torsdag 11 maj 2023

Kodnamn Safir

"Kodnamn Safir" av Pam Jenoff utgiven av HarperCollins förlag. I denna bok förflyttas vi till andra världskriget. Hannah och hennes man var en del av motståndet, men de blir upptäckta. Samtidigt som Hannah ligger gömd i närheten, ser hon hur hennes man misshandlas till döds. Hon blir inte upptäckt, men hon mister sitt lilla barn i magen. Hannah försöker ta sig till Amerika, men kommer inte in där. Hon tar sig därför till Bryssel och till kusinen Lily. Men hon måste fortsätta försöka sätta sig i säkerhet. I Bryssel kan hon när som helst sättas i arbetsläger, då hon inte har uppehållstillstånd. Hannah kommer i kontakt med motståndsrörelsen, Safirlinjen, och ber om hjälp. Men hon blir istället indragen i syskonen Micheline och Matteos arbete, för de brittiska flygarna. När Lily och hennes familj arresteras, måste hon göra något för att hjälpa dem, då hon har utsatt dem för risk, genom sitt arbete för motståndet. Men någon har avslöjat hela Safirlinjen, och nu är de alla i stor fara. Kommer Hannah och de andra lyckas frita Hannahs familj?

Detta är första boken jag läst av författaren. Denna verklighetsbaserade historia om andra värlskriget berör mig mycket. Det hårda livet och de umbäranden som de inblandade får utstå. Författaren har lyckats förmedla historien på ett sätt som gör att man förstår att det ligger mycket arbete bakom boken. Den känns både välskriven och trovärdig. Jag gillar karaktärerna och författaren lyckas hålla liv i spänningen genom hela historien. Ja, antingen tar krig fram det sämsta eller det värsta hos människor. En del människor räddar sig själva, men så finns det andra som är hjältar och offrar sig för att hjälpa till, och riskerar samtidigt sin egen säkerhet. Detta är en otroligt spännande historia om en grupp orädda människor som riskerar sitt eget liv. Karaktärerna i boken räddar under svåra förhållanden brittiska flygare som blivit nerskjutna, och för dem över Pyrineerna och tillbaka till England. Många av flygarna klarar sig inte utan omkommer på vägen. Boken får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favoritställe ur boken;

10

Hannah

En morgon återvände Hannah till Lilys hus och smög in före gryningen, i hopp om att hennes kusin inte hade hört henne. Hon hade uträttat ytterligare ett ärende till lägret i skogen och levererat ett paket åt Matteo, men denna gången hade hon åkt ensam. 

Medan Hannah tvättade sig och bytte kläder kände Hannah ett stygn av stolthet vid tanken på att Micheline litade på henne nu. Hon tänkte på hur skarp Micheline var. Hon var inte bara någon som hjälpte till i kulisserna, hon ledde hela gruppen. Hannah hade sett hur volontärerna i Safirlinjen beundrade henne, och hur hon trots sin bryskhet inspirerade till djup lojalitet. Hon hade ett tydligt mål, och hon hängav sig åt arbetet med en passion och en intensitet som drog med sig andra och fick också dem att tro. 

Hannah gick tillbaka ner för trappan för att äta frukost, och görsökte komma på en ursäkt om det var så att Lily hade lagt märke att hon hade varit ute hela natten. En man, bestämde hon. Lösaktighet kanske var något hennes kusin föraktade, men det skulle säkert vara bättre än att veta att Hannah hade varit ute på ett ärende för motståndsrörelsen.

När Hanna kom in i  matsalen hade Lily gått och frukosten var avdukad, bortsett från en assiett med rostat bröd och marmelad som hon låtit stå kvar. Lättad åt Hannah i ensamhet, och gick sedan tillbaka upp för att måla. I hallen stannade hon till. Ett kuvert som hon inte hade sett tidigare låg på bordet. Hon gick fram för att titta närmare på det och såg sitt namn formellt tryckt på det tillsammans med adressen. Det var märkligt, tänkte hon. Ingen visste att hon var i Bryssel, än mindre någon som skulle komma på tanken att skriva till henne. 

Hannah sträkte sig efter kuvertet, och rev upp det. Det var en Arbeitseinsatzbefehl, en inkallelseorder, som beordade henne att infinna sig på järnvägsstationen för deportation till ett arbetsläger. Först blev hon iskall. Hade myndigheterna insett vem hon var eller var hon fanns? Orden var dock rutinmässig, listade sakligt tid och datum då hon skulle infinna sig och allt från de lakan till arbetsstövlar som hon skulle packa med sig. Hon hade inte kallats in som politisk motståndare, utan som en helt vanlig icke-belgisk jude. Hennes blod frös till is. Hon hade känt till inkallelseordrarna och oroat sig över att hon som utlänning utan uppehållstillstånd skulle kunna bli föremål för en sådan. Hon hade bara inte tänkt sig att det skulle ske så snart. 

Baksidestext;

1942. Hannah Martel har lyckats fly från Nazityskland efter att hennes man dödats i en pogrom. Hon tar sig till Lily, som bor med sin familj i Bryssel. Tillvaron för judar är svår även i Belgien och Hannah söker desperat efter ett sätt att ta sig ut ur det ockuperade Europa. Men det är svårt, och hon tvingas återvända till det riskfyllda underjordiska arbete hon trodde att hon lämnat bakomliggande.

Hannah går med i ett hemligt nätverk inom motståndsrörelsen, som leds av en mystisk kvinna vid namn Micheline och hennes lika gåtfulla bror Matteo. När Lily och hennes familj arresteras och riskerar att skickas till Auschwitz inser Hannah att hon är den enda som kan hjälpa dem. 


Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

1 kommentar:

Utan oss

"Utan oss" av Susanne Sundling utgiven av Lava förlag . Johan och Annikas barn har nu lämnat boet, och Annika försöker nu vänja ...