tisdag 20 juni 2023

Bröllop till salu

"Bröllop till salu" av Ada West, utgiven av Piratförlaget. Jeanette som är 35 år gammal, blev nyligen dumpad av sin senaste kille. I hennes butik där hon säljer begagnade bröllopsklänningar, kommer det desvärre aldrig in några singel killar. Hon blir bjuden på middag hos bekanta och där träffar hon däremot David. Jeanette finner honom väldigt attraktiv, men hon förstår snart att han bara vill vara vänner, tyvärr. Han verkar varit med om något plågosamt. Kan Jeanette få honom att tänka på något annat?Hon försöker att träffa honom som vän ända tills det inte går längre. Attraktionen blir för stor. Samtidigt blir hon förälskad i ett hus hon ska hjälpa sin mäklare att styla. Hon börjar drömma om att renovera, och om att ha sin egen butik där. Hon vill så gärna köpa det. Finns det någon möjlighet att förverkliga sin dröm? Vi får också följa Jeanettes mormor Karin, som är lite dement och drömmer sig tillbaka till sin ungdom. Hennes liv består av arbete, biobesök och besök på kondis. Men hon bär också på en hemlighet. 

Detta är den fristående uppföljaren till "Drömmar till salu". Jag har läst och recenserat den också. Jag tyckte mycket om förra boken av författaren, och jag gillade även denna boken jättemycket. Det är härligt att få återkomma till Stjärnhov och läsa vidare om karaktärerna där. Jag tycker om att vi får följa både mormor Karin i dåtiden, och Jeanette i nutiden på ett bra och omväxlande sätt. Det är en bok jag fastnar i direkt och jag har svårt att lägga ifrån mig boken. Jag sitter som på nålar och hoppas att Jeanette får både sitt drömhus och sin drömkille. Samtidigt följer vi mormor Karins historia, som är gripande och känns äkta. Karins historia är full av värme, kärlek tillika vänskap. Dock är hennes kärlek förbjuden, vilket den inte hade varit idag. Jag gillar karaktärs- och miljöbeskrivningar. Något som är fint med huvudpersonen är att hon verkligen är omtänksam, och tar vara på den tid hon har kvar med sin mormor. Jag läser gärna vidare om Stjärnhov. Denna varma och kärleksfulla roman får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favoritställe ur boken;

Kapitel 19

DET VAR BRÖLLOPSKLÄNNINGARNA som fick butiken att gå runt. När hon tagit över den hade den varit full av tantkläder: klänningar, blusar och byxor som Jeanette inte skulle visa sig i om hon så fick betalt och därför hade svårt att tro att andra skulle betala för. Trots att det tagit emot hade allt fått gå till Stadsmissionen. Vad skulle hon fylla butiken med istället? Till en början hade hon försökt med vanliga second hand-kläder, men sedan hade hon fått syn på en annons om ett lager med bröllopsklänningar från en nedlagd fabrik i Nyköping. De flesta klänningarna från den tiden var sålda nu, men några få hängde kvar, så omoderna att de snart var moderna igen. 

Ibland kändes Jeanettes liv lika daterat, men nuförtiden hade hon i alla fall koll på hur man fick tag på begagnade bröllopsklänningar. I början hade hon finkammat både nätet och second hand-butiker, men bröllopsklänningarna lyste med sin frånvaro. Hon beklagade sig hos några gifta vänner, som allihop sa att de aldrig skulle sälja sin bröllopsklänning. Om inte...Ja, vadå? Om de antingen skiljde sig eller verkligen behövde pengar. Så Jeanette började annonsera. 

Om man ändrade status på Facebook grön gift till skild, kunde logmariten då visa Jeanettes annons? Det var än så länge outforskat territorium, men hon betalade för pop-upp annonser på sidor för snabba lån och pantsättningar liksom på dejting sajter och forum gör ensamstående mammor. I och med att hon köpte direkt från bruden kunde hon ge ganska bra betalt, vilket dessutom ofta kändes som att hon antingen hjälpte någon i nöd eller hjälpte någon att släppa taget, och ändå få en god marginal. 

Med huvudet fullt av tankar på skilda kvinnors bröllopsklänningar svängde Jeanette av mot Hälleforsnäs. Det var fredag och hon hade bett Åsa kolla att säljarna verkligen var utflyttade, så idag skulle hon förhoppningsvis inte mötas av några överraskningar.

Tomten var liten i förhållande till det stora huset, men Jeanette hade redan en bild av hur hon skulle presentera den och var övertygad om att den skulle bli underbar. Trädgårdsarbete ingick inte i hennes arbetsbeskrivning, men några välplacerade sittgrupper kunde göra underverk, tillsammans med snygga handdukar  och champagneglas vid badtunnan. 

Baksidestext;

I den lilla orten Stjärnhov finne en butik som säljer begagnade bröllopsklänningar. Den drivs av Jeanette, 35 år och singel, och nej, i den butiken dyker det inte upp några singel killar direkt. På en middag hos en vän träffar hon däremot David. Han är snygg på ett lite skevt sätt och en riktig drömkille, men verkar ha varit med om något förfärligt. Kanske kan hon få honom att glömma det en stund?

Förutom butiken är det mormor Karin som håller Jeanette kvar i Stjärnhov. Karin är dement och Jeanette besöker henne två gånger i veckan. Under en av deras fikastunder börjar mormor prata om när hon var ung och gick på bio och kondis, men när Jeanette nyfiket frågar med vem svarar mormor undvikande. 

Sensommaren 1957 har Karin just börjat arbeta på glassfabriken i Flen och inkvaterat sig hos sin faster i Stjärnhov. En morgon när hon väntar på tåget går hon till stationenskiosken. Flickan som arbetar där är inte någon filmstjärna, bara en vanlig tjej i en kiosklucka, och ändå är hon det vackraste Karin sett.


Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

Läs min recension av "Drömmar till salu" här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Av stjärnstoft är vi komna

"Av stjärnstoft är vi komna" av Malin V. Olsson utgiven av Vistoförlag . I denna berättelse gör vi en tidsresa framåt i tiden. Nä...