måndag 16 september 2024

Ödesnatt

"Ödesnatt" av Nora Roberts utgiven av Albert Bonnier förlag. Bokrecension; I denna avslutande delen får vi följa Branna O'Dwyer och Finbar Burke. Brannas butik Mörka häxan går över förväntan, och hon gläds också åt att se hur hennes vänner finner kärleken. På grund av att Fin är släkt med Chaban på långt håll, har hon lagt locket på de känslor hon har för honom. Hon har svårt att lita på att han i slutstriden kommer att stå på deras sida. Men trots det så älskar de varandra fortfarande. Branna och Fin har gjort allt för att undvika varandra, men nu går det inte längre och de kommer allt närmare varandra. Samtidigt som de måste komma på något sätt att förgöra den ondskefulla häxan. Hittills har de haft två strider mot honom och misslyckats. Chaban gör nu allt han kan för att komma åt dem och de måste hela tiden vara på sin vakt. Samtidigt som de lever sina vanliga liv och arbetar och umgås, måste de komma på en bra plan att förgöra honom för gott. För att kunna förgöra honom måste de ta reda på demonens namn, som står bakom Chabans krafter. De måste därför ta sig till den tid och plats då Chaban sålde sin själ till demonen. Ska de sex vännerna tillsammans med sina tre släktingar från det förflutna, äntligen lyckas förinta ondskan som hemsöker dem? 

Jag skulle också vilja kunna omge mig med magi som karaktärerna i denna boken! Detta är den tredje och avslutande delen som handlar om släkten O'Dwyer och deras kamp med att förgöra den onda häxan Chaban. Författaren lyckades med att förtrolla mig redan medan jag läste den första delen i serien, och när boken har tagit slut har jag längtat till nästa del. Jag har väntat på just att Branna och Finbar ska bli tillsammans, för de har varit kära sedan tonåren, och jag tycker verkligen att de passar för varandra. Jag gillar de målande miljöbeskrivningarna och de olika spännande karaktärerna, jag lärt känna i denna bokserie. Jag tycker också att inslagen är mysiga där de tillverkar egna tvålar, umgås, lagar mat, rider, tjafsar och mycket annat, tillför det lilla extra till historien. Alla de där vardagliga sakerna ni vet? Följ med in i en värld full av magi, kärlek och varm vänskap. Denna spännande bokserie får ni inte missa om ni gillar magiska inslag, kärlek och kampen mellan gott och ont. Jag läser gärna mer av författaren, och hoppas hon skriver på en liknande serie som denna. Boken får ❤️❤️❤️❤️❤️/5.

Mitt favoritställe ur boken;

Kapitel 4 

Det smärtade honom att se på henne - så nära, men ändå lika avlägsen som Saturnus. Men det hjälpte honom att hålla modet uppe, mer än ingefärskakorna. Att se hennes ansikte, höra hennes röst, känna hennes doft, den som bara var hennes, bland alla de andra dofterna som fyllde luften i hennes verkstad. 

Han hade provat allt han kunde på för att sluta älska henne. Han hade påmint sig om att hon hade lämnat honom, förskjutits honom. Han hade varit med andra kvinnor, försökt fylla det avgrundsdjupa hål som hon efterlämnat med andra kroppar, andra röster och annan skönhet. 

Han hade lämnat sitt hem, ofta flera månader i taget, bara för att ta sig så långt bort från henne. Resor, irrande hit och dit, till platser när och fjärran, främmande och välbekanta. 

Han hade tjänat pengar, bra med pengar, genom hårt arbete och tid, genom list och mod. Han hade byggt ett vackert hus åt sig själv, sett till att hans föräldrar hade allt de behövde. De hade flyttat till New York för att vara närmare hans moster. Eller, tänkte han ofta, för att vara långt borta från allt var magi och förbannelser hette. Det kunde han inte klandra dem för. Ingen kunde säga att han slösat bort sitt liv eller sina förmågor - magiska och andra. Men ingenting hade skavt bort ens minsta lilla av den där kärleken. 

Han hade övervägt en brygd eller en besvärjelse, men han visste att kärleksmagi - både att dra till sig kärlek och att stöta bort den - fick konsekvenser bortom den som ville eller inte ville ha den. 

Ha tänkte inte, kunde inte använda sin gåva för att lindra sin hjärtesorg. 

Var det värre eller lättare, brukade ha fråga sig, att veta att hon älskade honom också, att det smärtade henne också? Vissa dagar, det måste han erkänna, fann han en viss tröst i det. Andra dagar drev det honom till vansinne. 

För stunden hade ingen av dem något val. De måste samexistera och samarbeta mot det gemensamma målet: att förgöra Chaban, besegra honom, göra slut på honom. 

Så han sam arbetade med henne, under både sämja och osämja, i hennes ljuvliga verkstad över oändliga koppar med te - till slut med lite whiskey i - och näsan i böckerna. De skrev en ny besvärjelse som ingen av dem var nöjd med och gick igenom varje steg av de tidigare två striderna ännu en gång. 

Och ingen av dem kom på något nytt, eller hittade några svar. Hon var den slugaste häxan han kände - och ofta moraliskt den mest strikta. Och det gjorde henne vacker. Det var inte bara ansiktet och utseendet, det tjocka håret och de varma grå ögonen. Det var hon, kraften och närvaron i det, gjorde henne till något extra, och hennes osviklig hängivenhet till sitt skrå, sin gåva, och sin familj förstärkte det mer. 

Han var dömd att älska henne. 

Baksidestext;

Branna O'Dwyers lilla butik Mörka Häxan blomstrar, och hon gläds åt att se sina vänner finna kärleken. Själv har hon dock slutit sitt hjärta - för att skydda sig själv och mannen hon älskar. Både Branna och Finbar Burke bär på magiska krafter, men det mörka arv som finns i Fins blod hotar att förgöra dem. När onda makter närmar sig ställs Brannas och Fins kärlek inför ett sista, avgörande prov. 


Läs min recension av "Längtan hem" här

Läs min recension av "Hjärtats land" här

Ha en fortsatt trevlig dag! 

Kram Nina 

1 kommentar:

Skuggreglerna

"Skuggreglerna" av Greta Boström utgiven av Raben&Sjögren . För barn 9-12 år. Bokrecension; Vi får lära känna Lo, som precis ...