söndag 25 juni 2023

Smakbit på en söndag-Pensionatet

 


Astrid Terese på bloggen "Betraktninger" har ett boktema varje söndag, där vi bjuder på en smakbit ur en bok vi läser. Ibland vikarierar "Lesekunst" och smakbitarna hittas där. Jag tänkte bjuda på en liten smakbit ur en av böckerna jag läser just nu.

Min smakbit kommer från "Pensionatet" av Karina Johansson utgiven av Bokfabriken förlag.

Smakbiten;

Kapitel 1

ALEXA KRÅNGLADE AV sig de högklackade skorna och sjönk ihop på schäslongen inne på Pensionatet kontor. Champagneglaset hängde i ena handen och ögonlocken blev allt tyngre, men de ömmande fötterna höll henne vaken. Ett av Värmlands största företag hade haft konferens och hon gladde sig åt att allting flutit som det skulle. Att gästerna var nöjda. De sa till och med att de aldrig hade blivit så väl omhändertagna eller ätit så fantastiskt mat förut. Deras omdömen var den bästa reklamen, som i regel ledde till nya bokningar. Så när kvällens sista gäster gått upp till sina rum, hade hon dansat glädjedans och firat med en skvätt champagne inne på kontoret tillsammans med några ur personalen. 

Hon önskade att hon hade kunnat dela drycken med sin farmor. Den legendariska Ingrid Vinder. 
-Det hade du gillat, sa Alexa högt för sig själv och höjde glaset mot tavlan med den tjocka guldramen som hängde ovanför dörren. 

Målningen av farmor med hennes klargröna ögon och eldigt röda hår spred elegans och styrka över kontoret. Hon borde vara stolt nu, när Alexa lyckats så bra. Tanken muntrade upp. Hon reste sig och gick runt i rummet och stannade till vid fönstret. Hon såg ut över den krattade grusgången och rabatterna som prunkade i rundeln i mitten. Pensionatet låg fyra kilometer norr om Sunne tätort, en björkall'e från europavägen. Ändå kändes det som om de befann sig långt från dagens hets och stress. Sädesfälten som vajade runt anläggningen bidrog till lugnet. Tänk att hon lyckats skapa den fridfulla stämning hon haft dom mål ända sedan hon tog över. 

Hon väcktes ur tankarna av att det knackade på dörren. Och här står hon i strumplästen Typiskt! Hon slank ner bakom skrivbordet och ropade "Kom in."

Baksidestext;

ALEXA VINDER DRIVER familjeföretaget Ingrids Pensionat med stor framgång. Stressade stadsbor kommer dit för att tillbringa några dagar i en vilsam miljö med gemensamma aktiviteter och måltider, på gammaldags vis. När bysnickaren Robin dyker upp med kreativa idéer får Alexa både ny livsenergi och fjärilar i magen.

Men när pensionatetets ena städerska anklagas för stöld och där efter blir mördad vänds allt upp och ned. När också kökschefen hittas död börjar avbokningarna strömma in. Företaget riskerar gå omkull och Alexa inser att hon snabbt måste hjälpa polisen att hitta mördaren. 


Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

5 kommentarer:

  1. Jag har inte läst henne men ser hennes gröna bok framför mig. Minns inte vad den hette men jag var sugen på den när den kom!

    SvaraRadera
  2. Tycker jag känner igen författarnamnet men kan inte placera henne. Tack för smakbiten!

    SvaraRadera
  3. Den boken ser jag verkligen fram mot att läsa.

    SvaraRadera
  4. pensionat låter alltid väldigt trevligt. men så behöver det alltså inte vara. tack för smakebiten!

    SvaraRadera

Av stjärnstoft är vi komna

"Av stjärnstoft är vi komna" av Malin V. Olsson utgiven av Vistoförlag . I denna berättelse gör vi en tidsresa framåt i tiden. Nä...