söndag 16 oktober 2022

Smakbit på en söndag-Barnmorskans dilemma

 


Astrid Terese på bloggen "Betraktninger" har ett boktema varje söndag, där vi bjuder på en smakbit ur en bok vi läser. Ibland vikarierar "Lesekunst" och smakbitarna hittas där. Jag tänkte bjuda på en liten smakbit ur en av böckerna jag läser just nu.

Min smakbit kommer från "Barnmorskan dilemma" av Patricia Harman.

Smakbiten;

1. 22 november, 1941

"Mamma, vad är det där?" frågar min son, Danny, när ett fordon kommer mullrande på stenbron över Hope River strax utanför Liberty i West Virginia.

Jag vänder blicken från tidningsstället ute på trottoaren framför Golds torrvaruhandel och sväljer min rädsla medan jag skakar på huvudet. NAZISTERNA INTAR SEVASOPOL UNDER OBEVEKLIG FRAMRYCKNING MOT MOSKVA, lyder rubriken. Jag försöker skona barnen från nyheterna, men är orolig för att kriget i Europa ska sprida sig som ett virus över hela världen. Det här hänt en gång tidigare. Det kan hända igen. 

De senaste veckorna har tyskarna invaderar Kiev, Odessa och Charkiv, städer som min make Hester, veterinär, maniskt har märkt ut med nålar på kartan från National Geographic som sitter upprepad på insidan av vårt klädskåp. 

Mullret hörs allt högre och en blixt färdas utmed huvudgatan. Mira, min minsta, klamrar sig fast vid min kjol. Sunny och Sue, tvillingarna, står och håller om varandra. "Jag vet inte", svarar jag och råkar se vår spegelbild i affärens välputsade skyltfönster: rena rama Norman Rockwell- tavlan, Bondhustru besöker staden med sina barn.

Där står hon i sin blå yllekappa, liten men stark. Hon har stålbågade glasögon som hela tiden halkat ner på hennes korta näsa och hennes raka, axellånga, bruna hår är samlat i en lång hästsvans i nacken. Hon har rosiga kinder, ser trevlig ut och är rak i ryggen, men inte direkt någon skönhet. 

Hennes fyra barn ser också friska och prydliga ut. Den mörkhårige pojken har på sig en yllemössa och en ren overall. De linblonda tvillingflickorna i röda klänningar och rutiga jackor vänder sig bort från skyltfönstret och den minsta, fräkniga flickan har en sliten, brun teddybjörn instucken under armen. 

Fordonet vänder framför baptistkyrkan längst bort på gatan och jag kan precis urskilja en klarröd motorcykeln och en släpvagn i samma färg. Föraren, som är klädd i svårt läder och har en röd halsduk, rusar motorn och kör tillbaka mot oss. Han ställer sig upp på sätet som en cirkusartist och gör honnör när han kör förbi. 

Från baksidan;

Kvinnorna i byn Hope River har stort förtroende för Patience och hennes barnmorskekunskaper är vida kända i trakten. Trots att USA äntligen har ta hit sig ur den stora depressionen är människornas bekymmer långt ifrån över.Andra världskriget rasar i Europa och till slut dras även USA in i striden.

Många män är ivriga att slåss för sitt land, men Patiences make Daniel är inte en av dem. Han älskar sitt land och stred som soldat under första världskriget. Striderna satte djupa spår i honom och han har svurit att aldrig mer ta till vapen. Ingenting kan få honom att ändra sig. Daniels tjurskallighet påverkar inte bara honom själv utan gör även Patience och deras fyra barn sårbara. 

När Daniel fängslas för ordervägran blir det upp till Patience att ta hand om familjen och kämpa för sin makes frihet, trots deras skilda åsikter. Och omvärlden otrygghet gör hennes arbete som barnmorska viktigare än någonsin.  

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

10 kommentarer:

 1. kände inte alls till den här boken. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 2. Helt okänd bok för mig. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 3. Sett boken på någon mer blogg men känner inte till den mer än så, tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 4. Tack för smakbiten, det var en okänd bok för mig.

  SvaraRadera
 5. Den där boken har jag sett och är nyfiken på den. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 6. jag ser att det här är en serie, det har kommit ut flera böcker i serien tidigare, den första på svenska 2013. Låter intressant, ska testa första boken. Tack för smakbit

  SvaraRadera
 7. Den här boken ingår i en serie på flera böcker. Ämnet är intressant, ska ta hem första delen från biblan. tack för smakbit

  SvaraRadera
 8. Bara ett par veckor innan Japan anfaller USA. En händelserik tid.

  SvaraRadera
 9. Tror inte att jag har sett till den här tidigare. Låter intressant.

  SvaraRadera
 10. Helt okänd bok för mig. Tack för smakbiten. Historiska romaner är ofta mycket intressanta.

  SvaraRadera

Summering av maj månads läsning

  Jag hade ju en hög med 14 böcker jag inte hade hunnit recensera från april månad, och jag är nu i fatt dessa i alla fall vilket är skönt. ...