söndag 22 september 2024

Kärlekens bakgata

"Kärlekens bakgata" av Anna Laestadius Larsson, utgiven av Piratförlaget. Bokrecension; Vi får både en tidsresa och en historielektion, som belyser 1800-talets Stockholm, i denna välskrivna roman. Överklasskvinnan Ellen Bergman, har inte lyckats hitta ett arbete, efter att ha genomgått juridikstudierna. Hon är dock en av de första kvinnor som genomgått studier i juridik. Ellen har därför nyligen startat Damernas juristbyrå. På detta sätt ska hon hjälpa kvinnor, som lever under svåra förhållanden. T ex i äktenskap där mannen är otrogen, eller misshandlar henne. Men i nuläget har hon inte så många klienter. Ellens mormor vill att Ellen ska gifta sig med Direktör Ros'en, på grund av att de håller på att drabbas av obestånd. Dock är det ingenting som Ellen önskar. En dag ber en ung kvinna Ellen, att undersöka sin systers död. Man tror att den döde själv har tagit sitt liv, men systern finner det för otroligt. Systern mådde nämligen inte dåligt psykiskt, trots att hon var prostituerad. Snart hittas ytterligare en kvinna död. Ellens undersökningar leder henne till den undre världen, där prostution och missär råder. Till hjälp har hon ligaflickan Rakel och detektivkommissarie Johan Rådig. Ska de lyckas hitta seriemördaren, som tycks härja bland de prostutierade, innan ännu en kvinna faller offer för mördaren. 

Detta är författarens första historiska kriminalroman. Jag har läst en bok av författaren förut. Alla författarens böcker beskriver starka kvinnor, i olika miljöer. Jag tycker det är spännande att läsa om den tiden, i slutet på artonhundratalet och början av nittonhundratalet, då kvinnor började frigöra sig från männen, på olika sätt. Från att under århundraden blivit styrda av sina män, till att få frihet att styra över sig själva. Man blir illa berörd över hur endel män behandlade - och såg på kvinnor under denna tiden. Boken handlar om en kvinna som går sin egen väg. Hon utbildar sig i juridik och startar en byrå, för att hjälpa kvinnor runt sig som lever under svåra förhållanden. Det är spännande att få följa Ellens arbete med att utreda en prostutierad kvinnas död. Ja, att ensamstående kvinnor hade det svårt på den tiden är ingen underdrift. Att män i olika ställningar utnyttjade dessa kvinnor på olika sätt, är inte heller svårt att förstå. Både framgångsrika direktörer och korrupta poliser hade ett finger med i dessa affärer. Även fast det fortfarande är lång väg att gå, har vi kommit en bit på vägen. Vi har i dag bättre lagar och regler som gynnar kvinnan. Jag ser fram emot fortsättning på denna spännande bokserie. Denna fantastiska och realistiska roman får ❤️❤️❤️❤️❤️/5.

Mitt favoritställe ur boken;

10

FEDERATIONENS MÖTE DROG ut väl över två timmar och Ellen hade under den tiden lärt sig mer än hon önskade om männens hemliga liv och om kvinnorna på samhällets skuggsida. Aldrig i sin vildaste fantasi hade hon kunnat föreställa sig omfattningen av den människohandel som tydligen pågick dagligen. Det hade talats om partihotell där par som möttes för en kväll kunde ta in per timme. Och om flickställen där unga kvinnor fick betala ockerhyror för elendiga krypin. 

Mötet hölls i ett ståtligt nybyggt tegelpalats på Götagatans puckel, bostad för den liberale riksdagsmannen och lektor i historia, Magnus Höjer och hans hustru Anna. Hon hade en gång varit lärarinna i mattematik vid Wallinska skolan, där Ellen tog sin mognadsexamen, och var sedan flera år en av de ledande i den svenska grenen av Federationen mot reglementering av prostutionen, en stor internationell rörelse hade Ellen upplysts om. Ett trettiotal kvinnor hade tagit plats i den Höjerska salongen för att komma med uppslag till artiklar i nästa nummer av föreningens tidning Sedlighetsvännen. En del av sitt möblerna - enkla pallar och gameldags taburetter - var säkert lånade från grannvåningarna, för de var lika brokiga som gästerna som kom från olika bakgrunder och verkade ha olika själ för sitt engagemang. Mitt i mötet hade till Ellens förvåning en kvinna iförd Frälsningsarméns bonett och med klaffar på uniformsjackans axlar tagit upp en gemensam bön för de fallna kvinnornas själar. 

Men mest hade det talats om den av alla närvarande avskydde reglementeringen av de prostituerade. Det system som innebar att alla fallna kvinnor skulle regrestreras hos prostitionspolisen och inställa sig på den då kallade Besiktningsbyrån två gånger i veckan för att där underkasta sig gynekologiska undersökningar. De som var drabbade av venerisk smitta skickades med tvång till kuranstalten. Övriga fick ett friskhetsintyg och kunde fortsätta med sin vandel, förutsatt att de fogade sig i en mängd regler som begränsade deras liv och rörelsefrihet. De fick inte vistas i grupp offentligt, inte stanna upp på gatan utan giltig anledning, inte tilltala mötande personer, ge dem blickar eller på annat sätt påkalla uppmärksamhet, inte klä sig iögonfallande och inte vistas utomhus efter klockan elva på kvällen. 

Baksidestext;

Stockholm 1897.

De prostituerade kvinnorna är många och deras tillvaro är fasansfull. Inte bara lever de under hårda regler och ständig tillsyn av polis och myndigheter, det härjar även en mördare vid stadens bordeller. 

Den unga överklasskvinnan Ellen Bergman har inte fått någon tjänst efter juridikstudierna. I stället startar hon på egen hand Damernas juridikbyrå. Men verksamheten går minst sagt trögt. 

En dag stöter hon ihop med ligaflickan Rakel. Det udda paret får plötsligt möjlighet att hjälpa varandra när Ellen motvilligt dras in i den undre världen, styrd av bordell värdinnor, våldsamma maktmän och korrupta poliser. 


Läs gärna min recension av "Törnrosens 

triumf" här

Ha en fortsatt trevlig dag! 

Kram Nina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Önskeleken

"Önskeleken" av Meg Shaffer utgiven av Modernista förlag . Bokrecension; Den tjugosex år unga kvinnan Lucy, som arbetar som lära...