måndag 2 september 2024

Författarintervju med Nina Gildert

Denna författarintervju belyser Nina Gildert är aktuell med boken "7 Skräcknoveller", som jag ser fram mot att läsa och recensera. Tack Nina för att du ville delta i min intervju! 


1. Hur många böcker har du skrivit?

Svar; En utgiven (7 Skräcknoveller) och en som bara är på manusstadiet än.

2. Vem är Nina Gildert? (Lite allmänt om dig själv).

Svar; Jag jobbar som vårdadministratör på en vårdcentral. Bor i Vetlanda och älskar att läsa skräck och thrillers och lyssna på poddar i denna genre samt true crime. Jag har två utflugna barn, älskar katter och gillar att vistas i naturen.

3. Hur fick du idén till din debutroman?

Svar; Jag har alltid varit fascinerad av skräck och folktro och knåpade ihop en historia som jag skickade in till Creepypodden och den kom med i ett folktroavsnitt. Blev glatt överraskad av lyssnarnas positiva reaktioner på det jag skrivit och på det vägen kom sedan 7 Skräcknoveller till. 

4. Hur gammal var du när du skrev din debutroman?

Svar; Första novellen skrev jag 2020 och novellsamlingen gavs ut 2024 när jag precis fyllt 52 år.

5. Vad har du fått för respons av din omgivning?

Svar; Mycket stöd och pepp från vänner och släktingar samt många fint skrivna recensioner som gjort mig rörd och tacksam. Vissa har dock blivit lite väl rädda, hörde någon som vare sig vågat gå ner i källaren, gå på krogen eller gå i skogen efter att ha läst boken...ber om ursäkt för detta...

6. Hur har livet förändrats sedan du började skriva?

Svar; Inte jättemycket, jobbar fortfarande kvar på vårdcentralen och försöker hinna med att skriva på kvällar, lov och helger. Har dock upptäckt denna underbara värld av bokbloggare, författare och läsare på Instagram, superkul!

7. Var det lättare att skriva bok nr två?

Svar; Ja, har väl hittat min röst liksom, dock är novellerna i bok två betydligt längre än i 7 Skräcknoveller och man får då bygga karaktärerna lite mer.

8. Skriver du på något nytt och berätta gärna lite om den?

Svar; Ja, en novellsamling (se ovan) om 5 lite längre skräcknoveller. Kanske lite mörkare också än i första boken.

9. Har du några andra intressen?

Svar; Skriva, läsa, true crime och skräckpoddar. Jag älskar också katter och att vara ute i naturen och promenera eller plocka svamp om det är säsong. Och så barnen så klart, att umgås med dem och allt man kan och får hjälpa till med där.


10. Har du något annat arbete förutom författare?

Svar; Jag jobbar 100 % som vårdadministratör på en av Bra Livs vårdcentraler.

11. Läser du mycket själv och i så fall vad?

Svar; Läst sedan jag var 5 år och sedan i början på tonåren har jag gillat deckare, psykologiska thrillers och skräck.

12. Hur ser det ut där du skriver?

Svar; Har grundstoryn klar i huvudet när jag börjar skriva, oftast har jag kommit på skräckmomentet först och skapar en ramberättelse kring det. Sedan kommer jag på massor av nya grejer medan jag skriver så berättelsen tar ofta många vindlingar hit och dit än det jag tänkte från början.

13. Har du någon speciell rutin du skriver efter? Tid på dagen eller när du kommer på något?

Svar; Nej, skriver enbart när jag har en stund över eller orkar.

14. Har du något tips till den som vill börja skriva?

Svar; Tänk ut en grundstory och sedan bara kör. Fundera inte så mycket på om det är bra eller inte. Testa texten på en vän eller släkting till att börja med.

15. Vilket blir nästa steg? Har du någon dröm?

Svar; Jag hoppas att jag kan få ut min nästa novellsamling någon gång nästa år. Kanske att kunna gå ner lite i tid på jobbet så att man får mer tid och ork till att skriva, för idéer till nya noveller det finns..

16. Något citat du lever efter?

Svar; Har nog inget särskilt citat så, kör väl mest bara på. 

17. Vilken klassiker tycker du man ska läsa?

Svar; Händelser vid vatten av Kerstin Ekman. En härlig blandning av deckargåta, "sekt", udda persongalleri och obygd med hemligheter, love it. 


Tack Nina för att du ville delta i min 

intervju! 

Ha en fortsatt trevlig dag! 

Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skuggreglerna

"Skuggreglerna" av Greta Boström utgiven av Raben&Sjögren . För barn 9-12 år. Bokrecension; Vi får lära känna Lo, som precis ...