söndag 14 maj 2023

Smakbit på en söndag- Lögnaren i Skafferiet

 

Astrid Terese på bloggen "Betraktninger" har ett boktema varje söndag, där vi bjuder på en smakbit ur en bok vi läser. Ibland vikarierar "Lesekunst" och smakbitarna hittas där. Jag tänkte bjuda på en liten smakbit ur en av böckerna jag läser just nu.

Min smakbit kommer från "Lögnaren i skafferiet" av Kristina Appelqvist utgiven av Piratförlaget.

Smakbiten;

Tisdagen den 27 augusti 2019, kväll

NYHETSUPPLÄSAREN HARKLAR SIG och kungör sakligt:

Kulturminister Timmy Carlsson är död. Han avled i morse efter en kort tids sjukdom, det uppger Regeringskansliet i ett pressmeddelande. Carlsson hade en lång politisk karriär bakom sig och har varit statsråd i tre regeringar. Sitt nuvarande uppdrag som kulturminister fick han för drygt ett år sedan. Timmy Carlsson blev 53 år.

Nina Storm stannar mitt i en rörelse. Hon står i köket i sin våning på Sibyllagatan och för en gångs skull har hon slagit på radion på kvällen. 

Timmy är död. Så ofattbart. Under några intensiva år i gymnasiet var han hennes allra bästa vän. En kompis hon kunde lita på i vått och torrt. Han kände henne bättre än de flesta, exmake och nära vänninor inräknade. 

Så Timmy är död. Det overkliga budskapet sjunker sakta in i hennes medvetande. Hur är det möjligt, han var ju fortfarande nitton år? När Nina lutar huvudet mot köksskåpet och blundar är det den unge Timmy som dyker upp innanför ögonlocken, inte den medelålders politiker hon sett i offentligheten under en lång tid. I hennes värld är han fortfarande den glade ynglingen som utmanade henne att tänja på gränser och hitta på tokiga saker. 

Radion matar på med andra nyheter. Hon antar att det kommer längre inslag och kommentarer senare ikväll när nyhetsredaktionerna fått mer tid på sig. 

Ninas te är färdigt, hon hade just lagt tekulan i koppen när hon slog på radion. Hon tar koppen med sig till vardagsrummet. Sätter på teven för att inte missa nästa nyhetssändning. 

Dödsbudet kommer oväntat, hon visste inte ens att Timmy var sjuk. De är vänner på Facebook och har följt varandras liv på avstånd, men hans inlägg handlade mest om politik och sällan något så privat som en sjukdom.

Baksidestext;

När Nina Storm hör att kulturminister Timmy Carlsson är död blir hon chockad. Han var hennes bästa vän i gymnasiet, men vänskapen ebbade ut efter ett skruvat påhitt som spårade ur sommaren 1987. Timmy och Nina lovade att aldrig avslöja för någon vad de gjort.

Snart blir hon varse att Timmy sparat ett avslöjande foto i alla år. I sitt våghalsiga försök att få tillbaka bilden snubblar hon över delikata hemligheter om din chef Diana Wikman. 

I samma veva arrangeras en skrivarkurs i den prästgård Nina fått ärva i Mjöbäck. Deckarförfattaren Greger Sparre tar till minst sagt oväntade metoder för att få gruppen att komma loss med sitt skrivande. Men vilka hemligheter döljer sig under ytan? 

Ett inbrott i Ninas lägenhet får henne att inse att Timmys död satt igång en kedja av gåtfulla händelser och obehagliga överraskningar. Vem i Ninas närhet planerar att avslöja vad som hände 1987? Och varför?


Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

7 kommentarer:

  1. Jag gillar verkligen hennes böcker, tycker hon har humor. Har läst alla, även denna!

    SvaraRadera
  2. känner väl igen hennes namn och av smakebiten att döma skulle jag mycket väl kunna läsa henne. tack för den!

    SvaraRadera
  3. Jagvill gärna läsa något av författaren. Tack för smakbiten!

    SvaraRadera
  4. Lyssnade på Appelqvist för andra gången nu i helgen men har ännu inte läst henne.

    SvaraRadera

Moorlandstallet- Den nya hästen

"Moorlandstallet- Den nya hästen" av Catherine Hapka utgiven av Bonnier Carlsen förlag . Boken är baserad på  Star-stable spelet ...