tisdag 4 april 2023

Författarintervju-Helena Rydberg

Denna intervjun belyser Helena Rydberg som är aktuell med "Alvblod-Demonblod". Du skriver en bok om vampyrer. Den vill jag gärna läsa. Hoppas du skriver klart den. Tack för att du ville vara med i min intervju och tack för intressanta svar.

1. Hur många böcker har du skrivit?

Svar; Två, men bara en som jag har avtal på. Eller jag har skrivit en biografi också om psykisk ohälsa som kommer ut. Och några noveller har jag skrivit. En kommer ut i en antologi, och en hos Everlasting Publisher där även mina andra ska ges ut.

2. Vem är Helena Rydberg?

Svar; Jag är från Dalarna, har två barn med min sambo. Utbildad undersköterska men skulle vilja läsa mer. Kanske mer om psykiatri. Samtalsterapeut skulle vara roligt men också allt som har med böcker att göra. Jag skulle vilja leva på böcker i framtiden. Som författare men också något mer som jag inte vet än.

3. Hur fick du idén till din debutroman?

Svar; Det vet jag inte riktigt. Jag tänkte att jag ville skriva om en Alv, och sen tillkom en ängel. Så på den vägen är det.

4. Hur gammal var du när du skrev din debutroman?

Svar; Jag började skriva på den för ca 4-5 år sen. Tror jag.

5. Vad har du fått för respons av din omgivning?

Svar; Blandat. Vissa tycker att det är en osäker väg att gå, att det är svårt att kunna leva som författare. Då har jag svarat att om man inte testar så vet man inte hur det kommer att gå. Det gäller att inte ge upp och kämpa för det man brinner för. Andra tycker att det är spännande och följer min resa med intresse.

6. Hur har livet förändrats sedan du började skriva?

Svar; Mycket. Jag mår bättre, eftersom jag blev sjukskriven på mitt förra jobb på grund av psykisk ohälsa, så blev det mycket bättre när jag tog beslutet och sa upp mig. Jag får skriva av mig känslor och samtidigt återhämta mig. Skriva är som terapi.

7. Var det lättare att skriva bok nr två?

Svar; Både ja och nej. Jag hade ju utvecklats i mitt skrivande men inte tillräckligt. Det blev en hel del redigering och som fortfarande behöver en omgång, eller två.

8. Skriver du på något nytt och berätta gärna lite om det.

Svar; Vampyrer, men just nu ligger det vilande. Jag har lite annat att skriva om först.

9. Har du några andra intressen?

Svar; Förutom att skriva så är det att läsa och spela tv-spel.

10. Har du något annat arbete förutom författare?

Svar; Inte just nu.

11. Läser du mycket själv och i så fall vad?

Svar; Tyvärr inte lika mycket som förut. Den mesta tiden går åt till att redigera och skriva just nu. Men när jag får tid till att läsa så blir det mest fantasy böcker på engelska.

12. Hur ser det ut när du skriver?

Svar; Jag planerar inte mitt skrivande, jag har försökt men det går inte. Det blir liksom stopp. Jag måste bara sätta mig ner vid datorn och börja skriva. Allt kommer eftersom och jag skriver synopsis under skrivandets gång. 

13. Har du någon speciell rutin du skriver efter? Tid på dagen eller när du kommer på något?

Svar; Jag skriver på dagarna men ibland också på kvällarna. 

14. Har du något tips till den som vill börja skriva?

Svar; Skriv om vad som helst, det spelar ingen roll om det inte blir bra. Det handlar om att komma i gång och hitta sin stil. Få in rutiner och utvecklas till en bättre skrivare. Läs böcker eller gå en skrivarkurs.

15. Vilket blir nästa steg? Har du någon dröm?

Svar; Jag har många drömmar och några har redan gått i uppfyllelse. Jag vill skriva i fler genrer, få min bok översatt och testa vingarna utanför Sveriges gränser. 

16. Något citat du lever efter?

Svar; Ge inte upp.

17. Vilken klassiker tycker du man ska läsa?

Svar; Hm. Jag vet inte…haha. Räknas Harry Potter som klassiker?


Tack Helena för att du ville vara med på min

intervju!

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi rymmer till draken

"Vi rymmer till draken" av Susanna Martelin illustrerad av Amanda Chanfreau utgiven av Bonnier Carlsen förlag . För barn 6-9 år...