måndag 8 maj 2023

Poltergeisten

"Poltergeisten" av Cecilia Rojek utgiven av Ordalaget bokförlag. Tuva flyttar med sin familj, pappa och mamma och katten Gilbert, till Stockholm. Kvar på Gotland finns kompisen Nils. Det dröjer inte länge förrän det börjar hända kusliga saker i familjens nya lägenhet. Det är skåpluckor som öppnas och konstiga lukter som känns. Tuva ser också en läskig kvinna i vitt som gråter. Tuva försöker ta reda på vad som pågår. Varför kan ingen annan se och höra det hon gör?Hon letar efter ledtrådar i lägenheten ovanpå, som har brunnit. I skolan har hon det inte lätt. Då hon är ny i klassen blir hon två flickors mobboffer. Men ingen lärare ser, och alla tror att det är Tuva som är den som bråkar. Dessutom måste hon gå till kuratorn för att prata. Hemma har hon svårt för sin mamma som snokar bland hennes saker. Så träffar hon Dante som tycks dyka upp helt oväntat. Han går inte heller i hennes skola och ingen annan tycks lägga märke till honom. Vem är Dante egentligen? Ska Tuva lyckas lösa gåtan med vad som egentligen hänt i det Stiernkranska palatset?

Detta är första och fristående delen i en bokserie för barn 9-12 år, som heter "spöksyn". De som har spöksyn har en förmåga att se de döda. Detta kan vara både en förbannelse och en gåva. Vi får i denna bok följa tolv år gamla Tuva, som har just spöksyn. Och just för att hon är lite annorlunda än alla andra blir hon mobbad i sin nya klass. Det är svårt nog att flytta till en ny plats och det måste kännas ännu värre att man blir retad dessutom. Detta med mobbing, är ett stort och aktuellt ämne. Mobbing sker varje dag i våra skolor och är ett stort problem. Det är svårt att förstå de vuxna i boken som inte lyssnar på Tuva. Författaren har lyckats förmedla Tuvas tankar och känslor väldigt bra. Boken är välskriven och är lite läskig emellanåt. Historien känns realistisk och trovärdig och författaren väger in vardagsliv med det läskiga på ett bra sätt. Omslaget är väldigt snyggt gjort av Nicklas Lindblad. Jag är glad att denna boken slutade lyckligt för Tuva, och jag ser fram emot nästa del i serien.  Boken får ❤️❤️❤️❤️❤️/5.

Mitt favoritställe ur boken;

En skarp smärta i ena tån väcker Tuva. Hon skriker till och rycker åt sig foten. Nere vid sängkanten sitter Gilbert, beredd på en ny attack. Hans ögon lyser och i det dunkla nattljuset liknar han mer ett minirovdjur än hennes Gilbert. 

"Seriöst, Gilbert. Sluta!" ryter hon.

Men Gilbert tar ännu ett skutt mot henne och attackerar andra foten. 

Tuva gäspar och sträcker sig efter mobilen: 02.05. Hon drar en djup suck och sliter bort täcket. 

"Strax tillbaka ditt lilla odjur", väser hon och smyger iväg till toan. 

När Tuva just travat tillbaka in i sitt rum störtar Gilbert förbi henne. Hon flämtar till och ett rökmoln kommer ur hennes mun, som när man andas utomhus på vintern. I nästa sekund sticker det till i hennes näsa. Hon stapplar bakåt och sekunden innan hon ska vända sig om och rusa ut ur rummet upptäcker hon henne. 

I halvdunklet vid fönstret svävar Eleonora. Som förstenad med hjärtat dunkande i bröstet stirrar Tuva med uppspärrade ögon på spökkvinnan. Precis som förra gången rinner tårar längs hennes bleka, magra kinder. Men ögonen. De är förändrade. Nu finns inget annat än ren ondska i dem. 

Eleonora gör en hastig knyck med nacken. Det blinkar till i sängbordet och ljuset slocknar. Hon gör en till och dörren bakom Tuva slår igen med en hård smäll. 

Plötsligt börjar hon sväva mot Tuva. I onaturligt hög hastighet. När hon är mindre än en halvmeter bort vågar inte Tuva titta mer. Hon blundar och skriker rätt ut. Då hon öppnar ögonen igen är Eleonora borta.

Baksidestext;

EN MÖRK HEMLIGHET DÖLJER SIG I DET GAMLA STADSPALATSET FRÅN 1600-TALET. BULLER OCH GRÅT PÅ NATTEN, EN STARK LUKT OCH EN LÄSKIG VITKLÄDD KVINNA.

Med mamma, pappa och katten Gilbert flyttar tolvåriga Tuva in i det gamla Stienkranska huset mitt i Gamla stan i Stockholm. Redan första veckan inträffar mystiska fenomen. En skåplucka envisas med att slå upp om nätterna, och i det gamla överskåpet hittar Tuva ett ouija-bräde märkt Elionora Rask och årtalet 1931. Ofrivilligt dras Tuva in i att avslöja Stiernkranskas hemlighet. Som tur är dyker Dante upp och blir hennes vän...


Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Utan oss

"Utan oss" av Susanne Sundling utgiven av Lava förlag . Johan och Annikas barn har nu lämnat boet, och Annika försöker nu vänja ...