torsdag 29 juni 2023

Solgård del 1 Ankomst

"Solgård del 1 Ankomst" av Jeanette Semb, utgiven av Boknöje bokförlag. Helene kommer som tjänsteflicka, till herrgården Solgård. Där bor skeppsredarfamiljen Andresen. Helene och den äldre sonen Andreas hamnar från början på kant med varandra. Hon tycker att han är arrogant. Och han tycker att hon inte är tillräckligt ödmjuk. Men han är ändå nyfiken på den där tjänsteflickan som ger svar på tal, och har sina egna åsikter. Helene faller också i onåd hos fröken Gran, som styr över alla tjänsteflickorna på gården. Det är verkligen inte en lätt tillvaro för Helene. Solgård är vackert, men Helene känner att allt inte står rätt till där. Ellen som hälsar på familjen på gården, vill inget annat än att gifta sig med Andreas, och gillar inte att han ger så mycket uppmärksamhet till en simpel tjänsterflicka. Hon måste få bort Helene, kosta vad det kosta vill. Samtidigt gör Helene allt för att dottern till den sjuka kvinnan Solveig, ska få lite extra uppmärksamhet.

Detta är den första delen i serien om Solgård. Helene har precis börjat som tjänsteflicka på herrgården. Vi får följa hennes arbete där. Helens familj har råkat ut för ekonomiska svårigheter. Därför är Helene tvungen att arbeta för att hjälpa sin familj. Författaren målar ut en ljuvligt vacker miljö, där jag gärna skulle bo. Hon målar upp den som en plats där man lätt skulle trivas. Det är dock en krypande och kuslig känsla över Solgård, trots den idylliska miljön. Personerna som är på besök, och även några som arbetar där, är inte så ärliga. Bakom en trevlig fasad utåt, är de inte den som de utger sig för att vara. De har en hemlig agenda. Speciellt Ellen och hennes mor. Dock gillar jag hela familjen Andresen, tyvärr är de lite för naiva, trots att de är så förmögna. Jag tycker att författaren lyckats att baka in mystiska händelser, och det gör att man vill läsa vidare i serien och se hur det hela utvecklar sig. Första delen i serien Solgård får ❤️❤️❤️❤️❤️/5.

Mitt favoritställe ur boken; 

7

Solgård var en vacker herrgård med en storslagen omgivning. Bakom huset sträckte sig den enorma trädgården i avsatser ner mot sjön. Här och där var det planterat rabatter med blommor som sköttes med varsam hand av skeppredarens hustru, Björg Andersen. Längst ner, innan trädgården sluttade ner mot sjön, stod det en bänk som skimrade i rosa. Men den användes inte så ofta. Det var mest Solveig som brukade sitta där. Helene såg henne då och då sittande med den tomma blicken som stirrade ut över sjön. Helene tyckte synd om henne, men än så länge hade hon inte kommit sig för att gå fram till Solveig. Invändigt präglades herrgården av fru Andersens goda smak. Överallt syntes det att frun hade stor känsla för blommor, och hon hade gett instruktioner om att hon ville ha en nyplockade bukett både i matrummet och i det stora rummet varje dag. Och det fick hon.

Köket var rymligt och välutrustat och mitt i rummet stod en stor eldstad. De breda köksbänkarna sträckte sig från vägg till vägg tills de nådde fram till dörren i mitten. Över bänkarna var där väggskåp som var målade i lavendelblått, en färg som fanns på flera platser i huset, bland annat i den stora balsalen. Helene höll på att tappa andan när hon gick in där för första gången. För balsalen på Solgård kunde sannerligen inte jämnföras med andra salar Helene hade varit i, och den hemma på Gimle var bara hälften så stor. De vita pelarna i slutet av rummet hade vackra sniderier som liknade rosor. 

Baksidestext;

EN DRAMATISK SLÄKTKRÖNIKA FYLLD AV SVEK OCH MAKTKAMP MEN ÄVEN VÄNSKAP OCH SPIRANDE KÄRLEK

ANKOMST

Trondheim år 1892

När Helenes familj står på ruinens brant och hennes far tragisk dör, blir hon tvungen att ta arbete som tjänsteflicka hos den välbärgade skeppsredarfamiljen Andersen, på herrgården Solgård i Trondheim.

Men livet på gården blir allt annat än enkelt, för underliga saker sker på den ståtliga herrgården. Handlingar som inte tål dagens ljus.

Medan Helene bekymrar sig för att hennes förflutna ska avslöjas, visar det sig att Solgård har egna hemligheter att dölja...


Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Summering av maj månads läsning

  Jag hade ju en hög med 14 böcker jag inte hade hunnit recensera från april månad, och jag är nu i fatt dessa i alla fall vilket är skönt. ...