

Svar; Jag debuterar med spänningsromanen ”Ett minne blott” om några månader. Det är den första delen i min trilogi. Just nu skriver jag på andra delen och den tredje delen har jag alla detaljerna till i huvudet.

2. Vem är Linn Samuelsson? (Lite allmänt om dig själv).

Svar; Född: 1995

Stjärntecken: Fiskarna

Bor: I villa i Tranås tillsammans med sambo, son och två samojedhundar.

Favoritmusik: Lasse Winnerbäck

Äter helst: Kinderägg

Serier på repeat: Gossip Girl och Game Of Thrones

Hur folk i min närhet skulle beskriva mig: en envis, noggrann och omtänksam person med barnasinnet kvar.

3. Hur fick du idén till din debutroman?

Svar; Jag började att lyssna på ljudböcker när jag flyttade till min första egna lägenhet. De var mitt sällskap. Sen dess har jag lyssnat på mååånga böcker, mestadels spänningsromaner och deckare. De flesta har haft ett slut som jag har gillat, men några hade jag gärna ändrat på. Till slut bestämde jag mig för att skriva en egen bok som jag kunde göra som jag själv ville ha den. 

4. Hur gammal var du när du skrev din debutroman?

Svar; Jag började att skriva på min debutroman när jag var 22 år. Sedan skrev jag på den till och från, tills december -22 då jag blev klar och skickade in den till förlag. 

5. Vad har du fått för respons av din omgivning?

Svar; Positiv respons! Helt klart. Många blev också förvånade när jag gick ut med nyheten att jag skulle släppa en bok. Hade inte berättat för någon utanför familjen att jag skrev. Jag är ganska glad och sprallig som person så många bara utgår från att det är en feelgood jag har skrivit, och inte en spänningsroman.

6. Hur har livet förändrats sedan du började skriva?

Svar; Lite flummigt kanske, men jag skulle nog säga att jag har hittat mig själv. Jag kan släppa allt runt omkring och slappna av när jag går in i min skrivarbubbla. 

7. Var det lättare att skriva bok nr två?

Svar; Jag skriver på andra boken nu, men jag kan redan säga att den går mycket smidigare att skriva än första boken. 

8. Skriver du på något nytt och berätta gärna lite om den?

Svar; Rent konkret håller jag på med min trilogi. I huvudet har jag dock flera idéer till kommande projekt som jag går och tänker på. Är taggad på att få sätta tänderna i dem!

9. Har du några andra intressen?

Svar; Jag tycker om yoga, att sticka och virka, odlar en del och är mycket ute i skogen med våra två samojeder.

10. Har du något annat arbete förutom författare?

Svar; Jobbar 75% som sjuksköterska på ett äldreboende.

11. Läser du mycket själv och i så fall vad?

Svar; Lyssna är min grej! Det kan jag dessutom göra samtidigt som jag gör annat. Har alltid en ljudbok i öronen när jag städar, lagar mat, är ute och går m.m. Det blir mest spänning, men brukar väva in en och annan feelgood och klassiker. På senare tid har jag även fastnat mycket för engelsk skönlitteratur.

12. Hur ser det ut där du skriver?

Svar; Jag har fixat iordning ett skrivbord, köpt ny stol och fixat dit blommor och en fotogenlampa för stämningens skull. Det är jättefint! MEN, jag har aldrig suttit där.. Varje kväll tänker jag att jag ska inviga platsen och varje kväll hamnar jag ändå i soffan med en filt och datorn i knäet. Det funkar bra det också!

13. Har du någon speciell rutin du skriver efter? Tid på dagen eller när du kommer på något?

Svar; Jag skriver alltid på kvällen. Barn sover, hundar har promenerats med och hemmet är stilla. Kommer jag på detaljer eller idéer under dagen åker mobilen upp. Att skriva anteckningar är väldigt smidigt. Likaså inspelningsfunktionen, om jag har kommit på något långt som jag inte har möjlighet att skriva ner för tillfället, men som jag inte får glömma bort.

14. Har du något tips till den som vill börja skriva?

Svar; Läs! Man utvecklas som skribent genom att läsa. Och börja skriv. Det är många som vill skriva en bok, men som säger att de ska gör det sen, när tiden finns. Min erfarenhet är att man aldrig får den där överflödiga tiden. Planera in en skrivstund i den tiden du redan har. Det behöver inte vara långa stunder. Huvudsaken är att du får till den överhuvudtaget. De två punkterna tillsammans tror jag är de enda tipsen man behöver för att komma igång. Läs och skriv!

15. Vilket blir nästa steg? Har du någon dröm?

Svar; Nästa steg blir utgivning av debutromanen - Superspännande! Självklart är ju drömmen att en dag kunna leva på mitt skrivande, men en mer realistisk dröm är att iallafall kunna gå ner i tid för att ägna lite mer tid åt mitt skrivande. 

16. Något citat du lever efter?

Svar; ”Det har jag aldrig provat tidigare så det klarar jag helt säkert.” - Pippi Långstrump 

17. Vilken klassiker tycker du man ska läsa?

Svar; Jane Eyre av Charlotte Brontë, utan tvekan! 


Tack Linn för att du ville delta i min intervju! 

Ha en fortsatt trevlig dag! 

Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Utan oss

"Utan oss" av Susanne Sundling utgiven av Lava förlag . Johan och Annikas barn har nu lämnat boet, och Annika försöker nu vänja ...