torsdag 25 maj 2023

Malibu brinner

 "Malibu brinner" av Taylor Jenkins Reid, utgiven av Bookmark förlag. I denna boken får vi följa de fyra kändis syskonen Riva, under ett dygn 1983, då de planerar att ha sin årliga sommarfest. En fest som kommer förändra framtiden för dem alla. Syskonen bär alla på sina egna drömmar och hemligheter. De kommer till nya insikter om vad de vill göra med sina liv under denna ödesmättande dag. Samtidigt får vi följa syskonens föräldrar. De träffas 1956, och blir omedelbart förälskade. Mick vill göra karriär som sångare, medan June vill ha ett hem, familj och arbeta på föräldrarnas restaurang. Samtidigt som Micks karriär börjar ta fart, blir June snabbt gravid. Snart är de gifta och flyttar in i ett fint hus vid havet. Tyvärr blir lyckan inte långvarig. Micks framgång har ett högt pris. Han börjar snart vänserprassla och lämnar June för en annan kvinna. Men detta är bara en av många i raden av kvinnor som Mick har genom åren. Vi får följa familjen Rivas fortsatta öde och dagen för syskonen fest som snart kommer att spåra ur.

Detta är den första boken jag läser av författaren. Malibu brinner är en riktigt lättläst bok och texten flyter lätt, vilket gör boken till en riktig bladvändare. Detta är en sådan bok man inte släpper ifrån sig innan man läst klart. Boken är spännande och med ett bra driv. Det händer mycket i boken och den har många sidokaraktärer som får ta sin plats. Författaren lyckas också på ett bra sätt både förmedla dåtiden som spänner över många år, tillika nutiden som bara varar ett dygn, på ett bra sätt. Vi får följa de olika karaktärerna genom historien, så vi får reda på hur de blivit de personer som de är idag. Det äldsta syskonet, Nina, har genom sitt arbete som fotomodell lyckas dra upp sina syskon från fattigdomen de har upplevt som barn. Pappan övergav sin familj och brydde sig inte om att försörja dem. Det kommer många rika och berömda människor på syskonen Rivas fest, som vem dom helst får komma på. Bara de kan adressen. Hur det går? Ja, det spårar ur så klart. Boken får ❤️❤️❤️❤️❤️/5.

Mitt favoritställe ur boken;

1962

Mick började få grepp om sitt liv under sommaren 1962. Han hade uppehåll från turnerandet. Hans nya skiva var redan inspelad och klar. Och han hade flyttat tillbaka till sin familj. Varje dag vaknade han belåten, i vetskap om att han nu var den man han var menad att bli. Han betalade räkningarna och köpte allt som June och ungarna pekade på. Han bjöd June på romantiska middagar, han läste böcker om hjältar och soldater för sina pojkar.

Men hans dotter höll sig på sin kant.

Nina lät sig inte charmas av Mick som June gjorde, och hon var inte lika intresserad av att ha honom där som pojkarna var. Men Mick var fast besluten att vinna hennes hjärta. Han kittlade henne i vardagsrummet och erbjöd sig att sjunga för henne när hon skulle sova. Han grillade ostburgare åt henne och byggde sandslott på stranden. Han visste att hon skulle mjukna då småningom. 

Han trodde att Nina en dag skulle förstå att han aldrig skulle ge sig av igen. 

"Gift dig med mig, June. En gång till, den här gången för alltid", sa Mick en kväll i mörkret efter att de hade älskat stillsamt medan resten av huset sov. 

"Jag trodde att förra gången var för alltid", sa June. Hon halvskämtade och var fortfarande arg, men ändå glad över att han frågade. 

"Jag var bara en pojke som låtsades vara en man när jag gifte mig med dig första gången. Men jag är en man nu. Allt är annorlunda." Han drog henne intill sig. "Det vet du väll?" 

"Ja", sa June. "Det gör jag." Hon hade sett det på sättet han höll henne nära intill sig, på att han aldrig var sent ute, på att han drack en halv kanna kaffe om morgnarna för att kunna stiga upp med barnen och att han nästan inte drack någon sprit alls på kvällarna.

"Kan inte den här nya mannen få gifta sig med dig?" Han strök undan håret från hennes ansikte. June log, sig själv till trots, och gav honom det svar dom ingen av dem egentligen tvivlat på. "Jo", sa hon. "Det får han."

Baksidestext;

Malibu 1983. Förväntningarna är skyhöga när de fyra kändissyskonen Riva ska ha sin årliga sommarfest.

Men fotomodellen Nina har just blivit lämnad av sin man, hennes bröder bär på hemligheter för varandra och lillasyster Kit har bjudit någon som de andra knappt hade väntat sig att få träffa. 

Och inom loppet av ett dygn kommer deras liv att ha förändrats för alltid. 


Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

2 kommentarer:

Fem en fredag v. 23-Harmoni

I fem en fredag funderar Elisa Matilda på frågor som handlar om nyheter fler förslag hos  ElisaMatilda 1. När var du senast mest balanserad?...