tisdag 22 oktober 2024

Höstlöv, pumpor och ensamma hjärtan

"Höstlöv, pumpor och ensamma hjärtan" av Elin Jäverbrant utgiven av Ravenheart förlag. Julia är singel och hon har haft svårt att hitta den rätte. Det är alltid något som skaver, med de killar hon har träffat förut. I stället ägnar hon sin tid till att baka delikata bakverk. Att baka är något som hon älskar, och är riktigt bra på. Hon älskar dessutom hösten tillika halloween och årets höstmarknad närmar sig med stormsteg. Hon brukar baka till den, och hon ska göra det även detta året. Grannhuset har stått tomt en längre tid, men nu ser hon att någon håller på att flytta in. Julia får en ingivelse och bestämmer sig för att bjuda den nya grannen, Petra, på en bit äppelpaj med vaniljsås. Det blir inledningen till något helt nytt och spännande. Petra väcker nämligen känslor hos Julia som hon inte kunde föreställa sig, men känner Petra på samma sätt? Vågar hon ta steget att inleda något tillsammans med Petra? Och vad ska hennes föräldrar tänka om hennes nya förhållande?  Dessutom verkar Petra bära på en hemlighet.

Denna varma och ljuvliga berättelse, är som en kärleksförklaring till hösten. Jag känner en varm känsla inom mig när jag läser den här ljuvliga lilla feelgood romanen. Man blir verkligen sugen på att baka de recepten, som författaren så generöst har delat med sig av i slutet på boken. Det riktigt vattnas i munnen när man läser partierna där Julia bakar. Författaren lyckas också fånga den där mysiga känslan man får på hösten när löven skiftar i färg och myser hemma med värmeljus och film eller en bra bok. Jag älskar verkligen slutet. Om något är tråkigt med boken, är det att den slutar alldeles för fort. Jag gillar huvudkaraktären som är bra beskriven. Hennes tankar och känslor känns relevanta och trovärdiga. Den här boken är inte så lång, men innehåller ett viktigt budskap, att man ska få älska den man vill. Kryp ner under en gosig filt i ett mysigt soffhörn, läs och njut. Ät kanske något sött till för det behövs verkligen. Jag läser gärna mer av författaren. Även bokomslaget är fint och inbjudande. Denna ljuvliga bokpralin får ❤️❤️❤️❤️❤️/5.

Mitt favoritställe ur boken;

Kapitel 4 

1 Oktober 2023

Den lilla köksön var full med bakformar och plastpåsar. Julia hade börjat morgonen med att baka en av de torra småkakorna som skulle med till marknaden. Ett moln av mjöldamm hade lagt sig på bänkskivan och man kunde se tydligt var saker och ting hade stått. 

Det fanns tid att städa när kakorna var i ugnen. Julia rullade små bullar av degen och placerade ut på plåten innan hon försiktigt tryckte ner kavelns ände i mitten, så att det bildades ett hål till sylten. En och annan degbit smög sig in i hennes mun medan hon rullade boll efter boll. 

Julia visste inte vad det bästa var, att småäta av degen innan kakorna var färdiga eller njuta av dem när de var nygräddade. 

Hon fyllde de små hålen med hjortronsylt och toppade med hackade hasselnötter. Julia kunde redan nu fantisera om den fantastiska doften som skulle sprida sig i köket. 

Inga doftljus i världen kunde slå nybakade kakor eller bullar. Hon stoppade genast in första plåten och ställde timern på tio minuter. 

Julia vände sig om och började förbereda små cellofanpåsar som kakorna skulle stoppas i när de hade svalnat. På var och en klistrade hon fast en liten lapp med texten Home made

Redan efter några minuter började en ljuvlig doft sprida sig i köket och Julia kunde knappt bärga sig för att få provsmaka sina små skapelser. Timern ringde och Julia plockade snabbt ut första plåten och förde in nästa. Hon hade många plåtar som skulle bakas innan ugnen skulle få vila. 

Hon kanske skulle gå bort med några kakor till Petra, hon hade ju uppskattat äppelpajen och skulle säkert gilla kakorna. 

Baksidestext;

Finns det något Julia älskar mer än att skapa läckra bakverk, då skulle det vara hösten! De sprakande färgerna, den klara, svala luften och framför allt, trädgårdens svällande pumpor.

Höstmarknaden och halloween närmar sig, hennes kreativitet får fritt spelrum och allt som hon rör vid blir underbart! Samtidigt försöker hon förgäves skaka av sig tanken på att, i allt hon gör, så gör hon det ensam.

Men denna höst bär med sig löftet om något nytt och annorlunda. När nya grannen Petra flyttar in i det stillsamma villakvarteret sätter det Julias tillvaro i gungning. Ett kort möte över en nygräddad äppelpaj var allt som behövdes...

Är detta allt hon väntat på?


Ha en fortsatt trevlig dag! 

Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Höstlöv, pumpor och ensamma hjärtan

"Höstlöv, pumpor och ensamma hjärtan" av Elin Jäverbrant utgiven av Ravenheart förlag . Julia är singel och hon har haft svårt a...