söndag 15 september 2024

Sigrid och den förtrollade boken

"Sigrid och den förtrollade boken" av Hanna Green-Stensrud utgiven av Ekström&Garay. Barn 12-15 år. Boken handlar om Sigrid som bor i den lilla byn Stenhöjden. Hon har två bästa vänner som heter Alvaro och Agda. Sigrid tycker att livet i den lilla byn är tråkigt. Det händer inte så mycket, och hon längtar efter ett riktigt äventyr. Hon anar dock inte att hon snart ska dras in i ett äventyr bortom alla hennes fantasier. En dag hittar hon en bok på skolbiblioteket golv. Föga anar hon att boken är förtrollad. Hon sugs in i boken, och upplever saker hon inte trodde var möjliga. Vad sägs t ex om en dansande känguru? Den gamla bibliotikarien Alice har också mycket att berätta om boken. Men när Sigrid berättar om boken för sina bästa vänner, vill de till en början inte tro henne. Snart dras Sigrid och hennes kompisar in i en kamp för att ställa allt till rätta och rädda de drabbade som är utsatta för bokens magi. 

Jag tyckte denna barnbok är så mysig och spännande. Det är en fantacy för vår lite yngre läsarskara. Jag hade verkligen älskat denna boken, om jag läst den som barn. Författaren lyckas fånga mig som läsare från första sidan, och jag tror att många barn kommer att tycka jättemycket om denna fina barnbok. Texten är lagom stor för barn som är lite större, och är vanare vid att läsa böcker. Men boken kan också passa för högläsning. Jag gillar den lite juliga stämningen i boken. Jag gillar författarens miljö- tillika personbeskrivningar. Boken innehåller inga bilder, och har kapitel som är lagom långa. Jag tycker storyn är tilltalande och spännande. Vem vill inte hitta en förtrollad bok liksom? Även bokomslaget är väldigt fint utformat. Jag kan varmt rekommendera denna fina barnbok. Boken får ❤️❤️❤️❤️❤️/5.

Mitt favorit ställe ur boken;

Kapitlet 4

Ödehuset

Måndag 17 december 

Sigrid tittar på klockan. Det är bara fem minuter kvar av rasten. Hon ställer tillbaka boken på hyllan i ett mellanrum mellan två andra gamla, bruna böcker och går raskt därifrån. Hon rycker snabbt åt sig en annan bok från en av hyllorna närmare ingången, skyndar dig att låna den och springer sedan tillbaka till klassrummet. 

Sigrid kan inte släppa tanken på den mystiska boken. Hon måste tillbaka till den så snart hon kan. Det är två lektioner kvar innan skolan är slut och hon hade så gärna gått tillbaka till biblioteket efter sista lektionen, men direkt efter skolan måste hon skynda sig hem så hon hinner äta mellanmål, byta om och ta sig till dansen. Sigrid går nämligen på balett på måndagar. Men hon ska inte fortsätta nästa termin, tror hon. Hon har börjat tröttna på baletten, precis som på allt annat egentligen. Och dessutom är hon inte särskilt bra på det heller.

Direkt efter lunchen har de engelska. De lär sig ord om skogen och Uma skriver på tavlan och säger:

-Sten heter stone på engelska och träd heter tree. Är det någon som vet vad skog heter på engelska? 

Bertil räcker upp handen. 

-Forest, heter det, svarar han lite mallig. 

Hans pappa kommer från Skottland, så han kan redan engelska flytande, vilket de andra i klassen tycker är lite fuskigt. 

Innan lektionen är slut får de med sig en läxa till nästa lektion, som är redan i morgon. Uma är nog den lärare som ger mest läxor, både i svenska och engelska. De får en lista med ord som de ska översätta till engelska. Sigrid skummar igenom listan. Det är olika djur som bor i skogen:räv, myra och älg till exempel. Jag kan alla redan, så det ska nog gå bra, tänker hon.

Baksidestext;

Sigrid bor i den lilla byn Stenhöjden, där det aldrig någonsin händer något spännande. Men hennes liv tar en oväntad vändning den dag hon finner en mystisk lysande bok på golvet i skolans bibliotek. I bibliotekets skuggor rör sig också en gåtfull, äldre dam, vars öde är djupt förbundet med bokens hemligheter på ett sätt som överstiger Signes fantasi. 

Upptäckten av boken och mötet med damen leder Sigrid i h hennes bästa vänner Ä, Alvaro och Agda, in i ett äventyr de aldrig kommer att glömma. De möter talande fjärilar, sjungande träd och en känguru som kan dansa! Men allt det fascinerande och förtrollande vackra de upplever är en del av en ondskefull plan. Tiden tickar. Hinner Sigrid och hennes vänner rädda alla de drabbade innan det är för sent? 


Ha en fortsatt trevlig dag! 

Kram Nina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skuggreglerna

"Skuggreglerna" av Greta Boström utgiven av Raben&Sjögren . För barn 9-12 år. Bokrecension; Vi får lära känna Lo, som precis ...