lördag 1 april 2023

Författarintervju-Marie Hedegård

Jag har intervjuat Mari Hedegård. Jag har läst och recenserat alla hennes tre böcker. Vi får veta mer om hennes skrivande och om hennes intressen. Vi får också veta lite om hennes nästa bokidé och hennes bästa skrivtips. Tack Mari för intressanta svar och för att du ville delta i min intervju.


1. Hur många böcker har du skrivit?

Svar; Jag har skrivit tre romaner, Så nära barfota, Dit vägen bär och En moders val.

2. Vem är Marie Hedegård? (Lite allmänt om dig själv).

Svar; Jag är en projektmänniska och ibland snurrar lite för många idéer i huvudet. Att skriva en roman är ett fantastiskt projekt. Mitt senaste projekt handlade mer om att spika och såga. Jag har nämligen gjort en utbyggnad av huset. Det var kul på ett annat sätt men inget går upp mot att grotta ner mig i ett skrivprojekt. Sedan har jag ett hus i en spansk by, dit jag gärna åker.

3. Hur fick du idén till din debutroman?

Svar; Under en skrivkurs föddes min huvudkaraktär, Ellen, och sedan pockade hennes historia på. Jag kunde bara inte överge henne.  Mina idéer handlar inte så mycket om vad som ska hända i romanen utan mer vad som ska hända i karaktärerna. I min debutroman reste Ellen till Ghana. Det var inget jag hade planerat, det var hon som styrde, och då var jag ju tvungen att följa med henne dit.

4. Hur gammal var du när du skrev din debutroman?

Svar; Jag började skriva debutromanen när jag var ungefär 53 år. Innan dess hade jag skrivit tre barnboksmanus som fortfarande inte är utgivna. De fick ingå i min utbildning till författare.

5. Vad har du fått för respons av din omgivning?

Svar; Vänner och familj har uppmuntrat mig att skriva och det har sporrat mig otroligt mycket. Jag har ett nätverk runt mig där vi läser varandras texter och pratar skrivande. När sedan människor jag inte känner hör av sig blir jag otroligt glad. Jag skriver för att beröra och ruska om mina läsare. När människor hör av sig vet jag att jag har nått dit jag vill.

6. Hur har livet förändrats sedan du började skriva?

Svar; Jag har blivit gladare av själva skrivandet. Det är underbart att se historier växa fram, att lära känna karaktärerna och få vara med och skapa. Sedan har jag blivit modigare också. Nu kan jag även tycka att det är roligt att gå på mingelfester.

7. Var det lättare att skriva bok nr två?

Svar; Min bok nummer två kom lätt. Det var som att jag inte var färdig med min första bok. Det fanns mer. Sedan hade jag gått länge och burit på en idé till en tredje bok så den var också lätt att skriva. Svårigheterna kom med min fjärde bok. Jag tror att min svårighet ligger i själva idén. Om jag är klar över vart karaktärerna ska är det bara att skriva på. Om inte så behöver du ta reda på det.

8. Skriver du på något nytt och berätta gärna lite om den?

Svar; Jag skriver en historisk roman baserad på min farmors liv. Det svåra har varit balansen mellan fiktion och fakta. Att skriva om en verklig person ställer helt andra krav. Nu tror jag att jag har kommit över den blockeringen så nu skriver jag.

9. Har du några andra intressen?

Svar; Jag älskar naturen i alla former. Där strövar jag omkring, badar, seglar, åker skidor eller sitter på vacker plats och skriver. Och så älskar jag ljuset, blå himmel, hav och berg så jag flyr gärna dit några vintermånader. Där lever jag enkelt, umgås med vänner, skriver och vandrar.

10. Har du något annat arbete förutom författare?

Svar; Jag har jobbat som lärare i tjugofem år. Nu har jag sagt upp mig men jag är kvar i skolans värld en del ändå. På senare år har jag börjat kombinera mina båda yrken så nu anordnar jag även skrivretreat. Om en vecka ska jag ha nästa skrivretreat i min lilla spanska by.

11. Läser du mycket själv och i så fall vad?

Svar; Periodvis läser jag mycket. Jag vill bli omskakad och berörd av det jag läser och efteråt vill jag gå och fundera på boken. Jag slänger mig alltså inte över nästa bok direkt och jag vill inte ha en cliffhanger till en fortsättning. Den senaste boken jag blev riktigt berörd av är Svärmodern av Moa Herngren.

12. Hur ser det ut där du skriver?

Svar; Hemma har jag en vacker skrivplats men jag sitter lika ofta vid köksbordet eller uppkrupen i soffhörnet. Jag skriver även på tåg eller på kafé, beroende på var jag är. Mitt enda krav är en kaffekopp och ett rent bord. Där kan jag krypa in i min skrivbubbla.

13. Har du någon speciell rutin du skriver efter? Tid på dagen eller när du kommer på något?

Svar; Jag har min skrivtid inplanerad i kalendern. Ibland är det helt tomma dagar men ibland bara några timmar. Men minst tre timmar behöver jag, för att kunna förflytta mig in i manuset och även komma vidare. Ibland när det tar stopp går jag en promenad. Då brukar det lossna.

14. Har du något tips till den som vill börja skriva?

Svar; Gå en skrivkurs. Där träffar man andra som skriver och man kan inspirera varandra. Det är otroligt att se vad som händer med deltagare på skrivkurser.

Ge dig själv tid att skriva. Prioritera och välj bort, t.ex tv:n. Boka in skrivtid i kalendern.

Promenera med din bokidé, alltså utan något annat ljud i öronen än dina egna tankar.

15. Vilket blir nästa steg? Har du någon dröm?

Svar; Mitt nästa steg är att få ihop romanen om min farmor. Sedan vill jag skriva en nutida kärleksroman.

Min stora dröm är att göra avtryck hos människor. När en läsare känner sig en aning klokare av att ha läst min bok, då har jag kommit ett steg närmare min dröm.

16. Något citat du lever efter?

Svar; Det finns en dikt av Nadine Strain som jag har burit med mig i många år. Den börjar såhär:

Om jag fick leva om mitt liv

Jag skulle våga göra fler misstag nästa gång.

Jag skulle slappna av och ta det lugnt.

Jag skulle vara tokigare än jag varit i det här livet.

Jag skulle ta färre saker på allvar.

Jag skulle ta fler chanser.

Jag skulle bestiga fler berg och simma i fler floder.

Jag skulle äta mer glass och mindre potatis.

Jag skulle kanske ha fler verkliga problem, men färre inbillade.

17. Vilken klassiker tycker du man ska läsa?

Svar; Jag har flera favoriter men om jag ska välja en så får det bli Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström.


Tack Marie för att du ville delta i min 

intervju!

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

Läs min recension av "Så nära barfota" här

Läs min recension av "En moders val" här 

Läs min recension av "Dit vägen bär" här 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Summering av maj månads läsning

  Jag hade ju en hög med 14 böcker jag inte hade hunnit recensera från april månad, och jag är nu i fatt dessa i alla fall vilket är skönt. ...