tisdag 23 maj 2023

Tisdagstrion-Tre böcker av samma författare

 

Bokbloggen Ugglan&Boken har en tisdags trio, där det är nytt tema varje vecka, och vi uppmanas hitta på vår egna trio. Idag handlar tisdags trion om tre titlar eller handling som handlar om tre böcker av samma författare vi har läst eller vill läsa. 

Jag har valt "Vatten över huvudet", Drömläge för dystra hjärtan" samt "Argbiggornas Antikvariat" av Frida Gråsjö. Dessa har jag valt därför att Frida är en författare jag har följt länge och jag har alla hennes böcker. Hon är tillika en av mina favoritförfattare.

Baksidestext;

Hanna, utarbetad advokat från Stockholm, har rest till Dalarna för att ta hand om sin morfar, slussvaktare vid 17:e slussen i Dalslands kanal. Ett par lugna veckor på landet kan göra henne gott. Harmonin hon hoppats på går dock om intet när hon inser att slussvaktarstugan blivit byns samlingslokal, där både föreningsfrågor och byskvaller avhandlas.

På den stora städdagen klättrar Hanna upp i sin gamla trädkoja för att komma undan de intensiva grannarna, och från sitt utkiksställe blir hon vittne till ett gräl. Hon ser något blänka till och hur Ulf, kommunalrådet, faller ner i slussfållan. 

Alla utom Hanna är övertygande om att det var en olycka, även polisen. Desperat över att ingen lyssnar startar Hanna en egen utredning, och får med sig sin morfar i jakten på sanningen.

Undertryckta konflikter konflikter mellan grannarna kommer i dagen, och det ginns ingen brist på misstänkta. Hanna blir mer och mer övertygad om att en mördare går lös i Södra Strandvikens idyll.

Baksidestext;

"DRÖMLÄGE i Dalsland". Dina Dimovic lutade sig närmare skärmen och granskade bilden. En röd stuga vid en sjö på landet I närheten av Rosnäs. Det kändes onekligen som ett drömläge, den perfekta platsen för henne att läka sitt dystra hjärta. 

När Dina blir snuvad på chansen att producera sitt drömprogram på TV samtidigt som hennes förhållande går i stöpet, tar hon ut alla sina semesterdagar och flyr till Dalsland. Tretton veckors ledighet borde få henne på fötter igen, och dessutom kan hon följa psykologens råd och konfrontera sina känslor efter Kär och galen on tour, TV-programmet hon arbetat med. 

Den lilla stugan borde vara den ideala platsen för återhämtning, men sommaren blir betydligt mer händelserik än Dina kunnat föreställa sig -och det visar sig att även dystra hjärtan kan finna sin plats i livet. 

Från baksidan;

AGATHA 》AGGE《 BLOM är arg. Hennes liv har inte alls blivit som hon tänkt sig. Vid det här laget skulle hon rest jorden runt och haft både man och barn. Dessutom missköter den odräglige hyresvärden underhållet av hennes älskade antikvariat och grannarna i kvinnokollektivet är onödigt påträngande. 

När fastigheten bredvid säljs och den nye ägaren visar intresse även för antikvariatet snurrar tankarna i Agges huvud. Kanske borde hon ta den enkla utvägen ut och avsluta sitt kontrakt i förtid, något hyresvärden med alla medel försöker få henne att göra. Men när den nya vaktmästaren får det att pirra i magen på henne och kvinnokollektivet visar sig från sin bästa sida kommer hon på andra tankar-åtminstonde tills hyresvärden börjar ta till ännu värre övertalningsmetoder. 

Nu behöver Agges fundera ett extra varv på om ensam verkligen är stark, eller om alla ibland behöver lite hjälp från sina vänner.


Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina

9 kommentarer:

  1. Jag har sett hennes böcker lite överallt, men har än så länge inte läst något av henne.

    SvaraRadera
  2. läst två böcker av Frida Gråsjö

    SvaraRadera
  3. Jag har läst Gråsjö och gillade deckaren av henne

    SvaraRadera
  4. känner inte alls till den här författaren. Argbiggornas antikvariat låter särskilt lockande, tycker jag

    SvaraRadera
  5. Känner igen författaren och böckerna, men har inte läst dem. Tack för tipsen.

    SvaraRadera
  6. Ny författare för mig! Tack för tips

    SvaraRadera
  7. Frida Gråsjö har jag träffat, bl.a. genom jobbet, men än så länge har jag inte läst hennes böcker. Men har en plan att göra det!

    SvaraRadera
  8. Argbiggornas antikvariat läste jag på en solsemester.

    SvaraRadera

Utan oss

"Utan oss" av Susanne Sundling utgiven av Lava förlag . Johan och Annikas barn har nu lämnat boet, och Annika försöker nu vänja ...