söndag 4 juni 2023

En smakbit på en söndag-Det slutna rummet

 


Astrid Terese på bloggen "Betraktninger" har ett boktema varje söndag, där vi bjuder på en smakbit ur en bok vi läser. Ibland vikarierar "Lesekunst" och smakbitarna hittas där. Jag tänkte bjuda på en liten smakbit ur en av böckerna jag läser just nu.

Min smakbit kommer från "Det slutna rummet" av Mari Jungstedt utgiven av Albert Bonnier förlag.

Smakbiten;

De pampiga husen, många med lummiga trädgårdar och privata badbryggor, låg på rad längs Mälaren. Här och där fanns små strandremsor som utgjorde allmänning, så att människor som inte ägde miljonvillor kunde få tillgång till vattnet. 

Han hade kommit dit en timme tidigare och slagit sig ner på en klippa på betryggande avstånd från huset, men ändå med god uppsikt. Hon brukade ta ett bad vid ungefär samma klockslag varje morgon, sommar som vinter. Nu väntade han på att hon skulle dyka upp. Han hällde upp ännu en kopp kaffe i den medhavda termosen och plockade fram en leverpastejsmörgås ur ett foliepaket.

Han bet i smörgåsen och betraktade den moderna villan med glaspartier ut mot sjön. Den hade flera terrasser på olika våningsplan och ett generöst tilltaget trädäck längs nere vid vattnet. Där låg en liten glasbyggnad med skorsten som han antog var en bastu. Bredvid fanns också en brygga med en exklusiv motorbåt som hade flybridge, en extra styrplats med soldäck på båtens tak. 

Han stannade upp i tuggade och lät handen som höll i smörgåsen sjunka. En figur i badrock hade uppenbarat sig på en av terasserna högst uppe och börjat gå nerför trappan mot bryggan. Hjärtat klappade hårdare i bröstkorgen. Snabbt ställde han ner kaffekoppen på den släta bergknallen och lade tillbaka den resterande smörgåsen på foliepappret. Sträkte sig efter kikaren. Visst var det hon. Det långa rödlockiga håret var uppsatt i en knut mitt på huvudet. Kroppen bar vit och späd och hon var klädd i en blå morgonrock som hon knutit ordentligt i midjan. 

Solen sken så temperaturen var ganska behaglig, trots att det bara var första maj och ännu tidigt på morgonen. Han gissade på runt arton grader, men i vattnet var det nog inte mer än tolv. 

Baksidestext;

NÄR GOTLAND STÅR i den skiraste försommargrönska hittas en kvinna mördad i Lummelundagrottan. Kommissarie Anders Knutas leder utredningen och grottmordet förbryllar polisen. Hur lyckades gärningsmannen slå till mitt bland alla turister?

Knutas sambo och kollega, den höggravida Karin Jacobsson, undersöker ett eget spår som leder till ett ouppklarat fall i den jämtländska vildmarken. 

Samtidigt närmar sig mördaren sitt mål, och det står klart att dådet i grottan bara är början. 


Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

2 kommentarer:

  1. känner väl till namnet Mari Jungsted, men jag har inget läst av henne. tack för smakebiten!

    SvaraRadera
  2. Jag har läst flera i den här serien. Men inte den här. Än.

    SvaraRadera

Av stjärnstoft är vi komna

"Av stjärnstoft är vi komna" av Malin V. Olsson utgiven av Vistoförlag . I denna berättelse gör vi en tidsresa framåt i tiden. Nä...