lördag 24 juni 2023

En kvinnas guide till lycka och framgång

"En kvinnas guide till lycka och framgång" av Sophie Irwing utgiven av Lovereads förlag. Året är 1818. Kittys trolovade har nyligen slått upp deras förlovning. Kitty och hennes familj har stora ekonomiska bekymmer. Nu kommer den räddning de hoppats på inte komma till stånd. Vad ska de nu ta sig till? Kitty trodde att giftemålet skulle rädda henne och systrarna ifrån att bli vräkta. Kitty funderar och beslutar sig tillslut för att gifta sig med en man. En man med en förmögenhet, som kan hjälpa dem att betala deras skulder. Säsongen har börjat och hon har bara tolv veckor på sig. Det spelar ingen roll om Kitty offrar sig och gifter sig utan kärlek, bara syskonen har någonstans att bo. Hon beger sig därför tillsammans med hennes ena syster till London. Där ber hon tant Dorothy hjälpa henne att finna en lämplig kandidat. Väl där måste tant Dorothy visa hur en ung dam uppför sig på rätt sätt. Snart hittar Kitty en ung man som hon tycker passar. Kommer planen att lyckas, eller kommer hans äldre bror, Lord Radcliffe förhindra hennes planer?

Vi får följa Kitty och hennes syster samt tant Dorothy, medan de umgås i societeten och åker på bal. Många och krångliga regler gör att det är lätt att råka i onåd. Hur många gånger är det lämpligt att dansa med en man under en kväll t ex. Hur gör man för att bli bjuden till fler baler? Vilka kan man samtala med och inte? Listan är verkligen lång, och det kräver all Kittys list och intelligens för att lyckas med företaget. Jag är tacksam vi inte behöver bry oss så här idag. Vi behöver inte leva i kärlekslösa äktenskap. Vi behöver inte heller ha en man som skydd. Historien är återberättad med en glimt av engelsk humor och bjuder på en hel del förvecklingar. Hur som helst när hon äntligen vinner en mans hjärta, beslutar sig storebror för att nej, här ska det inte bli något bröllop. (Kanske är han själv intresserad?) Nu måste Kitty överlista honom eller snabbt finna en annan kandidat. De två huvudpersonerna är ovänner och gör allt för att sätta käppar i hjulet för varandra. Boken bjuder på humor, vänskap, kärlek och en kvinnas list. Boken får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favoritställe ur boken;

11

I det milda månskenet under en plötslig varm vårkväll tycktes Vauxhall Gardens höra till en annan värld. De klev av båten som hade fört dem över floden och promenerade över gångstigar som inhägnades av höga träd, prydda med skimrande lyktor som lyste upp vägen. Kitty fick stora ögon när de passerade sångare, jonglörer och alla möjliga slags spektakel och diverse underhållning, vilket blev ännu mer glamouröst i lyktornas sken i halvmörkret. Det kändes som en sagoträdgård ur någon av de berättelser som mor brukade läsa vid läggdags- där man inte borde kliva av stigen av rädsla för de faror som ruvade.

Med blicken på änkegrevinnan och tant Dorothy som gled före insåg Kitty att hon aldrig hade behövt oroa sig för Dorothys uppförande. Som med alla utmaningar hade mrs Kendall tagit sig an situationen med bravur. 

"Jag ställer mig inte bakom dina förehavanden, Kitty. Jag tycker att det är oklokt och vårdslöst och säkert lär kollapsa totalt", hade hon allvarligt sagt kvällen innan. "Men det är klart jag hjälper dig." 

De hade inte varit helt överens om valet av klädsel. Tant Dorothy missnöjd med rollbesättningen som tillbakadragen änka, hade hällt sig ner i en klänning som visserligen bestod av ljusgrå crêpe, men hade en urringning som uppriktigt sagt inte kunde beskrivas som det minsta måttfull.

"Lita på mig, raring, jag lär ha mycket större framgång i att bli vän med dig lady Radcliffe klädd så här", hade hon sagt. "Enligt vad jag har hört är hon riktigt flott."

Hennes enda eftergift inför Kittys osäkerhet hade blivit att dra på sig ett par svarta handskar, fast Kitty kunde inte skaka av sig känslan att hon fortfarande visade alldeles för mycket byst för en änka- handskar eller inte. 

Baksidestext; 

Säsongen börjar snart- och inte en dag får gå förlorad.

Kitty Tallbot behöver en förmögenhet. I 1800-talets England hotas systrarna Tallbot med vräkning från deras familjehem och de måste få tag på pengar för att kunna betala familjens stora skuld. Med en listig plan i bagaget åker Kitty, i sällskap av systern Cecily, till London där hon bara har tolv veckor på sig att hitta en man som är tillräckligt rik för att rädda familjen.

Med hjälp av familjevännen tant Dorothy lär de sig hur en fin dam ska bete sig och de lyckas snabbt nästla sig in i societeten. Det finns bara ett problem-Lord Radcliffe. Han ser igenom Kittys oskyldiga fasad och gör allt i sin makt för att hon inte ska lyckas sälja hans bror till ett kärlekshistoria förhållande. Men Kitty är beslutsam och ger sig snabbt in i kampen... 


Ha en riktigt trevlig dag!

Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Av stjärnstoft är vi komna

"Av stjärnstoft är vi komna" av Malin V. Olsson utgiven av Vistoförlag . I denna berättelse gör vi en tidsresa framåt i tiden. Nä...