måndag 17 oktober 2022

Konungens sändebud

"Konungens sändebud" av Tua Burlin, utgiven av Lind & Co förlag. Året är 1543. Matilda(Tille) blir till fångatagen när hon knivhugger en fogde. Hon har funnit bevis för att fogden kommer att föråda kungen. Trond är en riddare som befinner sig på fogdens borg för att spionera på order av kungen. Han inser att Tille kan sitta på viktig information. Den informationen vill hon endast dela med sig av till kungen Gustav Vasa och vägrar berätta. Han fritar flickan och motvilligt tar han med sig henne för att föra henne till kungen. Tillsammans beger de sig på en strapatsfylld ritt. De måste hålla sig undan fogdens män som är ute efter dem. Många andra faror lurar i skogarna.  Under resan faller de för varandra, men deras kärlek är förbjuden. Han är riddare och hon en fattig föräldralös flicka. Trots att Trond är en ökänd kvinnokarl vägrar han att skända henne. När de kommer fram till kungen blir det inte som Trond och Tille tänkt sig, och de skiljs åt. Kommer de att återse varandra?

Denna debutroman tar oss på en tidsresa tillbaka till 1500-talet. Jag älskar ju denna typen av historisk romance. Denna romanen gjorde mig inte besviken. Så bra! Lagom mysig och underhållande läsning som ger mycket till mig som läsare. Författaren delar med sig av en historia som innehåller såväl spänning, som het kärlek, och den är kryddad med en stor nypa humor. Den innehåller även fina miljöbeskrivningar och andra fina detaljer inbakad i berättelsen. T ex hur man kryddade maten. Tille längtar efter kärlek, och Trond försöker förgäves motstå de allt starkare känslorna. På grund av klasskillnaderna kan de ändå inte få varandra. De båda huvudkaraktärerna var lätta att tycka om. Matilda är en ung kvinna med skinn på näsan, och Trond är en väldigt omtänksam man. Språket mellan dem är rappt. Jag tyckte också att bokomslaget var superfint. Boken slutade spännande, så jag ser verkligen fram emot att läsa nästa del i serien. Denna härliga kärleksroman får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favorit ställe ur boken;

Löken puttrade i smör med ärtor, morötter och köttstrimlor. Trond kryddade med de färska örterna han plockat i täppan, en nypa salt och en skvätt grädde. Han slevade upp stuvningen i två fat och ställde dem på bordet. Tille kom ut ur pigkammaren iklädd ett ärmlöst linne som räckte till mitten av de slanka låren. Det långa håret var fuktigt efter badet i sjön. Konturerna av hennes bröst syntes tydligt. Brösten som han sett skimra i månskenet, små men fullmatade, som om allt hennes hull samlats där och bara lämnat kvar att ge höften dess lockande kurva. Åsynen gick rakt ner i lemmen. Hastigt satte sig Trond till bords. 
"Jag hittade linnet i byrån", sa hon. "Tror du bonden blir arg om jag lånar det?"

"Säkert inte", mumlade Trond.

Han åt med blicken fixerad i maten. Var Tille medveten om vilken effekt plagget hade? Hittills hade hon aldrig använt kvinnliga konster, inte ens gråten han falskeligen anklagat henne för. Kanske han feltolkat hennes blygsel. Han hade varit så säker på att Petrus var en bror. Var han hennes älskare? Tuggorna växte i munnen. Arvid. Gotthard. Frans. Män hon stod nära. Naturligtvis var hon ingen oskuld. Fan. Det skulle vara mycket enklare att låta bli henne om hon varit det. Hans riddarheder förbjöd honom att kränka en mö. Han tittade upp. Tilde föste runt den halvätna portionen med skeden. Rullade en ärta. Petade på en lökskärva. 

"Är det fel på maten?" frågade han.

"Den smakar ljuvligt." Hennes fylliga läppar drogs till ett tappert leende. "Förlåt att jag är så dyster. Men jag kan inte hjälpa det."

"Ät upp", sa han strängt, skärrad över hur gärna han ville kyssa henne. 
När fatet var tomt sköt hon det ifrån sig, korsade armarna på bordet och lutade pannan emot. Instinktivt sträckte Trond ut handen men ryckte tillbaka innan han smekt hennes gräddvita axel. Han reste sig häftigt, gick bort till ytterdörren och slet pluntan ur manteln.  

Från baksidan;

Året är 1543

och fogden Ulf har just blivit knivhuggen. Förövaren är den unga Matilda, som brutit sig in i borgen i Klippvreta för att finna bevis på fogden planerade förräderi mot kungen. Men Matilda fångas i flykten och fängslas. 

Riddare Trond är hemligt utsänd av kung Gustav Vasa och vistas i borgen under falsk flagg. Han anar att den unga fången har värdefull information och fritar henne. Matilda vägrar dock att berätta det hon vet för någon annan än kungen och tillsammans ger de sig av på en strapatsfylld ritt.

Det är inte bara fogden knektar de måste undkomma och skydda sig ifrån. Heta-men otillåtna- känslor blossar upp allt häftigare mellan Trond och Matilda. Trond är en ökänd kvinnokarl, men en jungfru som Matilda är förbjuden mark. Matilda har lovat sina vapenbröder att inte ge sig åt en man. Men åtrån är stark, går den att motstå? Och hur kommer Gustav Vasa reagerar på Matildas avslöjanden?  


 Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Utan oss

"Utan oss" av Susanne Sundling utgiven av Lava förlag . Johan och Annikas barn har nu lämnat boet, och Annika försöker nu vänja ...