onsdag 11 september 2024

Författarintervju med Sophia Larsson

Jag har gjort en författarintervju med Sophia Larsson som har gett ut boken Väsenjägarna, som jag har läst och recenserat. Jag ser fram emot att få läsa mer av författaren i framtiden. Tack Sophia för att du ville delta i min intervju! 

1. Hur många böcker har du skrivit?

Svar; Jag har skrivit klart åtta böcker, har cirka fem kapitel kvar att skriva på den nionde boken. Alla i serien ”Väsenjägarna” där man får följa Nelly och hennes liv som väsenjägare. Det är i alla fall mina ”vanliga” böcker.

Förutom vanliga böcker så har jag skrivit nästan 2 miljoner ord av fanfiction (1.9 miljoner) och fått feedback från många internationella läsare om mina berättelser, tror jag har i nuläget strax över 1 miljoner visningar och 25.000 kommentarer. Både hyllande och kritiska, men det är där jag har tränat på att skriva innan jag fick för mig att testa på att skriva en bok.

2. Vem är Sophia Larsson? (Lite allmänt om dig själv)

Svar; Jag skulle beskriva mig själv som en riktig nörd. Jag har varit del av många av de stora ”fandomsen” online sen jag var typ 13-14 år. Har varit en potterhead, supersherwholock-fan, weeb och många fler etiketter. Gav mig in i film och TV branchen på grund av min kärlek för film och TV serier, men det var under tiden som jag skrev fanfiction för dessa fandoms som jag insåg att jag kanske hade förmågan att kunna skriva.

3. Hur fick du idén till din debutroman?

Svar; Idén fick jag när jag var mellan TV jobb i mars 2023, jag ville ha något att fylla tiden med, så jag skrev en bok. Jag funderade lite på att göra typ en supernatural fanfic fast med nordiska väsen och egna karaktärer, sen växte karaktärerna sig starkare och tog över berättelsen helt.

4. Hur gammal var du när du skrev din debutroman?

Svar; Jag var 26 år gammal när jag skrev min debutroman, nu är jag 27.

5. Vad har du fått för respons av din omgivning?

Svar; De flesta i min omgivning har sagt ungefär samma sak som recensenter. Att de gillar idén och konceptet men tycker att boken är för kort. Däremot så brukar de bli glada när jag nämner att de har nio böcker till att se fram emotnoch att de blir längre och längre för varje bok.

6. Hur har livet förändrats sedan du började skriva?

Svar; Livet har inte förändrats så jättemycket sen jag började skriva. Jag tror att jag har haft skrivandet i mitt liv så länge att jag skulle ha svårare att klara mig i ett liv utan skrivandet. Men självklart så har just publiceringen av boken lett till att jag fått kontakt med många fler svenska författare och läsare och det har varit jättefint att få fler människor att relatera till.

7. Var det lättare att skriva bok nr två?

Svar; De första böckerna har definitivt gått fortast att skriva, jag skrev 6 böcker under det första året, men eftersom böckerna blir längre och längre så tar de längre och längre tid att skriva. Men jag tror att jag skrev klart bok 2 på mindre än ett par månader.

8. Skriver du på något nytt och berätta gärna lite om den?

Svar; Just nu skriver jag på väsenjägarna 9 som är tänkt att bli den nästsista boken i serien för väsenjägarna. Så just nu så håller jag på att knyta ihop olika delar av säcken och bygga upp spänningen för den sista boken.

9. Har du några andra intressen?

Svar; Älskar att spela TV-spel och har sen barnsben varit rätt så bra på det. Mina favoritspel är dock storybaseradespel som riktar sig främst mot barn 9 år och uppåt. Har spelat skräckspel och actionspel också, men det inre barnet i mig vill att det ska vara lätt med många explosioner och dåliga skämt.

10. Har du något annat arbete förutom författare?

Svar; Mitt ”vanliga jobb” är som telefonintervjuare på statistikmyndigheten där jag ringer olika människor för att samla in statistik på uppdrag av riksdag och regering. Men sen extraknäcker jag även en del i TV branchen. Senaste projekten var Love is Blind Sverige och TV4:as Farmen. 

11. Läser du mycket själv och i så fall vad?

Svar; Jag läser inget själv tyvärr. Senaste boken jag läste var flera år sen, och det var Coraline the graphic novel. Typ 2018 tror jag det var. 

12. Hur ser det ut där du skriver?

Svar; Jag skriver på min smartphone så jag kan skriva exakt överallt. När jag har rast på jobbet, när jag sitter på passagerarsätet i bilen eller på kvällen i soffan med en serie på i bakgrunden.

13. Har du någon speciell rutin du skriver efter? Tid på dagen eller när du kommer på något?

Svar; Där jag lyckas skriva mest är på kvällarna som den nattpersonen jag är. Det är då kreativiteten kommer fram och orden får tiden att kasta sig över de blanka sidorna.

14. Har du något tips till den som vill börja skriva?

Svar; Det bästa tipset till den som vill börja skriva är att ha kul! Försök att inte tänka så mycket på stavning och grammatik medan du skriver, låt bara berättelsen komma ut och efteråt så kan du göra förändringar för att det ska bli bra. Ett tips jag fick är att man kan alltid redigera en dålig bok, men man kan aldrig redigera en tom sida.

15. Vilket blir nästa steg? Har du någon dröm?

Svar; Drömmen är ju såklart att alla mina böcker ska få komma ut till läsare och på sikt att kunna leva som författare. Sen vill jag väl precis som många andra att ens böcker ska få bli film eller TV serie för att nå ut till ännu fler människor. Men nästa steg i processen är att få ut Väsenjägarna 2 på marknaden. Sen får man se vad som händer.

16. Något citat du lever efter?

Svar; “If you can dream it, you can do it.” - Walt Disney

17. Vilken klassiker tycker du man ska läsa?

Svar; Oj… Uhm… Harry potter? Twilight? Spiderwick? …Det är typ de ”klassikerna” som jag har läst. Tyckte att de var trevliga!


Läs gärna min recension av "Väsenjägarna" 


Ha en fortsatt trevlig dag! 

Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skuggreglerna

"Skuggreglerna" av Greta Boström utgiven av Raben&Sjögren . För barn 9-12 år. Bokrecension; Vi får lära känna Lo, som precis ...