tisdag 8 oktober 2024

Förföriska dofter

"Förföriska dofter" av Maria Fogelberg Nelson utgiven av Lava förlag. Bokrecension; Jag får läsa två parallella historier i denna boken. Jag lär känna Hilda som är kär i fel person, och blir bortskickad till Stockholm på 1920-talet, samt den ensamstående tillika medelålders kvinnan, Viola i nutid. Viola är en kvinna som nyligen hamnat i klimakteriet, och bor i ett flerfamiljshus i Stockholm. Hon älskar att laga mat och är bra på det, samtidigt som hon jobbar som översättare av böcker på tyska. Viola längtar efter kärlek och har blivit förtjust i en av sina grannar, Lars. Hon tänker att vägen till mannens kärlek, går genom magen. Hon börjar därför bjuda sin väninna Alma, som också bor i huset, och Lars på mat. Något som Lars inte är sen att utnyttja. Allt som oftast ber han om Violas rester, då han vill ha matlådor till jobbet. Men är det verkligen sant? Samtidigt får Viola en receptbok från Alma. I den hittar Viola kärleksbrev som Hilda, receptbokens författare har fått. Hon börjar också tillaga de recept som hon hittar i boken. Under bokmässan gör en ny man sin entr`e i Violas liv. En man som gör allt för att visa sitt intresse. Men Viola har fortfarande siktet inställt på Lars. Alma tycker dock att Viola ska tänka om. Det finns någon bättre än Lars. Kommer Viola tillslut till samma insikt som Alma?  

Jag blir verkligen hungrig när jag läser den här boken. Jag bjuds verkligen på förföriska dofter, medan jag läser. Författaren lyckas förmedla både smak och doft på ett bra sätt, som gör att det vattnas i munnen. Jag skulle gärna tänka mig att äta av Violas goda mat. Jag gillar hur författaren gestaltar sina karaktärer. Huvudkaraktären, Viola, bjuder oss dessutom på många festliga och dråpliga situationer, och jag skrattar högt flera gånger när jag läser. Jag gillar också att Viola är en person som är mån om sin omgivning. Jag gillar verkligen den här typen av böcker, där huvudpersonen är en medelålders kvinna med lite humor och skinn på näsan. Samtidigt som vi även får ta del av Hildas olyckliga kärlekshistoria. Det är fint att läsa att trots att hon inte fick sin Olof, så bakade hon ändå en speciell rulltårta varje år till hans namnsdag. Författaren bjuder dessutom på Violas spännande recept i slutet på boken. Jag blir faktiskt sugen på att prova ett eller två av recepten. Boken har ett väldigt fint och tänkvärt slut. Missa inte denna fina bokpralin. Detta är inte första boken jag läser av författaren, och jag läser gärna mer av författaren och boken får ❤️❤️❤️❤️❤️/5.

Mitt favoritställe ur boken;

Alma Ahlstedt

Med ett leende somnar jag och det finns kvar när jag vaknar. Det är så osannolikt, jag ska gå på bio med en man i perfekt ålder som dessutom är snygg. 

Under middagen fick jag reda på mer om Lars. Han har varit gift, men de skiljdes för över fem år sedan. Vi är jämngamla, jag är bara ett år äldre. När jag berättade om min ålder sa han:

"Det kan man inte tro, snarare flera år yngre." 

Tror att det var då som mitt hjärta började slå dubbelslag och leendet blev konstant. Samtalet flöt på som om vi känt varandra i evighet. 

När vi kom in på våra jobb så berättade han att han trivs, men att han tycker att det kan bli för mycket av det goda ibland:

"Du vet, alla kollegor är betydligt yngre och det är nästan standard att varje arbetsdag ska avslutas med afterwork."

Det gick att skönja en trötthet i hans ögon, vilket jag givetvis tolkade att han har en önskan att få ta det lite lugnare, stadga dig - vilket jag gärna hjälper till med - men jag kan i och för sig misstolkat allt. 

Även om mitt liv för stunden verkar vara i början på något nytt, som kan bli händelserikt, måste jag försörja mig. Det är bara att sätta igång med översättningen av Grethe Rausbergs Vargarnas vinter. Romanen är i alla avseenden, den tråkigaste och underligaste jag råkat på. Har försökt få en känsla för den, kunna genrebestämma den - men går inget svar. 

Känner inget för den - snarare en aversion. 

Redaktören ligger på mig och vill ha den färdig till jul. 

Han och förlaget tror att boken kommer bli årets julklapp. Det är tur för dem att jag inte skriver bokrecensioner, för då skulle ingen köpa den. Vissa recensenter kommer nog hylla den, de har en förkärlek för böcker som är lite - understatement - konstiga, men emellanåt rekommenderar de även böcker som är bra. 

Varje morgon läser jag kulturdelen i morgontidningen och speciellt då bokrecensioner. Jag missar inte heller Babel, som är en klar tvfavorit. När någon av mina författare som jag översatt presenteras, blir jag glad och nervös; det är som om en del av mig granskas, men inte en enda gång har jag blivit omnämnd. 

Baksidestext;

Följ Hildas dramatiska ungdomsår under den svenska sommarens blomstrande festligheter, där en förbjuden kärlek spirar mot alla odds. Denna tidlösa berättelse vävs samman med Violas nutida strävan efter kärlek och erkännande i storstadens anonymitet, där hennes kulinariska färdigheter visar sig vara mer än bara en väg till magen - de är nyckeln till hjärtan och oväntade möten.


Ha en fortsatt trevlig dag! 

Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Min sista önskan

"Min sista önskan" av Caroline Säfstrand utgiven av Bokförlaget Forum . Bokrecension; I denna boken får vi bland annat följa den...