tisdag 4 april 2023

Tisdagstrion v 14-Påsk

 


Bokbloggen Ugglan&Boken har en tisdags trio, där det är nytt tema varje vecka, och vi uppmanas hitta på vår egna trio. Idag handlar tisdags trion om tre titlar eller handling som handlar om "över" eller "under" i titeln.

Jag har därför valt ut två fina romaner som utspelar sig under påsken samt en trädgårdsbok för till påsk vill man ju inspereras av odling och vackra växter. "Knäckta ägg och krossade hjärtan-en aldeles omöjlig påsk" av Marie Erenstam, "Petra Pettersens perfekta påsk" av Lene Lauritsen Kjölner samt "Den lilla farmen i stan" av Lena Holtby.


Från baksidan;

I julas verkade allt så hoppfullt för Lisbeth Cederström i Frillesås. Hon trivdes med sitt jobb som lärare, bodde kvar i sitt lilla hus vid havet och hade en ny kärlek på gång. Dessutom hade hon hållit löftet till sig själv om att aldrig mer låtit sig styras av andra.

Men när påsken nalkas flyttar ett nytt par in I grannhuset och snart är bråken igång om tomtgränser, samvaro och en tupp som gal på nätterna. På skolan börjar illasinnade ryckten cirkulera om att Lisbeth skott sig på sin förre partners företag och att hon är olämplig som rektor. När sedan pojkvännens lojalitet svikta för att exfrun pockar på med ständiga krav är krisen ett faktum. Vad händer då när en gammal obesvarad kärlek dycker upp med goda råd och stöd och kanske en önskan om mer.


Baksidestext;

Petra är på väg att etablera sig som galleriägare på Hvasser, där den stora påskutställningen ska gå av stapeln. Hon känner sandpapper under handen där hon står och slipar på gamla fönster och drömmer om livet i det blivande växthuset, allt medan lilla Ellinors gråt ekar i glasrutorna. Men efter att Mathilde och Petra övertalas att ta en andningspaus bland vildsvin och vakthundar i Toscana och släkten har evakuerats till Svalbard, börjar både utställning, påskäggsjakt och kärleksliv delvis falla på plats. Men det finns hinder på vägen...

Hade det inte varit för besvärliga grannar, egendomliga konstnärer, oväntade hjärtevänner och feng shui-principer, kunde Petras liv varit ganska perfekt. Men det hjälper med det traditionella påskbadet, som blir åtskilligt varmare med lite äggtoddy och den ljuvligt tanken på romerska bad i Budapest.


Baksidestext;

Drömmer du om en balkong eller trädgård som prunkande av ätbara godsaker? Om hemgjorda teer och ett husappotek. Eller höns som sprätter på tomten? Då är det här boken för dig! I Den lilla farmen i stan får du lära dig om odling, hållbarhet och hur du skapar en självhushållande livsstil, även om du bor i stan. 

Med varsam hand guidar odlaren och miljinformatören Linda Holtby dig till ett odlade nsom passar just dig, oavsett om du bara vill ha örter i köksfönstret eller förvandla hela gräsmattan till en djungel. Du får ta del av odlinstips favoritrecept och både dråpslag och framgångshistorier.

Lindas egen odlinsresa inleddes när hon sjukskrevs för utmattning och vägen till ett mer hållbart liv kom att gå hand i hand med självhushållning. På bara några år byggde hon och hennes man upp en liten stadsfarm med bärbuskar, fruktträd, örtagård och svampodlingar- ja, de till och med hönsgården, åker och gödselstack innanför staketet till sin lilla trädgård. Ett vanligt år producerar de ett kvarts ton mat- och då är odlingsytan inte större än 100 kvadratmeter! 

Men den här boken hoppas Linda få dig att se möjligheterna där du bor och ge både inspiration och verktyg till att skapa ditt hållbara liv i stan, både för dig själv och planeten. 


Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

8 kommentarer:

 1. Den lilla farmen i stan skulle jag vilja äga!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är verkligen värd att ha. Så mycket inspiration och väldigt bra. Så mycket bra tips också.

   Radera
 2. känner till författaren Maria Ernestam, men den här titeln och de båda andra är helt okända för mig.

  SvaraRadera
 3. Knäckta ägg och krossade hjärtan finns med i min trio också. Tack för tips om de andra två.

  SvaraRadera
 4. Snyggt att hitta böcker med ordet påsk i titeln!

  SvaraRadera

Summering av maj månads läsning

  Jag hade ju en hög med 14 böcker jag inte hade hunnit recensera från april månad, och jag är nu i fatt dessa i alla fall vilket är skönt. ...