torsdag 18 maj 2023

Pastorsänkan

"Pastorsänkan" av Karina Johansson, utgiven av Modernirista förlag. Sandra och Danne har båda startat en verksamhet i Vintagekyrkan. Danne har en verkstad och Sandra en Vintagebutik. Dessutom har de känslor för varandra. När ägaren till den gamla kyrkan, Vera Bengtsson hittas mördad upptäcker de att kontraktet saknas. Har mördaren tagit kontraktet? Någon av grannarna har ringt och klagat hos kommunen och vill få bort Danne och hans raggare, och kommunen vill riva stället. Sandras pappa ogillar Sandras förhållande med Danne. Varför då? undrar Sandra. Trots att polisen gör allt de kan för att hitta mördaren kan inte Sandra låta bli att leta egna ledtrådar. Så sker ännu ett mord på en äldre kvinna. Sandras mosters väninna Yvonne. Sandra är rädd att även hennes älskade moster Maj-Britt, kan vara mördarens nästa offer. Sandra får reda på något som gör att hennes förhållande till Danne inte kan fortsätta. När Danne får reda på samma sak, ställs allt på sin spets.

Detta är den första delen i en deckar serie. Här kastas vi in i en riktigt spännande mordgåta i den värmländska orten Sunne. Detta är en mysig feelgood deckare, som förutom en mordgåta, även innehåller dolda hemligheter, svek, kärlek och vänskap. Vi får följa Sandra medan hon ställer nyfikna frågor till grannarna, till polisen Niklas förtret. Han tycker att polisen ska få göra sitt arbete ifred. Vi får också lära känna en del av raggarkulturen som får plats i den här boken, och grannarna som känner oro för bråk och stök. Vi får följa Danne, med sin trasiga barndom, när han meckar bilar och åker runt med sin gamla amerikanare. Jag gillar karaktärerna, speciellt Sandras goa  moster Maj-Britt, som är en gullig tant i 73- års åldern. Miljön är bra beskriven och intrigen är spännande. Det finns många trådar att följa och mördaren är inte given från början. Jag längtar redan till nästa del i serien. Denna deckare får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favoritställe ur boken;

Maj-Britt sov knappt en blund natten efter middagen med Henry. Nästa morgon satt leendet som fastklistrat i ansiktet på henne. Ja, det var till och med besvärligt att äta frukost när mungiporna vägrade släppa taget om örsnibbarna. 

Efter att ha avslutat med en kopp kaffe la hon senaste Hänt extra framför sig på köksbordet. Fyld av förväntan hämtade hon sax och klister och började klippa ut kändisar och började klistra in dem i klippboken. Tur att Idol snart började, så att hon fick nya stjärnskott att lägga till samlingarna. Fast favoriterna var så klart Samir & Viktor som hon tagit en selfie med en gång när de uppträdde i Sunne. Hon nynnade "Vi ska bada nakna på Sergels torg, och leva livet utan sorg..." och sneglade mot väggen där det inramade fotot av de tre tillsammans hängde. 

Bredvid satt vägguret och hon upptäckte att tiden runnit iväg. Herrejösses, det var dags att förbereda kaffebjudningen! Hastigt la hon ihop klippbok och skyndade sig att ladda kaffebryggaren. Förhoppningsvis mådde Yvonne bättre i dag.

I samma ögonblick som hon tänkte på väninnan försvann glädjen från igår. Istället formades en tung klump i magen. Medan kaffebryggaren puttrade lade hon upp Ballerinakex och sockerkaka på ett fat och dukade fram sitt finaste porslin. Som avslutning placerade hon servetter bredvid. Allt var klart på slaget elva och hon såg fram emot att kompensera för att de inte träffats igår kväll. 

Hon satte sig vid köksfönstret där hon hade uppsikt över vilka som närmade sig huset. Men ingen Yvonne kom gående. Märkligt, hon mindes henne som punktlig. Maj-Britt plockade upp telefonen, men hade varken missade samtal eller sms. 

Hon väntade en stund till, men ingen Yvonne. Då blev hon orolig och ringde till henne. Signalerna gick fram tills mobilsvaret startade. Ångesten från igår, över att hon inte genast gick in till sin vän, var tillbaka. Kanske hade hon fattat fel beslut, trots allt.

Lika bra att knacka på hos henne. Hon tog på sig sandaletterna och traskade över till Yvonne som bodde i andra änden av huset. 

Men hon öppnade inte och Maj-Britt visste inte vad hon skulle ta sig till. 

För säkerhets skull tryckte hon ner handtaget. Dörren var olåst, så hon gick in i hallen. Där ropade hon på Yvonne men fick inget svar. Hon tittade in i köket och därefter sovrummet. Sängen var bäddad och allt verkade vara som vanligt. 

Baksidestext;

Sandras dröm om en egen retrobutik är på väg att förverkligas. Dessutom har hon hittat sin själsfrände i Danne, som äger en verkstad och kör en gammal amerikanare. Nu ska de båda driva företag i varsin lokal i en före detta frikyrka, som de döpt till Vintagekyrkan.

Men lyckan blir kortvarig. De forna församlingsmedlemmarna rasar över att raggarkulturen får frodas kring Dannes verkstad. Grannarna oroar sig för stök och bråk, medan kommunen vill riva den skamfilade träkyrkan och anlägga fler centrala parkeringsplatser. Allt ställs på sin spets när Vintagekyrkans ägare Vera Bengtsson, mördas och det uppdagas att Dannes och Sandras hyreskontrakt försvunnit. 

Mordet skakar om småstadsidyllen och Sandra hamnar i en härva av lögner och svek där framtidsplanerna riskerar att gå i kras lika lätt som en av alla de femtiotalsserviser hon har i lager.


Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina

1 kommentar:

Utan oss

"Utan oss" av Susanne Sundling utgiven av Lava förlag . Johan och Annikas barn har nu lämnat boet, och Annika försöker nu vänja ...