söndag 9 april 2023

En smakbit på en söndag-Vem minns Anki Braun

 

Astrid Terese på bloggen "Betraktninger" har ett boktema varje söndag, där vi bjuder på en smakbit ur en bok vi läser. Ibland vikarierar "Lesekunst" och smakbitarna hittas där. Jag tänkte bjuda på en liten smakbit ur en av böckerna jag läser just nu.

Min smakbit kommer från "Vem minns Anki Braun" av Sara H. Olsson.

Smakbiten;

Prolog

En blixt lyste upp himlen och strax därefter dånade en åskknall över det trygga villakvateret. Luften var kvav och tung, åskvädret hade varit annalkande under flera timmar och nu väntade man bara på regnet. Snabbt lade sig tystnaden över Solrosgatan igen, där alla grannar som nyss varit samlade på grönområdet nu nyfiket förflyttade sig till gatan. Endast ett dovt muller hördes i fjärran medan blåljusen blinkade monotont på en av uppfarterna.

Alla stod en bit ifrån, noga med att inte vara i vägen för räddningspersonalen. Men samtidigt så nära att det gick att få en glimt av händelseförloppet. Det var en bra stund sedan ambulans och polis kommit till platsen, och nu väntade man på att någonting skulle hända. Att de skulle komma ut med den döda, så att åskådarna kanske fick några svar på sina frågor. Nu stod man där, och tisslade och tasslade sinsemellan. Alla hade sin egen teori om vad det var som skett.

"Det här kunde man aldrig tro", sade någon och de handra höll med.

"Jag undrar vad som händer nu?", sa en annan.

Den närmaste tiden skulle bli en prövning. Ett dödsfall i Sommarängen. Det var inte klokt. Kalla kårar for längs ryggraden på flera av grannarna. Kanske kårar av skräckblandad förtjusning i vissa fall, men för de allra flesta var det en otrevlig upplevelse. Solrosgatan hade varit en fridfull plats i alla tider, knappt ett brutet barnben. Friska och välmående hade de varit. Fram till nu.

Ett år av förändring låg bakom dem. Förändring som startat långsamt men som under våren fått en knuff i fel riktning. Förändring som eskalerat i en ond spiral, och kulmen såg man nu spåren av. Medan den första tunga droppen regn landade på Solrosgatans asfalt tittade grannarna på varandra och rös. Ett rejält skyfall skulle vara över dem när som helst och det var bäst att dra sig tillbaka till sina respektive hus. Skulle de någonsin få veta vad det egentligen var som hänt?

Baksidestext;

Solrosgatan har alltid varit i oklanderligt skick tack vare Anki Braun, Sommarängens självutnämnda ordningsman. Men när Ankis make blir sjuk och de tvingas flytta från sitt älskade kedjehus förändras allt. Grannarna, som känt sig tvungna att följa Ankis regler får nu äntligen en chans att blomma ut. 

Sommarängens nykomlingar, paret Perleman, planerar att bilda familj samtidigt som de jobbar hårt och renoverar sitt nyinköpta hus. Men deras framfart väcker snart känslor, inte bara hos grannarna utan kanske framför allt hos husets förre ägare-Anki har nämligen väldigt svårt att hålla sig ifrån sitt gamla område. 

När ett dödsfall plötsligt inträffar, och Anki dessutom synts till på platsen, tar polisen Christian Håkansson sig an utredningen. Men rör det sig om en olyckshändelse-eller ett mord? Och vem i Sommarängen har i så fall motiv att döda?

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

6 kommentarer:

 1. Känner igen författarnamnet, men tror inte jag läst något av henne. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 2. Solrosgatan lät trevligt, Anki lät inte lika trevlig... Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 3. Den författaren känner jag inte till. Tack för smakbitarna!

  SvaraRadera
 4. Har läst två andra böcker av författaren. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 5. helt okänd författare för mig. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
 6. Den här författaren verkar produktiv men jag har inte heller läst henne!

  SvaraRadera

Vi rymmer till draken

"Vi rymmer till draken" av Susanna Martelin illustrerad av Amanda Chanfreau utgiven av Bonnier Carlsen förlag . För barn 6-9 år...