tisdag 22 oktober 2024

Lilla darling du

"Lilla darling du" av Mons Kallentoft utgiven av Forum förlag. Bokrecension; Vi får följa Elissar som letar efter sin pappa. Hon har tagit sig hela vägen från Egypten till Sverige, för att hitta den man som våldtagit hennes mamma, och samtidigt förstörde mammans liv. Trots att han är hennes far, vill hon hämnas sin mamma. Mannen ska ha jobbat vid svenska ambassaden i Kairo vid tiden för våldtäkten. Vic har gjort en lista på de män som kan vara aktuella. Det är nu upp till Elissar och hennes vänner att hitta dna av rätt man som matchar hennes. Samtidigt lär den muskelsjuke Vic upp Elissar för att hon ska kunna ta över hans rörelse, efter att han gått bort. Han har nämligen upptäckt att hon är ett matematiskt geni. Vic har så ont, och det enda han vill är att dö, men inte förren Elissars pappa är funnen. Poliskomissarie Leo Madvig försöker lös fallet med två misshandlade diplomater. Han kommer sanningen allt närmare. Kommer han lösa fallet innan någon mer råkar illa ut? Någon vill dessutom inte att han ska lösa fallet. Samtidigt befinner hans gravida flickvän i Paris och ska snart föda. 

Detta är den tredje delen i serien Underdog. Jag har tyvärr inte läst de föregående delarna av serien, eller något annat av författaren. Jag älskar titeln på denna boken, men huvudpersonen är allt annat än en darling, tvärt om. Den unga kvinnan, Elissar, som är huvudpersonen, är en riktigt bad ass till kvinna! Vi får följa Elissar både i nutid tillika i dåtid på ett bra sätt. Hon drar sig inte för att gå lite längre, för att nå sitt mål. Vi får följa hennes historia om vad som hänt under hennes resa till Sverige, och händelser i hennes uppväxt, som gjort henne till den person hon är idag. Samtidigt får vi följa några av personerna runt henne. Det är en udda samling färgstarka karaktärer, och jag gillar dem alla! Karaktärerna är bra beskrivna och man får följa deras tankar och känslor på ett bra sätt. Det är ett raskt tempo i boken, som för handlingen framåt i en bra takt. Det händer saker hela tiden och man vill bara läsa vidare. Jag sträckläste boken för att den var så otroligt bra och spännande. Jag läser gärna mer av författaren. Boken får ❤️❤️❤️❤️❤️/5.

Mitt favoritställe ur boken;

22

Elissar sitter näst längst bak i bussen, och bussarna i det här landet är rena lyxfarkoster. 

Sätena är mjuka, det grå golvet är förvånansvärt rent, och det doftar kemi, inte svett och kroppsexkrement och tobak så de gamla stötiga Scaniabussarna alltid gjorde i Kairo; de dörrlösa passargerarskeppen som som sprutade ur sig avgaser svarare än en kongolesiska natt. 

Det kommer ett sms från Vic. 

Bom på alla de senaste proven, ingen av dem är din far. 
Satan, eller bra? Eller vad? Hon vet inte vad hon ska känna, ett ögonblicks ånger för att hon gick så hårt åt Samir Larsson, eller vad? 

Hon hade det på känn, men kunde inte veta. Hon hinner med båten i Stavsnäs. 

En liten motorbåt som bara tar tjugo passagerare och däckmannen frågar henne om var hon ska av, biljetten löste hon i en automat vid kajen. 

"Havsala", säger hon, och han nickar, verkar inte ta särskild notis om det. Hon har klätt dig som en turist, så gott det går, gymnastikskor, en magväska, en keps, och en vindjacka och stora solglasögon. 

Det är fullt på båten. 

Solbrända människor som alla verkar ha det gott ställt, och är på väg ut till sina sommarställe. Linnetyger, dyra telefoner, barn i matchande outfits. Picknikkorgar, vinväskor med mycket vadd på sidornaför att skydda säkert dyra droppar. 

Är det här insidan? 

Vill jag ha det, bli en av de här? 

Nej. 

Jo. 

Jag kanske kan prova? Jag och Johan kanske kunde ha blivit som de? 

Men allt är som en avlägsen dröm, hon vet det, när hon känner illamåendet sprida sig upp från vågorna till gommen, och fem stop till, en timme på båten, och klarar jag det utan att spy? 

Hon blundar. 

Blev inte sjösjuk den stormiga natten på Medelhavet, det gällde livet då, kanske stängde kroppen ner, men det gäller livet nu också. 

Fast inte på samma vis. 

Den här båtfärden är en del av samma resa egentligen, har samma mål. 

Baksidestext;

När en diplomat överfalls på Lidingö och en annan misshandlas brutalt på Södermalm i Stockholm, är kriminalkommissarie Leo Madvig den enda som genast ser ett mönster. Men klockan tickar, och för att förhindra en eskalerande våldspiral måste han hitta förövaren. 

Samtidigt förbereder sig den muskelsjuka dataexperten Vic för att dö, och ser din efterträdare i matematikgeniet Ellisar. Hon har en enda drivkraft i sitt liv: att ta reda på vem som är hennes pappa, Mannen som våldtog hennes mor, för att kunna döda honom. Vid sin sida har hon Lulu, och deras jakt leder dem rakt ut i Europa, in i samtidens svartaste mörker. 

I Paris är Leos flickvän Nadia gravid med deras första barn, men det svårlösta fallet håller Leo sömnlös. Och snart är utredningen farligt nära honom själv och hans älskade. Vad är tillåtet i kärlekens namn? 


Ha en fortsatt trevlig dag! 

Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Höstlöv, pumpor och ensamma hjärtan

"Höstlöv, pumpor och ensamma hjärtan" av Elin Jäverbrant utgiven av Ravenheart förlag . Julia är singel och hon har haft svårt a...