måndag 16 september 2024

Författarintervju med Elin Östberg

Denna författarintervjun handlar om Elin Östberg, som snart ger ut sin andra bok. Den kommer att släppas nu under hösten. Jag har hennes första bok här hemma och ser fram emot att läsa den. Tack Elin för att du ville delta i min intervju och tack för dina spännande svar. 

fotograf Sofia Svensson Hagnell
fotograf Sofia Svensson Hagnell
)1. Hur många böcker har du skrivit?

Svar; Jag har gett ut en bok "Linnéa och Heliangänget: Kristallstaven" hösten 2023 via Visto förlag. Den finns även som ljudbok inläst av Josefine Myrhill. 🏔🌲🐈

Nu kommer snart min nästa bok "Drakvännerna: Svartimus och Draksystrarna" via Visto förlag. Den är inskickad för sättning och kommer ut senare i höst om allt går som planerat. 🐲🐉✨

Boken om Linnéa har illustrationer från en akvarellmålning som Thorbjörn Wallentin har skapat.

Boken om Svartimus är illustrerad av Emma Billgren Söderström.

2. Vem är Elin Östberg? (Lite allmänt om dig själv).

Svar; Jag bor med min make och våra två pojkar 4 och 7 år i Mörsil i Jämtland. 

Jag är utbildad socionom och bibliotekarie.

Mina hobbies är att skriva, sjunga i kör, spela tvärflöjt och att vara ute i naturen. Vi har två Jämthundar. 

Jag besöker gärna södra Sverige för att träffa mina föräldrar, syskon och vänner där nere. Jag är född i Stockholm och uppvuxen i Småland och Skåne.

3. Hur fick du idén till din debutroman?

Svar; Jag ville tillägna en bok till min släkting Linnea som bor utomlands med sin mamma. Linnea var ofta sjuk som liten vilket Linnéa i min bok också är.

4. Hur gammal var du när du skrev din debutroman? 

Svar; Jag var i trettioårsåldern när jag började skriva boken om Linnéa.

5. Vad har du fått för respons av din omgivning?

Svar; Många har tyckt om min bok och flera har visat intresse för uppföljaren eftersom "Linnéa och Heliangänget" är en trilogi. Boken har även varit med som boktips på nyhetsmorgon i TV4.

6. Hur har livet förändrats sedan du började skriva?

Svar; Jag tycker det är så roligt och viktigt att få vara kreativ och tycker det är jättekul att få vara ute och sälja boken på marknader och liknande. Det gör mig glad och tacksam när barnen säger att de tycker om min bok.

7. Var det lättare att skriva bok nr två?

Svar; Det är jättespännande att skriva bok nummer två i Linnéatrilogin men det tog ett tag innan jag kom igång så jag ger ut en annan bok emellan Linnéaböckerna.

8. Skriver du på något nytt och berätta gärna lite om den?

Svar; Boken som kommer ut i höst är en fantasyberättelse som utspelar sig på medeltiden. Den är skriven för 6-9 åringar och innehåller allt från riddare och stentroll till drakar.

9. Har du några andra intressen?

Svar; Se ovan!

10. Har du något annat arbete förutom författare?

Svar; Jag arbetar i ett skolkök. Det är ett intensivt och roligt arbete och det passar bra som kombination till det mer stillasittande skrivandet. I framtiden skulle jag vilja arbeta på bibliotek vilket jag också anser skulle passa mycket bra i kombination till mitt skrivande.

11. Läser du mycket själv och i så fall vad?

Svar; Just nu läser jag mest för mina barn men annars gillar jag allt från till fantasy, deckare och historiska romaner.

12. Hur ser det ut där du skriver?

Svar; Jag sitter på kontoret hemma där vi har en extra stor skärm kopplad till datorn.

13. Har du någon speciell rutin du skriver efter? Tid på dagen eller när du kommer på något?

Svar; Jag funderar mycket på böckerna men skriver oftast på kvällarna när barnen har lagt sig.

14. Har du något tips till den som vill börja skriva?

Svar; Gå en skrivarkurs och gärna även en kurs som handlar om den genre du vill skriva om. Läs också mycket inom samma genre.

Jag har läst Litteraturvetenskap på Dalarna högskola och en jättetrevlig skrivarkurs med författare Malin Nord på Birka folkhögskola. Jag läser mycket barnböcker för mina barn och läser också en del barn- och ungdomsfantasy själv.

15. Vilket blir nästa steg? Har du någon dröm?

Svar; Jag vill förstås fortsätta att skriva och vill nå ut med mina berättelser till så många barn som möjligt. Drömmen är att även skriva fantasy för ungdomar och feelgood för vuxna.

16. Något citat du lever efter?

Svar; Just nu är det njut av dagen och gör det bästa av den. 

17. Vilken klassiker tycker du man ska läsa?

Svar; Vad gäller fantasyserier för barn som inspirerat mig så är det Narnia och Harry Potter. Vad gäller barnboksklassiker i övrigt så är det t.ex. Lilla huset på prärien. Förstås har Astrid Lindgrens berättelser betytt mycket för mig under min uppväxt.


Tack Elin för att du ville delta i min intervju! 

Ha en fortsatt trevlig dag! 

Kram Nina

Ödesnatt

"Ödesnatt" av Nora Roberts utgiven av Albert Bonnier förlag. Bokrecension; I denna avslutande delen får vi följa Branna O'Dwyer och Finbar Burke. Brannas butik Mörka häxan går över förväntan, och hon gläds också åt att se hur hennes vänner finner kärleken. På grund av att Fin är släkt med Chaban på långt håll, har hon lagt locket på de känslor hon har för honom. Hon har svårt att lita på att han i slutstriden kommer att stå på deras sida. Men trots det så älskar de varandra fortfarande. Branna och Fin har gjort allt för att undvika varandra, men nu går det inte längre och de kommer allt närmare varandra. Samtidigt som de måste komma på något sätt att förgöra den ondskefulla häxan. Hittills har de haft två strider mot honom och misslyckats. Chaban gör nu allt han kan för att komma åt dem och de måste hela tiden vara på sin vakt. Samtidigt som de lever sina vanliga liv och arbetar och umgås, måste de komma på en bra plan att förgöra honom för gott. För att kunna förgöra honom måste de ta reda på demonens namn, som står bakom Chabans krafter. De måste därför ta sig till den tid och plats då Chaban sålde sin själ till demonen. Ska de sex vännerna tillsammans med sina tre släktingar från det förflutna, äntligen lyckas förinta ondskan som hemsöker dem? 

Jag skulle också vilja kunna omge mig med magi som karaktärerna i denna boken! Detta är den tredje och avslutande delen som handlar om släkten O'Dwyer och deras kamp med att förgöra den onda häxan Chaban. Författaren lyckades med att förtrolla mig redan medan jag läste den första delen i serien, och när boken har tagit slut har jag längtat till nästa del. Jag har väntat på just att Branna och Finbar ska bli tillsammans, för de har varit kära sedan tonåren, och jag tycker verkligen att de passar för varandra. Jag gillar de målande miljöbeskrivningarna och de olika spännande karaktärerna, jag lärt känna i denna bokserie. Jag tycker också att inslagen är mysiga där de tillverkar egna tvålar, umgås, lagar mat, rider, tjafsar och mycket annat, tillför det lilla extra till historien. Alla de där vardagliga sakerna ni vet? Följ med in i en värld full av magi, kärlek och varm vänskap. Denna spännande bokserie får ni inte missa om ni gillar magiska inslag, kärlek och kampen mellan gott och ont. Jag läser gärna mer av författaren, och hoppas hon skriver på en liknande serie som denna. Boken får ❤️❤️❤️❤️❤️/5.

Mitt favoritställe ur boken;

Kapitel 4 

Det smärtade honom att se på henne - så nära, men ändå lika avlägsen som Saturnus. Men det hjälpte honom att hålla modet uppe, mer än ingefärskakorna. Att se hennes ansikte, höra hennes röst, känna hennes doft, den som bara var hennes, bland alla de andra dofterna som fyllde luften i hennes verkstad. 

Han hade provat allt han kunde på för att sluta älska henne. Han hade påmint sig om att hon hade lämnat honom, förskjutits honom. Han hade varit med andra kvinnor, försökt fylla det avgrundsdjupa hål som hon efterlämnat med andra kroppar, andra röster och annan skönhet. 

Han hade lämnat sitt hem, ofta flera månader i taget, bara för att ta sig så långt bort från henne. Resor, irrande hit och dit, till platser när och fjärran, främmande och välbekanta. 

Han hade tjänat pengar, bra med pengar, genom hårt arbete och tid, genom list och mod. Han hade byggt ett vackert hus åt sig själv, sett till att hans föräldrar hade allt de behövde. De hade flyttat till New York för att vara närmare hans moster. Eller, tänkte han ofta, för att vara långt borta från allt var magi och förbannelser hette. Det kunde han inte klandra dem för. Ingen kunde säga att han slösat bort sitt liv eller sina förmågor - magiska och andra. Men ingenting hade skavt bort ens minsta lilla av den där kärleken. 

Han hade övervägt en brygd eller en besvärjelse, men han visste att kärleksmagi - både att dra till sig kärlek och att stöta bort den - fick konsekvenser bortom den som ville eller inte ville ha den. 

Ha tänkte inte, kunde inte använda sin gåva för att lindra sin hjärtesorg. 

Var det värre eller lättare, brukade ha fråga sig, att veta att hon älskade honom också, att det smärtade henne också? Vissa dagar, det måste han erkänna, fann han en viss tröst i det. Andra dagar drev det honom till vansinne. 

För stunden hade ingen av dem något val. De måste samexistera och samarbeta mot det gemensamma målet: att förgöra Chaban, besegra honom, göra slut på honom. 

Så han sam arbetade med henne, under både sämja och osämja, i hennes ljuvliga verkstad över oändliga koppar med te - till slut med lite whiskey i - och näsan i böckerna. De skrev en ny besvärjelse som ingen av dem var nöjd med och gick igenom varje steg av de tidigare två striderna ännu en gång. 

Och ingen av dem kom på något nytt, eller hittade några svar. Hon var den slugaste häxan han kände - och ofta moraliskt den mest strikta. Och det gjorde henne vacker. Det var inte bara ansiktet och utseendet, det tjocka håret och de varma grå ögonen. Det var hon, kraften och närvaron i det, gjorde henne till något extra, och hennes osviklig hängivenhet till sitt skrå, sin gåva, och sin familj förstärkte det mer. 

Han var dömd att älska henne. 

Baksidestext;

Branna O'Dwyers lilla butik Mörka Häxan blomstrar, och hon gläds åt att se sina vänner finna kärleken. Själv har hon dock slutit sitt hjärta - för att skydda sig själv och mannen hon älskar. Både Branna och Finbar Burke bär på magiska krafter, men det mörka arv som finns i Fins blod hotar att förgöra dem. När onda makter närmar sig ställs Brannas och Fins kärlek inför ett sista, avgörande prov. 


Läs min recension av "Längtan hem" här

Läs min recension av "Hjärtats land" här

Ha en fortsatt trevlig dag! 

Kram Nina 

söndag 15 september 2024

Sigrid och den förtrollade boken

"Sigrid och den förtrollade boken" av Hanna Green-Stensrud utgiven av Ekström&Garay. Barn 12-15 år. Boken handlar om Sigrid som bor i den lilla byn Stenhöjden. Hon har två bästa vänner som heter Alvaro och Agda. Sigrid tycker att livet i den lilla byn är tråkigt. Det händer inte så mycket, och hon längtar efter ett riktigt äventyr. Hon anar dock inte att hon snart ska dras in i ett äventyr bortom alla hennes fantasier. En dag hittar hon en bok på skolbiblioteket golv. Föga anar hon att boken är förtrollad. Hon sugs in i boken, och upplever saker hon inte trodde var möjliga. Vad sägs t ex om en dansande känguru? Den gamla bibliotikarien Alice har också mycket att berätta om boken. Men när Sigrid berättar om boken för sina bästa vänner, vill de till en början inte tro henne. Snart dras Sigrid och hennes kompisar in i en kamp för att ställa allt till rätta och rädda de drabbade som är utsatta för bokens magi. 

Jag tyckte denna barnbok är så mysig och spännande. Det är en fantacy för vår lite yngre läsarskara. Jag hade verkligen älskat denna boken, om jag läst den som barn. Författaren lyckas fånga mig som läsare från första sidan, och jag tror att många barn kommer att tycka jättemycket om denna fina barnbok. Texten är lagom stor för barn som är lite större, och är vanare vid att läsa böcker. Men boken kan också passa för högläsning. Jag gillar den lite juliga stämningen i boken. Jag gillar författarens miljö- tillika personbeskrivningar. Boken innehåller inga bilder, och har kapitel som är lagom långa. Jag tycker storyn är tilltalande och spännande. Vem vill inte hitta en förtrollad bok liksom? Även bokomslaget är väldigt fint utformat. Jag kan varmt rekommendera denna fina barnbok. Boken får ❤️❤️❤️❤️❤️/5.

Mitt favorit ställe ur boken;

Kapitlet 4

Ödehuset

Måndag 17 december 

Sigrid tittar på klockan. Det är bara fem minuter kvar av rasten. Hon ställer tillbaka boken på hyllan i ett mellanrum mellan två andra gamla, bruna böcker och går raskt därifrån. Hon rycker snabbt åt sig en annan bok från en av hyllorna närmare ingången, skyndar dig att låna den och springer sedan tillbaka till klassrummet. 

Sigrid kan inte släppa tanken på den mystiska boken. Hon måste tillbaka till den så snart hon kan. Det är två lektioner kvar innan skolan är slut och hon hade så gärna gått tillbaka till biblioteket efter sista lektionen, men direkt efter skolan måste hon skynda sig hem så hon hinner äta mellanmål, byta om och ta sig till dansen. Sigrid går nämligen på balett på måndagar. Men hon ska inte fortsätta nästa termin, tror hon. Hon har börjat tröttna på baletten, precis som på allt annat egentligen. Och dessutom är hon inte särskilt bra på det heller.

Direkt efter lunchen har de engelska. De lär sig ord om skogen och Uma skriver på tavlan och säger:

-Sten heter stone på engelska och träd heter tree. Är det någon som vet vad skog heter på engelska? 

Bertil räcker upp handen. 

-Forest, heter det, svarar han lite mallig. 

Hans pappa kommer från Skottland, så han kan redan engelska flytande, vilket de andra i klassen tycker är lite fuskigt. 

Innan lektionen är slut får de med sig en läxa till nästa lektion, som är redan i morgon. Uma är nog den lärare som ger mest läxor, både i svenska och engelska. De får en lista med ord som de ska översätta till engelska. Sigrid skummar igenom listan. Det är olika djur som bor i skogen:räv, myra och älg till exempel. Jag kan alla redan, så det ska nog gå bra, tänker hon.

Baksidestext;

Sigrid bor i den lilla byn Stenhöjden, där det aldrig någonsin händer något spännande. Men hennes liv tar en oväntad vändning den dag hon finner en mystisk lysande bok på golvet i skolans bibliotek. I bibliotekets skuggor rör sig också en gåtfull, äldre dam, vars öde är djupt förbundet med bokens hemligheter på ett sätt som överstiger Signes fantasi. 

Upptäckten av boken och mötet med damen leder Sigrid i h hennes bästa vänner Ä, Alvaro och Agda, in i ett äventyr de aldrig kommer att glömma. De möter talande fjärilar, sjungande träd och en känguru som kan dansa! Men allt det fascinerande och förtrollande vackra de upplever är en del av en ondskefull plan. Tiden tickar. Hinner Sigrid och hennes vänner rädda alla de drabbade innan det är för sent? 


Ha en fortsatt trevlig dag! 

Kram Nina

Det hände en sommar

"Det hände en sommar" av Tessa Bailey utgiven av Harper Love förlag. Vi får följa partyptinsessan Piper Bellinger. Efter att ha nesligen blivit dumpad av sin pojkvän på ett party, ställer hon till med en egen fest. Festen urartar, och det leder till att hon hamnar i finkan. Hennes syster Hannah betalar borgen, så Pipers styvfar tycker inte att Piper har lärt sig sin läxa på riktigt. Han skickar henne därför till en liten fiskeby. Han vill att hon ska bo i tre månader. Hennes riktiga far kommer där ifrån. Det är meningen att hon ska jobba i baren, som hon och systern har ärvt efter honom, och på så sätt lära sig ta ansvar. Hennes syster Hannah bestämmer sig för att följa med, som sällskap. Det första Piper gör är att springa på sjökaptenen Brendan. För honom är hon bara en bortskämd rikemansdotter, och han tror inte hon stannar i byn mer än en vecka. Men ju längre tiden går, desto mer trivs Piper i den lilla byn vid havet. Hon får också känslor för den bistra kaptenen, och han för henne. Men kan Piper verkligen byta ut sitt liv som partyptinsessa och välja livet som fiskarhustru istället? 

Detta är andra boken jag läser av författaren. Huvudkaraktärerna är två personer, som inte kommer överens från början. Dock ändras det väldigt snabbt. Jag gillar hur den bortskämda Pipers utvecklas till en lite med vardaglig och empatisk kvinna, under tiden man läser. Från att bara bry dig om kläder, smink och att partaja, lär hon sig att laga mat, städa och renovera. Hon byter ut sitt välsminkat yttre, mot trasiga naglar och jeans. Att hon gör bort sig gång på gång spelar ingen roll. Brendan tycker ändå att hon är söt. Han gör allt för att hon ska falla för honom, och den lilla fiskebyn. Boken har en humoristisk ton, och bjuder på en hel del skratt. Jag gillar författarens utförliga miljöbeskrivningar. Beskrivningen av dem lilla fiskebyn, och sammanhållningen där, gör det till en plats som jag gärna skulle vilja bo på. Jag gillar också värmen mellan de båda systrarna Bellinger, och jag hoppas på en fortsättning, för jag skulle också villja lära känna Pipers syster Hannah, som också verkar vara en spännande karaktär. Kan det bli något mellan henne och Brendans andrestyrman Fox? Denna boken innehåller heta sexscener, som är väldigt detaljerade beskrivna, så det får man vara beredd på. Även denna bok får ❤️❤️❤️❤️❤️/5.

Mitt favorit ställe ur boken;

Kapitlet 8

Senare samma kväll stod Piper och stirrade på förpackningen med köttfärs och försökte samla ihop mod till att våga röra vid den med händerna. "Hur sjukt är det inte att kött ser ut som hjärnsubstans innan det har tillagas?" 

Hanna gick fram till din syster och lade hakan på Pipers axel. "Du behöver Inte göra det här, vet du." 

Hon såg Brendan självgoda min framför sig. "Jo, det behöver jag."

Hon suckade och petade på den röda massan med pekfingret.

"Även om vi hade råd med takeaway varje kväll - vilket vi inte har - så förtjänar du hemlagad middag." Hon vaggade från sida till sida, mjukade upp handlederna, tog ett djupt andetag.

"Dessutom är jag din storasyster, så det är mitt jobb att se till att du får i dig näringsriktig mat. Och så städade du toaletten från helvetet. Om du frågar mig förtjänar du middag och en helgonförklaring."

Hon kände hur systern skälvde till.

"Jag tänker inte säga emot dig. Det fanns fläckar i den toan som har varit där sedan Jimmy Carter var president."

Efter Zoomötet hade Hanna gått iväg till järnaffären för att köpa städsaker. De hade hittat kvast, sopskyffel och några trasor i ett förråd nere i baren, men det var allt. Det innebar att de hade varit tvungna att lägga en stor del av budgeten på blekmedel, mopp, hink, pappershanddukar, tvättsvampar, rengöringsmedel - och stålull att täppa till mushålen med. Alla åtta. När de hade släpat bort våningssängen från väggen hade nederdelen mest påmint om en schweiserost. 

De hade städat halva eftermiddagen, och fastän den lilla enrummaren fortfarande var ganska sjaskig såg den mycket bättre ut. Piper måste erkänna att det kändes bra att ha varit en del av före och efter - arbete som inte involverade smink eller personlig tränare. 

Inte för att hon hade lust att vänja, sig. Men ändå. Nu luktade det citron istället för sopor, och allt tack vare systrarna Bellinger från Bel-Air. Ingen där hemma skulle tro att det var sant. Framför allt hade Pipers nagelskulpturpris fått slag om hon sett hennes flagnande nagellack. Så fort de kommit i ordning måste hon hitta en salong där hon kunde fixa håret, naglarna och vaxa sig: det var prio ett. 

Men först, spagetti bologonese.

Baksidestext;

Piper Bellinger är omåttligt populär och Hollywoods paparazzi är henne ständigt i hälarna. Efter en utspårad fest skickar hennes styvfar henne till en pittoresk kuststad för att jobba på en lokal pub och lära sig ta ansvar. Där träffar hon den stora, skäggiga sjökaptenen Brendan, som är övertygad om att hon inte kommer stå ut ens en vecka. Men Piper är fast besluten att bevisa att hon är någon att räkna med. 

Trots olikheterna flammar en obestridlig attraktion upp mellan Piper och Brendan. Piper vill inte ha några distraktioner, särskilt inte känslor för en man som försvinner ut på havet veckor i sträck. Men allteftersom tiden går börjar Piper undra om det glammiga, ytliga liv hon känner till verkligen är vad hon vill ha. Hon inser att staden - och Brendan - faktiskt har fångat hennes hjärta. 


Ha en fortsatt trevlig dag! 

Kram Nina 

Författarintervju med Mia Möller

I denna författarintervju har jag intervjuat Mia Möller som har skrivit arton stycken böcker. Jag har någon bok av författaren och jag måste ta tag i att läsa den nu. Tack Mia för att du ville delta i min intervju! 

1. Hur många böcker har du skrivit?   

Svar; Det har faktiskt blivit hela arton stycken! Alla är inte utgivna ännu men det finns kontrakt med Lava förlag, så de kommer varefter. Jag har tio ljudböcker med Bookea ute och min andra roman med Lava förlag kommer i höst. På eget förlag har jag ett tio-tal. 

2. Vem är Mia Möller? (Lite allmänt om dig själv). 

Svar; Jag är 63 år, bor i Hällestad i norra Östergötland, i ett rött hus med vita knutar och skogen omkring. I tystnaden som jag så väl behöver. Jag tycker om att resa, laga god mat och ett glas rött till det är ju inte fel heller. Och naturligtvis att skriva! Utan det vore livet tomt.  

3. Hur fick du idén till din debutroman? 

Svar; Det första jag skrev var som terapi efter att jag fått utmattningssyndrom. Sedan kom Karin och pockade på. Hon var ju också utbränd och hade precis ärvt prästgården, det blev fem böcker om henne och hennes älskade prästgård.  

4. Hur gammal var du när du skrev din debutroman? 

Svar; 2007, så 47 år blev jag det året. Har skrivit lite noveller innan men hade svårt att komma längre än till några tusen ord, det var Karin som kom med det.  

5. Vad har du fått för respons av din omgivning? 

Svar; Nyfikenhet. Och sedan jag skrev Brott i bruksorten, som utspelar sig här i Finspång så tyckte många här att det var riktigt roligt att Fimpan kom på kartan.

6. Hur har livet förändrats sedan du började skriva? 

Svar; Förut var livet en transportsträcka som skulle genomlidas, nu är det att upptäcka. Jag ser nog på livet på ett annat sätt. Ser de små sakerna som faktiskt är värt att vara tacksam över. Att jag kan skriva, att jag kan beröra. 

7. Var det lättare att skriva bok nr två? 

Svar; På sätt och vis, men också var det ju fortfarande Karin, och det gällde att hennes liv gick framåt men ändå inte blev alltför trivialt. Jag skrev en annan bok parallellt, Lovisa, en 1700-tals roman som krävde en annan form av research. Vilket är en rolig del i skrivandet.  

8. Skriver du på något nytt och berätta gärna lite om den? 

Svar; Jag har just släppt en bok, Svampsoppa och vit magi. Den handla om Cilla och Jenny som blir förälskade i varandra medan Cillas make vägrar att skiljas. Det får dem att tänka på flera olika banor hur de ska lösa dilemmat. Lesbisk kärlek är inte lika vanligt i litteraturen som manliga älskande.  

Så kommer För flickornas skull, att släppas under hösten. Den handlar om Annie Bromley och unga kvinnors kamp om sina egna kroppar, sitt eget liv. Ett lika viktigt nu som då på 60-talet då den utspelar sig.   

9. Har du några andra intressen? 

Svar; Jag skriver i en nystartad blogg. En tidning med svart humor. Där har jag två karaktärer, Elvira Käck, en halvt alkoholiserad vinprovare och Stella Nova, en astrolog som ställer väldigt ärliga horoskop.

www.sirpaliisa.com

där kan man finna oss.  

10. Har du något annat arbete förutom författare? 

Svar; Hushållerska, kock, tvätterska ...  

11. Läser du mycket själv och i så fall vad? 

Svar; Jag läser alltid! Sist läste jag Sällsynt kloka varelser, av Shelly van Pelt. En djup sorgsen med glad historia. Nu läser jag Pusselmakarnas sällskap av Samuel Burr.  

12. Hur ser det ut där du skriver? 

Svar; Jag har ett skrivrum. Där det sitter lappar, och papper uppklistrat överallt. Hur stökigt som helst! Det är konstigt att jag kan fokusera där, men det funkar.  

13. Har du någon speciell rutin du skriver efter? Tid på dagen eller när du kommer på något? 

Svar; Helst på förmiddagen då mitt huvud funkar som bäst. Men annars kan jag nog skriva närsom.

14. Har du något tips till den som vill börja skriva? 

Svar; Ge dig tid. Gör research om de du vill skriva. Och fundera på varför du ska skriva om just det. Är det något du kan, upplevt, är bra på. Har du något att säga om saken. Skriv från ditt hjärta, inte från mallar.  

15. Vilket blir nästa steg? Har du någon dröm? 

Svar; Jag väntar på testläsaren som just nu läser Vargoffer. Min andra del i Brott i bruksorten, så jag kan få börja att redigera i den. Sedan kommer även en tredje del – Offerkoftan, som troligtvis blir den sista i den serien.  

16. Något citat du lever efter? 

Svae; “Plocka smultron då och då, träd dem på ett strå. Smaka av dem grå dagar, då din mara dig jagar.” 

17. Vilken klassiker tycker du man ska läsa? 

Svar; Vad är en klassiker idag? När frågan ställs vad den bästa bok de läst ser man ofta svar som, En man som heter Ove. Inget fel i det, men har folk inte läst i alla tider? Folk kommer att läsa litteratur så länge vi existerar, så vad avgör vad som är en klassiker.

Huvudsaken är att vi läser! Det är allmänbildande och tar oss med på både resor och äventyr.  


Tack Mia för att du ville delta i min intervju! 

Ha en fortsatt trevlig dag! 

Kram Nina 

torsdag 12 september 2024

Brev från en vampyr

"Brev från en vampyr" av Tobias Widberg utgiven av Vistoförlag. Bokrecension; I den här boken lär vi känna William, som är sexton år gammal. Han har levt ett ganska ensamt liv, medan hans föräldrar mest har jobbat utomlands. När han var liten fick han följa med när de arbetade, men numera väljer han att stanna hemma i stället. Han har fått klara sig själv de senaste åren. Vilken tur att han har sina två goda vänner, Nova och Adam. De gillar att se på film tillsammans. En dag får han ett brev. Ett brev som han verkligen inte ville ha. Han har nämligen blivit bjuden till greve Lazbors årliga bal. Greven bor i stadens slott, och han är dessutom vampyr. William vet att vampyren får blod från sjukhuset, som det är meningen att han ska äta. Men William har mardrömmar om vampyren, vilket får honom att tro att vampyren inte är så vänlig som alla tror. Dessutom vet han att människor i många år dött under oklara omständigheter. Många av dem har dessutom varit tömda på blod. Speciellt människor som har tackat nej till att komma på den årliga balen. Han måste därför leta efter bevis mot greven, för att kunna sätta dit honom. Vi får nu följa de tre vännernas sökande efter sanningen. Men ska de lyckas hitta bevis mot greven innan balen går av stapeln? 

Detta är en bok för den lite yngre läsarskaran, men jag gillar att läsa om vampyrer, så jag tyckte ändå att jag hade glädje av att läsa den här boken. Men egentligen blev jag lite rädd, och vågade inte riktigt somna efter att ha läst några kapitel ur boken på kvällen. I den här boken är vampyren verkligen varken ovanligt stilig eller snäll. Tvärt om är han ganska ruskig och skrämmande. Nu förtiden tycks vampyrerna mest bli beskrivna som en romantisk varelse, som man ska bli förälskad i. Men är en vampyr egentligen inte ett monster? Den här vampyren, Lazbor, är i alla fall det. Författarens beskrivning av denna vampyren gjorde den här berättelsen väldigt realistisk. Boken påminner mig lite om Bram Stokers "Dracula", som gav mig samma känsla av rädsla, när jag läste den som tonåring. Vi får följa William och hans  kamrater under sommaren, medan de letar efter bevis som kan fälla vampyren Lazbor.  Jag funderade medan jag läste på hur det skulle gå för William och hans vänner, då vampyren ganska omgående kommer underfull med att han är bevakad. Jag gillade verkligen att vampyren inte är så där gullig och söt. Det är också kul att bokens handling utspelar sig i Sverige. Jag ger därför boken ❤️❤️❤️❤️❤️/5.

Mitt favoritställe ur boken;

Kapitel 8

Tringbyhamn var ett gammalt fiskesamhälle längs den svenska västkusten. Staden var väl egentligen som vilken liten kuststad som helst, om än en gnutta isolerad från resten av landet. Den bestod både av en bit fastland och av en liten ö. Ön och fastlandet skildes åt av en knapp kilometer vatten, men efter ön fortsatte havet mil efter mil. 

Havet var också en stor anledning till att människor försvunnit där. Många av invånarna var fiskare och levde av vad havet hade att erbjuda. Därför befann de sig ute till havs även i de tuffaste av förhållanden. Och väderförhållandena kunde vara riktigt tuffa här. Så det var inte så konstigt att det inträffade många olyckor. Fler olyckor än på andra ställen. Det var ju knappast någonting man kunde anklaga en vampyr för. 

Stadsdelen på fastlandet bestod av ett litet centrum uppe på en höjd omringat av både lägenheter och villaområden, en liten sjö och sedan skog. Skogen omringade dem och bredde ut sig över stora ytor åt alla håll. Ner mot havet gick det två vägar som åt var sitt håll ringlade in resterande delen av samhället. De möttes igen vid det stora centrumet och hamnen. Från fastlandets hamn tog man Tringbyhamnfärjan över till ön och stora hamnen. Stora hamnen var nuförtiden mindre än den på fastlandet men namnet levde kvar sedan den tiden då den varit störst. 

Ön bestod egentligen av två öar med en liten bro som förenade dem. Det var på den mindre av öarna som flest personer bodde och på den större fanns stora hamnen, affärer och rökeriet. Det var även på öns stora del som Zawodzki slott stod och greve Lazbor Zawodzki bodde. 

Det fanns två sätt att ta sig till och från Tringbyhamn - med båt eller bil via norra och södra vägen som gick längs kusten. Oavsett vilken väg man valde så var det långt till nästa samhälle. Staden låg väldigt avsides, skild från resten av världen. På ena sidan stora mängder skog och på den andra av ett helt hav. 

Nuförtiden var den vanligaste vägen in och ut ur staden att åka bil. Förr var det många båtar som kom hit för att skeppa både varor och människor men eftersom det var närmare att ta sig till andra hamnar, i andra fiskesamhälle, kom det inte hit lika många båtar längre. Nu var det nästan uteslutande de likala fiskebåtarna som lade till i de båda hamnarna. Och färjan som gick däremellan så klart. Avskildheten bidrog dock till att det kom förvånansvärt många turister. De lockades av skogen och havet. Av lugnet och tystnaden. Säkert lockades även en och en annan turist hit av historierna om vad som bodde i den lilla staden. För vem var inte nyfiken på en bra spökhistoria. 

Baksidestext;

Vad skulle du göra om du delade en stad med en vampyr? 

Den frågan har sextonåring William inte funderat speciellt mycket på. Kanske är det som de flesta i det lilla fiskesamhället tror, greve Lazbor är en vänlig vampyr som får din föda levererad till sig från stadens sjukhus. Även om Williams mardrömmar säger honom något annat. 

Men när William en dag får inbjudan till Lazbors årliga bal vänds allt upp och ner. William vill verkligen inte gå dit, men vad händer om han tackar nej? De få personer som gjort det tidigare har dött under oklara omständigheter... 

Nej, för att slippa gå är han tvungen att bevisa för alla att vampyren inte är så oskyldig som han verkar. Men han har bara sommaren på sig innan balen äger rum. 


Ha en fortsatt trevlig dag! 

Kram Nina 

onsdag 11 september 2024

Författarintervju med Sophia Larsson

Jag har gjort en författarintervju med Sophia Larsson som har gett ut boken Väsenjägarna, som jag har läst och recenserat. Jag ser fram emot att få läsa mer av författaren i framtiden. Tack Sophia för att du ville delta i min intervju! 

1. Hur många böcker har du skrivit?

Svar; Jag har skrivit klart åtta böcker, har cirka fem kapitel kvar att skriva på den nionde boken. Alla i serien ”Väsenjägarna” där man får följa Nelly och hennes liv som väsenjägare. Det är i alla fall mina ”vanliga” böcker.

Förutom vanliga böcker så har jag skrivit nästan 2 miljoner ord av fanfiction (1.9 miljoner) och fått feedback från många internationella läsare om mina berättelser, tror jag har i nuläget strax över 1 miljoner visningar och 25.000 kommentarer. Både hyllande och kritiska, men det är där jag har tränat på att skriva innan jag fick för mig att testa på att skriva en bok.

2. Vem är Sophia Larsson? (Lite allmänt om dig själv)

Svar; Jag skulle beskriva mig själv som en riktig nörd. Jag har varit del av många av de stora ”fandomsen” online sen jag var typ 13-14 år. Har varit en potterhead, supersherwholock-fan, weeb och många fler etiketter. Gav mig in i film och TV branchen på grund av min kärlek för film och TV serier, men det var under tiden som jag skrev fanfiction för dessa fandoms som jag insåg att jag kanske hade förmågan att kunna skriva.

3. Hur fick du idén till din debutroman?

Svar; Idén fick jag när jag var mellan TV jobb i mars 2023, jag ville ha något att fylla tiden med, så jag skrev en bok. Jag funderade lite på att göra typ en supernatural fanfic fast med nordiska väsen och egna karaktärer, sen växte karaktärerna sig starkare och tog över berättelsen helt.

4. Hur gammal var du när du skrev din debutroman?

Svar; Jag var 26 år gammal när jag skrev min debutroman, nu är jag 27.

5. Vad har du fått för respons av din omgivning?

Svar; De flesta i min omgivning har sagt ungefär samma sak som recensenter. Att de gillar idén och konceptet men tycker att boken är för kort. Däremot så brukar de bli glada när jag nämner att de har nio böcker till att se fram emotnoch att de blir längre och längre för varje bok.

6. Hur har livet förändrats sedan du började skriva?

Svar; Livet har inte förändrats så jättemycket sen jag började skriva. Jag tror att jag har haft skrivandet i mitt liv så länge att jag skulle ha svårare att klara mig i ett liv utan skrivandet. Men självklart så har just publiceringen av boken lett till att jag fått kontakt med många fler svenska författare och läsare och det har varit jättefint att få fler människor att relatera till.

7. Var det lättare att skriva bok nr två?

Svar; De första böckerna har definitivt gått fortast att skriva, jag skrev 6 böcker under det första året, men eftersom böckerna blir längre och längre så tar de längre och längre tid att skriva. Men jag tror att jag skrev klart bok 2 på mindre än ett par månader.

8. Skriver du på något nytt och berätta gärna lite om den?

Svar; Just nu skriver jag på väsenjägarna 9 som är tänkt att bli den nästsista boken i serien för väsenjägarna. Så just nu så håller jag på att knyta ihop olika delar av säcken och bygga upp spänningen för den sista boken.

9. Har du några andra intressen?

Svar; Älskar att spela TV-spel och har sen barnsben varit rätt så bra på det. Mina favoritspel är dock storybaseradespel som riktar sig främst mot barn 9 år och uppåt. Har spelat skräckspel och actionspel också, men det inre barnet i mig vill att det ska vara lätt med många explosioner och dåliga skämt.

10. Har du något annat arbete förutom författare?

Svar; Mitt ”vanliga jobb” är som telefonintervjuare på statistikmyndigheten där jag ringer olika människor för att samla in statistik på uppdrag av riksdag och regering. Men sen extraknäcker jag även en del i TV branchen. Senaste projekten var Love is Blind Sverige och TV4:as Farmen. 

11. Läser du mycket själv och i så fall vad?

Svar; Jag läser inget själv tyvärr. Senaste boken jag läste var flera år sen, och det var Coraline the graphic novel. Typ 2018 tror jag det var. 

12. Hur ser det ut där du skriver?

Svar; Jag skriver på min smartphone så jag kan skriva exakt överallt. När jag har rast på jobbet, när jag sitter på passagerarsätet i bilen eller på kvällen i soffan med en serie på i bakgrunden.

13. Har du någon speciell rutin du skriver efter? Tid på dagen eller när du kommer på något?

Svar; Där jag lyckas skriva mest är på kvällarna som den nattpersonen jag är. Det är då kreativiteten kommer fram och orden får tiden att kasta sig över de blanka sidorna.

14. Har du något tips till den som vill börja skriva?

Svar; Det bästa tipset till den som vill börja skriva är att ha kul! Försök att inte tänka så mycket på stavning och grammatik medan du skriver, låt bara berättelsen komma ut och efteråt så kan du göra förändringar för att det ska bli bra. Ett tips jag fick är att man kan alltid redigera en dålig bok, men man kan aldrig redigera en tom sida.

15. Vilket blir nästa steg? Har du någon dröm?

Svar; Drömmen är ju såklart att alla mina böcker ska få komma ut till läsare och på sikt att kunna leva som författare. Sen vill jag väl precis som många andra att ens böcker ska få bli film eller TV serie för att nå ut till ännu fler människor. Men nästa steg i processen är att få ut Väsenjägarna 2 på marknaden. Sen får man se vad som händer.

16. Något citat du lever efter?

Svar; “If you can dream it, you can do it.” - Walt Disney

17. Vilken klassiker tycker du man ska läsa?

Svar; Oj… Uhm… Harry potter? Twilight? Spiderwick? …Det är typ de ”klassikerna” som jag har läst. Tyckte att de var trevliga!


Läs gärna min recension av "Väsenjägarna" 


Ha en fortsatt trevlig dag! 

Kram Nina 

Jordgubbste & chokladdoppade maränger

"Jordgubbste & chokladdoppade maränger" av Ida Fryklund, utgiven av Seraf förlag. Bokrecension; Efter att Noras andra bok blev total sågad, har hon svårt att skriva på sin nya roman. Deadlinen närmar sig, men hon kan helt enkelt inte skriva det som förläggaren vill. En feelgood i samma anda som hennes debutroman, full av kärlek och romantik. När Nora åker ut på landet för att skriva en artikel om en ambulansman, får hon reda på att han hyr ut sin stuga över sommaren. Nora ser sin chans att komma ifrån stan och kanske få inspiration till sitt skrivande igen. Sagt och gjort. Väl på plats kan hon äntligen koppla av. Under en promenad i den fantastiska idyllen, träffar hon en äldre kvinna, som snabbt blir en ny vän. Med denna kvinna har hon givande och insiktsfulla samtal. Dessutom hittar hon en skadad katt som hon och hyresvärden Per hjälps åt att ta hand om. Saffran spinner sig rakt in i Nora och Pers hjärtan. Samtidigt som inspirationen sakta infinner sig, blir Nora mer och mer intresserad av Per. Men dessvärre tror hon varken på förhållanden eller kärleken längre. Allt hon trott på och önskat för dig själv, har visat sig vara en lögn. 

Den här boken är precis lika mysig som det vackra bokomslaget lovar. Den här ljuvliga karamellen andas sommar, när den är som bäst! Vi får oväntade möten med färgstarka personligheter, mysiga fikastunder, promenader i somrigt regnväder, grillkvällar, salta havsbad samt spirande kärlek i en och samma bok. Boken innehåller också ett uns av svärta. Kan det bli bättre? Denna feelgood pralin har verkligen allt och lite till. Jag tycker karaktärerna i boken är fint gestaltade, och jag tänker ofta att vilka fina vänner Nora har. Jag tycker man kan se den härliga somriga miljön framför sig, som författaren beskriver. Man kan även känna smaken av goda bakverk och god mat samt känna doften av hav. Jag blir helt enkelt lycklig av att läsa den här boken. Har ni inte läst den ännu, så missa den inte. Något som jag tycker man kan ta med sig från den här boken, är att det är viktigt att kunna förlåta för att kunna gå vidare. Och att få vara och uttrycka den man är. Jag tycker också att Ida som författare bara blir bättre och bättre. Denna fint förpackade bok får ❤️❤️❤️❤️❤️/5.

Mitt favoritställe ur boken;

8

Alla behöver muntras upp ibland

"Hur är det på landet då?" frågar Fabian.

Jag har kopplat mina trådlösa hörlurar till mobilen så att jag kan ha händerna fria under samtalet. 

"Det är bra", svarar jag och trycker igång spisplattan för att värma en kastrull med vatten. 

"Har du fått mycket skrivet då?" 

"Jag har bara varit här en dag. Snacka om att sätta press på mig, Fabian." 

"Förlåt. Jag vill bara vara stöttande." 

"Det vet jag" , stönar jag. "Det är bara jag som har ångest. Det kommer i stort sett inte ut någon text alls." 

"Du får låta det ta lite tid. Varva ner, gå på promenad och njut av miljön." 

"Ja, jag ska. Jag har knappt sett mig omkring här ännu så jag vet inte vad som finns i närheten." 

"Jag pratade precis med Emma och hon sa att hon skulle sms:a dig sedan." 

Trots att vi är bästa vänner så är jag, Fabian och Emma väldigt olika. Inte enbart eftersom Fabian tycker om att ringa titt som tätt när jag och Emma föredrar att skicka meddelanden. Vi lever också rätt skilda liv. Emma blev gravid strax efter att vi tog vår examen och har nu en son som är nästan sex år gammal. Hon är ensamstående och arbetar som reporter på lokal tv. 

"Jag sa till Emma att hon måste dejta på riktigt snart", fortsätter Fabian. "Hon har inte träffat någon sedan det-förbaskade-exet-som-vi-inte-nämner-vid-namn lämnade henne. Det måste vara över sex år sedan nu eftersom hon blev gravid med Adam då." 

Jag harklar mig högt. 

"Vadå?" frågar han. 

"Det har väl du inte heller gjort? Vad jag vet så har du inte dejtat någon seriöst så länge jag har känt dig." 

"Det har jag väl? Jag har träffat många." 

"Dejtat seriöst säger jag." 

"Nej, men det där är jag. Nu pratar vi om Emma." 

"Du får väl ta och muntra upp henne då." Jag kan inte låta bli att retas. 

Muntra upp Emma, är nämligen det som Fabian kallar det han gjorde när han och hon gick hem tillsammans för många år sedan. Det var första gången Emma var ute efter att hon slutat amma. Det var även det första tillfället som hon lämnat sin son en hel natt hos sin pappa. Något hon gjort allt hon kan för att undvika sedan dess. 

"Du vet likaväl som jag att det var den hemska dumpningen som Emma gick igenom som var orsaken till det där. Plus det ivriga tequilarace som både Emma och jag deltagit i." 

"Jag skojar bara med dig." 

"Ha, ha, ha. När får jag komma på besök?" 

"Vi får se." 

"Du fattar väl att jag inte klarar en hel månad utan att träffas." 

"Jag vet. Vi får ordna något. Men det blir lite längre fram, först måste jag komma igång med skrivandet." 

Baksidestext;

Efter att författaren Noras senaste roman mött stark kritik känner hon sig nere och vilsen. Förlaget vill att hon ska återfinna den hoppfulla känslan från sin första bok, fylld av romantik och glädje. Men hur kan Nora skriva om något när hon inte längre tror på den eviga kärleken och lyckliga slut? 

När en oväntad händelse leder henne till landsbygden och ambulans mannen Per, öppnas en ny värld av möjligheter. Nora kastas in i den idylliska tillvaron där hon möter en färgsprakande skara människor och katten Saffran. Genom deras sällskap och livsinsikter börjar Nora omvärdera sin syn på kärlek, vänskap och livet självt. 


Ha en fortsatt trevlig dag! 

Kram Nina

Författarintervju med Mattias Kronstrand

Här kommer en författarintervju med Mattias Kronstrand. Jag har barnboken Moster Bedas Bid'e här hemma av författaren, som jag läser för min yngsta dotter. Recension kommer inom kort. Tack Mattias för att du ville delta i min intervju. 

1. Hur många böcker har du skrivit?

Svar; Nio har jag lyckats skrapa ihop.

2. Vem är Mattias Kronstrand? (Lite allmänt om dig själv).

Svar; En lagom tjock man i sina bästa år (som Karlsson sade), he he. Det och en nyfiken skrivande trebarnsfar med en fot i naturvetenskapen (jobbar på Nationellt forensiskt centrum) och en i skönlitteraturen. Jag har alltid skrivit. Får fler idéer än jag hinner förverkliga. Frilansar därför också som copywriter.

3. Hur fick du idén till din debutroman?

Svar; Jag och mina barn var mycket i parken och lekparken där vi bodde (och fortfarande bor). Där finns många kajor. Jag började berätta godnattsagor för dem om kvällarna, hur kajorna också ville gunga och åka rutschkana.

4. Hur gammal var du när du skrev din debutroman?

Svar; 39 år (2009). Ville bli publicerad innan 40 😊

5. Vad har du fått för respons av din omgivning?

Svar; Jag har fått mycket positiv feedback genom åren. Märker att min poesi berör människor. Dessa påhejare är så viktiga för oss skapande människor 😀

6. Hur har livet förändrats sedan du började skriva?

Svar; När jag började följa min dröm fick livet en större mening. Jag djupnade och började se livets storhet tydligare. Jag tror att vi är ämnade för olika saker. Jag ska skriva.

7. Var det lättare att skriva bok nr två?

Svar; Nja, inte lättare, men inte svårare heller. Kanske lite lättare eftersom min hjärna hade börjat ställa in sig på att hitta på saker. Den hade blivit medveten om ett nytt mode - ett skaparmode jag inte sett lika tydligt tidigare, men nu när jag var/skulle bli författare lossnade kreativiteten.

8. Skriver du på något nytt och berätta gärna lite om den?

Svar; Jag skriver ständigt dikter och påbörjar gärna skrivprojekt (som sedan ligger i lager). Men ett projekt som främst får min uppmärksamhet är en fragmentariskt berättad relationsroman om livet, döden och kärleken däremellan.

9. Har du några andra intressen?

Svar; Jag tycker om att bli berörd och konsumerar kultur i måna former. Går på konserter (gärna klassiska), teater och ser på film. Fotograferar gärna och springer en del.

10. Har du något annat arbete förutom författare?

Svar; Jag jobbar som forensisk laborant på Nationellt forensiskt centrum (Polisens kriminaltekniska laboratorium) och så frilansar jag som copywriter och skribent.

11. Läser du mycket själv och i så fall vad?

Svar; Ja, sedan jag började lyssna på böcker* hinner jag plöja en del när jag gör något annat - promenerar till jobbet eller lagar mat. Läser det mesta utom deckare och SiFi.

*Det bär mig lite emot att använda strömningstjänster eftersom författaren får så mycket mindre betalt där, men (intalar jag mig) jag hinner läsa en hel del och författaren får något istället för inget.

12. Hur ser det ut där du skriver?

Svar; Jag skriver ofta i mellanrummen. När idéerna kommer fångar jag dem i mobilens anteckningsapp. Sedan sätter jag mig ner, vid mitt skrivbord hemma, på lantställets altan med utsikt över sjön eller på ett bibliotek eller allmänt coworking space.

13. Har du någon speciell rutin du skriver efter? Tid på dagen eller när du kommer på något?

Svar; Jag planerar in tid eftersom jag har ett ”vanligt jobb”. Bäst är på förmiddagen eller tidig eftermiddag. Förr kunde jag använda sena kvällar, men numer är jag för trött då.

14. Har du något tips till den som vill börja skriva?

Svar; Avsätt en speciell tid för att skriva och ta dig ”omaket” att skriva ner idéerna när de kommer även om det stoppar upp det du annars håller på med.

15. Vilket blir nästa steg? Har du någon dröm?

Svar; Drömmen är (förstås) att kunna leva mer på mitt skrivande. Att kunna styra min tid mer. Nästa grej jag har på gång är att arrangera poesikvällar tillsammans med ett hotell i Linköping – en kombo med AW som kommer heta PÖL (Poesi och Öl i Linköping).

16. Något citat du lever efter?

Svar; ”Momento mori” – Kom ihåg att du är dödlig. Det är nu vi lever. Jag måste göra det jag vill nu. Jag har skrivit en dikt som heter så.

”Det mesta är inte så viktigt” – mitt eget. Min första diktsamling heter så. Det är egentligen samma innebörd som första citatet.

17. Vilken klassiker tycker du man ska läsa?

Svar; Doktor Glas – en tidlös roman som behandlar vår eviga längtan efter kärlek.


Tack Mattias för att du ville delta i min 

intervju! 

Ha en fortsatt trevlig dag! 

Kram Nina 

tisdag 10 september 2024

För alltid börjar nu

"För alltid börjar nu" av Hel'ene Holmström, utgiven av HarperLove förlag. Bokrecension; I denna boken lär vi känna de båda tvprofilerna Vendela och Samuel. De har nyligen börjat som vikarier på TV24:s morgonprogram. De dras obönhörligen till varandra, men de är dock osäkra på var de har varandra. Dels tänker Vendela att Samuel aldrig kan vara intresserad av någon som henne, samtidigt som Samuel vet att han har ett skamfilat rykte som fuckboy. Och det kanske skrämmer bort Vendela. Men så får de höra nyheten om att en av dem kan få fast anställning till hösten. Det resulterar att de blir konkurrenter om den åtråvärda tjänsten. Nu startar en tävling mellan dem, för att komma på de bästa uppslagen som ska leda till en anställning. Men i och med att känslorna fördjupas mellan dem, börjar de fundera på om karriären är viktigare än kärleken. Trots att Samuels ex försöker förstöra mellan Vendela och Samuel, börjar de träffas i smyg, då det inte är lämpligt med relationer, då de arbetar tillsammans. Samtidigt vill Vendela göra ett reportage om sin familjs spännande förflutna. Under sitt detektivarbete snubblar Vendela över en chockerande familjehemlighet. 

Detta är den tredje och fristående boken om TV24, och den andra boken jag läser av författaren. Jag tycker författaren skriver på ett sätt som gör att man fastnar i boken från start. Detta är också en bok man gärna sträckläser. Vi får följa två parallella berättelser. En i nutid och en på 1950-talet. I den här boken frågar vi oss vad som är viktigast - kärleken eller karriären. Den tar också upp tankeväckande ämnen, så som rasism och vuxen mobbing. För Vendela och Samuel får båda känna på att bli baktalade på olika sätt, då folk inte skräder orden på sociala medier. Människor tänker inte på att även skrivna ord kan såra något fruktansvärt. Båda huvudkaraktärerna kämpar med sin dåliga självkänsla, och vad dom egentligen vill. Samtidigt funderar de båda huvudkaraktärerna över sitt ursprung.  Jag tycker också det är spännande att få följa med Vendela och Samuels hårda arbete bakom kameran. Författaren beskriver miljön och arbetet på tvkanalen på ett bra sätt. Denna feelgood pärla får ni inte missa. Boken får ❤️❤️❤️❤️❤️/5.

Mitt favoritställe ur boken;

Kapitel 4

Åh nej, herregud. 

Vendela kände Samuels fingrar vid käken. Han stod på ena kortsidan vid ståbordet medan hon stod vid långsidan och han sträckte sig över hörnet, över deras dricksglas och buntarna med deras manus för att stryka bort det han trodde var en ögonfrans, men som i själva verket var ett förbaskat skäggstrå hon glömt noppa bort. 

Det där jävla strået växte ut i tid och otid och hon kom alltid ihåg att noppa bort det, alltid! Utom idag. Samuel gav sig inte heller, utan ställde sig på tå för att nå ordentligt. 

"Vad gör du? Återgå till manus", hörde hon Elnaz väsa till Samuel i snäckan. 

Vendela log stelt, såg menande på honom. Samuel drog tillbaka handen, att det inte var någon ögonfrans på villovägar tycktes tillslut ha sjunkit in. 

"Återgå till manus!" upprepade Elnaz. 

Återigen skrattade han till. "Se nu till att önska dig något". Det enda hon önskade var att det skulle bli reklampaus snart. 

Vendela log påtvingat. "Ja, jag önskar mig väl en laserbehandling som tar bort oönskad ansiktsbehåring." Tonen var vass, men hon skrattade högt medan tystnaden från kontrollrummet sade sitt. 

"Reklampaus!" sade Elnaz. "Lägg in en extra trailer för någon serie, bara kör pausen nu!" 

Vinjetten drog igång och de andades båda ut. 

Vendela såg stint på Samuel. "Var du tvungen att noppa hår i ansiktet på mig? Herregud!" 

"Förlåt, förlåt!" Urskuldande höll han upp händerna. "Jag ber verkligen om ursäkt, det var inte..." 

Anki sprang fram med en pincett i högsta hugg och ryckte bort hårstrået. 

"I vissa ljus syns det extra tydligt. Jag brukar ha koll på det, men hade missat det", förklarade sig Vendela och såg ursäktande på Anki. 

Hon visste att hon skulle få höra om det här från sin mamma. Om Krissie nu ens bemödade sig om att se sändningen. Hon hade inte direkt varit eld och lågor när Vendela berättade att hon fått tjänsten som sommarvärd för morgonprogramet. 

Så här långt hade sändningen knappt gått strålande, Krissie hade bara fått än mer fog för sitt påstående om att det inte var tätt för Vendela, eftersom Vendela var för impulsstyrd

Men det här var rätt för henne. Hon hade väntat på den här chansen länge nu. Redan när hon fick tjänsten som reporter på Vakna med TV24 hade en programledarroll varit målet. 

Elnaz kom in i studion. "Nu håller vi oss till manus framöver, okej?" Det var hennes professionella, lite hårda ton. 

Drygt tre timmar kvar av sändningen. Det kändes som ett dygn. 

Baksidestext;

När Vendela och Samuel får vikariatet som sommarvärdar för TV24:s morgonprogram ser båda det som en fantastisk möjlighet. Men nyheten om att endast en av dem kan få den fasta tjänsten som ordinarie programledare efter sommaren gör dem snabbt till oförsonliga konkurrenter. 

Hårt jobb i ett högsommarvarmt Stockholm gör att någonting annat börjar spira mellan dem, något oväntat och inte helt lämpligt för två kollegor. Samtidigt upptäcker Vendela en chockerande familjehemlighet och Samuel inser att han måste våga forska i sitt förflutna. 

Vad betyder mest när det verkligen gäller-karriären eller kärleken de båda i hemlighet så hett längtar efter? 


Läs gärna min recension av "Dansar i 

mörkret" här

Ha en fortsatt trevlig dag! 

Kram Nina

Författarintervju med Lisa Hagsten

Här kommer en spännande författarintervju med Lisa Hagsten, som har gett ut sin första bok, som heter Hitta hem. Jag hoppas jag får möjlighet att läsa den vid tillfälle. Tack Lisa för att du ville delta i min intervju! 

1. Hur många böcker har du skrivit?

Svar; En bok än så länge: Hitta hem - dagbok från en familjs omvälvande flytt- (och pandemi)år på Visto förlag.

https://www.vistoforlag.se/bok/hitta-hem/

2. Vem är Lisa Hagsten? (Lite allmänt om dig själv).

Svar; Tvåbarnsmamma med en bakgrund som journalist. Nyfiken och glad person som gillar att resa och upptäcka nya platser, och som till slut hittat hem i liten by i Skåne. Älskar havet, att förundras över stjärnhimlen och att galoppera på en stubbåker.

3. Hur fick du idén till din debutroman?

Svar; Min bok är en dagboksskildring av min egen familjs långflytt. Jag ville dokumentera året då vi flyttade från den växande Stockholmsförorten till en liten skånsk by vid havet. Framför allt hoppades jag, att genom att berätta om min familjs erfarenheter från det året kunna få andra med liknande flyttdrömmar att också de våga förverkliga drömmen. Sen råkade just detta år - 2020 - bli väldigt speciellt på grund av pandemin, vilket gjorde att min dagbok såklart handlar mycket om pandemin också.

4. Hur gammal var du när du skrev din debutroman?

Svar; 40 år. 

5. Vad har du fått för respons av din omgivning?

Svar; Att jag är modig som valt att ge ut min egen dagbok! Och att den väcker tankar och är inspirerande. 

6. Hur har livet förändrats sedan du började skriva?

Svar; Jag har skrivit så länge jag kan minnas: egna berättelser, blogg, dagbok och i mitt yrkesliv som journalist och kommunikatör. Det som förändrats efter att jag gett ut en bok är att jag blivit mer medveten om hur roligt det är att ha läsare och få ta del av deras tankar och reflektioner kring det jag skrivit.

7. Var det lättare att skriva bok nr två?

Svar; Vet inte än... 

8. Skriver du på något nytt och berätta gärna lite om den?

Svar; Nej, men jag har många idéer och vill gärna skriva något skönlitterärt nästa gång.  

9. Har du några andra intressen?

Svar; Läsning, fotografering och att vara ute i naturen.

10. Har du något annat arbete förutom författare?

Svar; Ja, jag jobbar heltid som kommunikatör i Region Skåne. 

11. Läser du mycket själv och i så fall vad?

Svar; Oh ja, massor! Framför allt svenska deckare med psykologisk spänning.

12. Hur ser det ut där du skriver?

Svar; Sitter oftast i soffan i vårt tillbyggda uterum där ljuset flödar in. 

13. Har du någon speciell rutin du skriver efter? Tid på dagen eller när du kommer på något?

Svar; Skriver inte så ofta som jag skulle vilja men när det blir av är det på kvällen efter barnen lagt sig. 

14. Har du något tips till den som vill börja skriva?

Svar; Att inte tänka för mycket och för länge innan du börjar skriva. Utan att faktiskt sätta dig ner och komma igång med skrivandet! Och sen se till att det inte går för länge mellan skrivtillfällena.

15. Vilket blir nästa steg? Har du någon dröm?

Svar; Funderar fortfarande på vad nästa steg blir. Förutom drömmen om att skriva en egen skönlitterär roman så skulle jag även gärna vara den författare som ser till att någon annans livshistoria, som behöver berättas, blir till en bok.

16. Något citat du lever efter?

Svar; I min bok har jag med detta citat som jag gillar skarpt:

"Man ångrar oftast det man INTE gjorde, sällan det man gjorde." 

17. Vilken klassiker tycker du man ska läsa?

Svar; "Utvandrarna" av Vilhelm Moberg, en klassiker om en viktig del av Sveriges historia. 


Tack Lisa för att du ville delta i min 

intervju! 

Ha en fortsatt trevlig dag! 

Kram Nina 

måndag 9 september 2024

Konungens befallning

"Konungens befallning" av Tua Burlin, utgiven av Lind & Co förlag. Bokrecension; Vi gör en tidsresa till år 1543. Matilda och Trond vill inget annat än att gifta sig. De har valt varandra för livet. Dock blir Trond kallad av kung Gustav. Kungen vill göra landet till ett arvkungarike. Kungen vill därför att Trond ska sändas ut för att få stöd för sin sak. Men när de som skriver på blir mördade, försvårar det hans uppdrag. Ingen vill nu skriva på. Vem vill skada riket och varför? Trond måste nu hitta mördaren, innan han ska gifta sig med Matilda. Han har lagt ut en fälla för mördaren, som man kallar för Draugen. Nu kan han lungt gifta sig med sin älskade Matilda. Dock blir han bortrövad kvällen innan giftermålet. Matilda står och väntar på en brudgum, som aldrig kommer. Snart florerar illa sinnade rykten om att Trond ska gifta sig med någon som han tycker är ett bättre parti än Matilda. Matilda är dock övertygad om att ryktena har fel. Matilda beger sig iväg för att finna Trond, och ta reda på vad som egentligen händer. Till hjälp har hon några av Tronds män. Ska Matilda hitta sin Trond innan det är för sent? 

Detta är den tredje och avslutande delen i serien om Matilda och Trond. Wow, vilken bokserie detta är! Detta är en bok som är både välskriven och fängslande. Alla tre böckerna har varit en njutning att läsa. Detta är en sådan bok där tiden fullkomligt försvinner medan man läser. Trots att boken har många sidor, känns det inte så. Boken är spännande och karaktärerna är bra gestaltade. Man måste bara älska de båda huvudkaraktärerna. Jag tycker också att författaren lyckas med att få historien att kännas trovärdig och autentisk. Vi blir också bjudna på en hel del skratt, då kommentarerna mellan de olika karaktärerna är rappa och fulla av humor. Miljön är fint beskriven och det gör att man förflyttas till platsen. Jag tycker också om att författaren beskriver arbetet runt slottet Vintergåva. Vi får också följa huvudpersonernas tankar och känslor på ett fint sätt. Liksom de förra bokomslagen, är även detta bokomslag fint utformat. Detta är en bok som helt enkelt har allt! Missa inte denna fina bokserie. Jag kan varmt rekommendera den. Denna historiska romance får ❤️❤️❤️❤️❤️/5.

Mitt favoritställe ur boken;

10

Humlor surrade vid förstukvisten. Frusen efter badet i bäcken satte sig Matilda på översta trappsteget och lät morgonsolen värma henne. Mellan vedboden och avträdet smög en räv fram men den vände kvickt när Petrus klev ut ur stugan och slog dig ner intill henne. Hon sneglade på honom. Nu när hon inte svävade i fara, tänkte han återgå till att straffa henne med tystnad? 

"Har du väldigt ont?" frågade hon med en gest mot hans spjälade arm. 

"Nej, det känns mycket bättre", sade han. "Hur är det med din skuldra?" 

Hon vickade på överkroppen. "Bara lite ömt." 

En il av sorg for genom henne. De brukade vara två sidor av samma mynt men nu talade de artigt som främlingar. Petrus bröt brödbitar av en brödskalk och kastade smulorna på gårdsplanen. Två gråsparvar kom flygande. 

"Du kom hem sent igår", sa han. 

"Väckte jag dig?" frågade hon. 

Stugan hade varit mörk när hon smugit in och hon hade inte trott att någon märkte henne. 

"Inte kunde jag sova innan du kom hem", sa Petrus. 

"Jag visste inte att du brydde dig", mumlade hon. 

Petrus långa tystnad kändes som att sitta på nålar. Till slut suckade han. "Dumma jäntunge, klart jag bryr mig. Jag har bara en syster." 

Hon pillade på en lös tråd i skjortärmen. "Och jag har bara en bror. Kan du förlåta mig?" 

"Det har jag redan gjort", sa han. 

"Har du?" sa hon förvånat. "Det märks inte." 

Petrus ögon glittrade i ett leende. "Nej, jag är inte klar med att straffa dig än." 

Hon fnissade till. "Hur lång tid tar det?" 

"Vi får se", sa Petrus och blev allvarlig igen. "Den där påfågeln som förförde dig kommer jag däremot aldrig att förlåta. Jag tror inte att du förstår hur utlämnad du är, när du inte har någon giftorättsman att tala för din räkning." 

"Trond sviker mig inte", sa Matilda. 

Petrus tog hennes hand. "Om han gör det kommer jag att sörja för dig." 

Det förnedrande uttrycket fick henne att rysa. 

Baksidestext;

Året är 1543 och Matilda och Trond har valt varandra för livet. Men lyckan grumlas när Trond kallas iväg på ett oväntat uppdrag. King Gustav vill göra landet till ett arvkungadöme och Trond sänds ut för att säkra stöd för lagförslaget. Det blir svårare än Trond kunnat ana, eftersom alla män som skriver på födas brutalt. Mördaren tycks komma och gå som ett spöke. Vem är han och varför vill han skada riket? 

Hemma på Vintergåva kämpar Matilda för att passa in i rollen som blivande slotsfru. Hon längtar efter att höra till och vara behövd, men snart sprids elakt skvaller om att hon är en uppkomling, ovärdig att gifta sig med en slottsherre. Och ligger det förflutna verkligen bakom henne, eller hotar fiender från förr att förgöra hennes framtid? 


Ha en fortsatt trevlig dag! 

Kram Nina

Läs min recension av Konungens sändebud 


Läs min recension av Konungens ultimatum 

Författarintervju med Mats Fors

Jag har intervjuat Mats Fors. Jag har dessvärre inte hunnit läsa någon av alla hans böcker, men nu blir jag så klart intresserad att göra det. Tack Mats för att du ville delta i min intervju. 

1. Hur många böcker har du skrivit?

Svar; Räknar man ISB-nummer, och det är väl ett rimligt sätt att räkna, så är jag uppe i 16 böcker om jag räknar med den bok som kommer ut i höst – Andros resor.

2. Vem är Mats Fors? (Lite allmänt om dig själv).

Svar; Finlandssvensk som bor växelvis mellan Ekerö utanför Stockholm och Österö i Finland. Gift och har två vuxna barn och sedan har jag nyss blivit farfar. Stort! En bakgrund som journalist och de ränderna går väl aldrig riktigt ur. Försörjer mig på att skriva manus till interaktiva utbildningar för att skaffa mig möjlighet att skriva på mina egna projekt.

3. Hur fick du idén till din debutroman?

Svar; Den kom till mig. Jag hade gjort research och arbetat en del med manuset till spelfilmen Svarta nejlikan, där Michael Nyqvist gestaltade diplomaten Harald Edelstam. När det var gjort satt jag med en massa research som jag tyckte att jag måste göra något med, så jag skrev en biografi om Harald Edelstam. Jag var ganska nöjd med den, förutom avsnittet om hans insats i Norge under andra världskriget. Det gick en massa skrönor om hans bravader, men ganska lite gick att belägga med tillförlitliga källor. Då skriver jag väl fiktion på det tänkte jag. Jag visste redan från början att det fanns underlag till en roman-trilogi. De två första romanerna är utgivna – Natt över Oslo och Kodnamn Mörkermannen. Den tredje romanen, med arbetstitel Ängeln på Victora Terrasse, finns än så länge bara som en skiss.

4. Hur gammal var du när du skrev din debutroman?

Svar; Jag tänker ge två svar på den frågan. Jag var 28 år när min första bok kom ut – Vapenkrämarna, som var en reportagebok. Jag romandebuterade (Natt över Oslo) när jag var 57 år.

5. Vad har du fått för respons av din omgivning?

Svar; Nu skriver jag inte för att bli uppmärksammad, utan för att jag känner ett inre tvång att berätta just den här historien. Men visst blir jag glad när någon tackar mig för att jag gestaltade en oberättad historia eller när en recensent tycker att jag skriver bra, att jag har en egen röst. 

6. Hur har livet förändrats sedan du började skriva?

Svar; För mig är skrivande ett sätt att leva, att förstå och göra livet hanterligt. Jag har svårt att tänka mig ett liv utan skrivandet.

7. Var det lättare att skriva bok nr två?

Svar; Jag vill tro att jag blir en bättre författare för varje bok jag skriver, att jag lärt mig något viktigt på resan. Men det blir inte lättare eftersom det med varje nyvunnen kunskap dyker upp nya komplikationer, nya svåra val. För skrivandet är ju i hög utsträckning en fråga om att välja – både ord, perspektiv och struktur. Sedan har ju varje bokprojekt sina egna utmaningar.

8. Skriver du på något nytt och berätta gärna lite om den?

Svar; Mitt problem är att jag har allt för många projekt på gång samtidigt. Jag behöver välja och fokusera. Boken om min farfar (Andros resor) kommer ut i höst och då har jag slutfört det projektet. Sedan måste jag bestämma mig för vilket bokprojekt jag ska lägga min tid och kraft på. Jag skulle gärna skriva en fortsättning på min barnbok ”Silverräven på Storskäret”, men det förutsätter att Mathias Ala-Kojola som gjorde illustrationerna till den första boken också har tid och möjlighet. Jag behöver också slutföra Svarta nejlikan-trilogin. Jag har ramverket nästa roman klart för mig, men det kommer ut en bok om Anne-Marie Breien i höst som jag gärna vill ha med mig i researchen. För det är Anne-Marie som är ”Ängeln på Victoria Terrasse” i fiktiv gestaltning. Sedan har jag ett gammalt projekt som ligger och ”skräpar”. Det är en samling noveller och kortberättelser som har arbetsnamnet ”Sjörök – berättelser från en kust”. Det måste jag också förr eller senare ta itu med.

9. Har du några andra intressen?

Svar; Det enkla svaret är havet, som aldrig slutar att fascinera mig. Jag är en ganska habil fiskare och tillbringar mycket tid på havet. Sedan behöver jag mycket tid för att vegetera, att gå omkring och fundera på litterära dilemman, och det gör jag bäst när jag utför praktiska, fysiska saker, som att hugga ved eller bygga.

10. Har du något annat arbete förutom författare?

Svar; Jag försörjer mig på att skriva manus till digitala, interaktiva utbildningar. Författandet är bara en hobby som för de flesta författare.

11. Läser du mycket själv och i så fall vad?

Svar; Jag förstår egentligen inte frågan. Hur ska man kunna skriva utan att läsa mycket? Jag är nog ganska konservativ i mina läsval. Jag tycker att mycket av det som ges ut i dag är konsumtionslitteratur utan något större litterärt värde. Dessutom är jag en ”omläsare”. Vissa böcker har jag nog läst en tre, fyra gånger. För mig har det varit ett sätt att lära mig hur man skriver – hur de som kan gör. Det är några författare, som skriver på det svenska språket, som har ett speciellt rum i mitt hjärta som Kerstin Ekman, Klas Östergren, Tove Jansson och Pär Lagerqvist. När det gäller berättarteknik är det några författare som det är svårt att komma förbi: Ernest Hemming, Marguerite Duras och John Steinbeck för att nämna några.

12. Hur ser det ut där du skriver?

Svar; Det varierar, men jag är inte en sådan författare som skriver ett kapitel på en flygplats i väntan på att flighten ska avgå. Jag har nog ett stort behov av ensamhet och en kontrollerad ljudbild. För att hamna i rätt stämning har jag speciella spellistor som jag använder mig av. Men jag har märkt att jag skriver bäst på Österö med havets obrutna horisont utanför fönstret och till ljudet av havets andning.

13. Har du någon speciell rutin du skriver efter? Tid på dagen eller när du kommer på något?

Svar; Ja, det var det där med musiken då. Sedan är jag en nattsuddare så det blir mycket nattarbete. Dessutom behöver jag omväxling. Jag har nog fått mina bästa idéer när jag gör praktiska, fysiska saker. 

14. Har du något tips till den som vill börja skriva?

Svar; Sätt i gång och skriv – vägen uppstår medan du skriver. Och var uthållig. Författaren Väinö Linna har sagt att en författarens främsta tillgång är bra sittfläsk. Så stanna kvar när orden trilskas. De kommer om du bara har uthållighet. Och kommer de inte så är det bara att göra ännu mera research för då vet du inte tillräckligt mycket om det du vill skriva om. Sedan ska man ju inte glömma att skrivandet är ett hantverk och det skadar inte att läsa någon av de uppsjö av böcker som finns i ämnet. För mig har böckerna Konsten att läsa och skriva (Olof Lagercrantz) och Att skriva – en hantverkares memoarer (Stephen King) haft stor betydelse.

15. Vilket blir nästa steg? Har du någon dröm?

Svar; Drömmen är väl att jag skulle kunna leva på mitt författarskap. Få förunnat, men det är väl det alla författare drömmer om.

16. Något citat du lever efter?

Svar; Live and let live

17. Vilken klassiker tycker du man ska läsa?

Svar; Den här listan kunde ju bli hur lång som helst. Men jag tar ett axplock. Kerstin Ekmans Händelser vid vatten, Klas Östergrens Gentlemen, Pär Lagerqvists Dvärgen, Tove Jansson Sommarboken, Ernest Hemmingway Den gamla och havet, Marguerite Duras Smärtan och Hjalmar Söderberg Den allvarsamma leken. Sedan kan man ju läsa i princip allt av de ryska klassikerna för att rusta sig som författare.


Tack Mats för att du vill vara med i min 

intervju! 

Kika gärna in på Mats egen hemsida här

Ha en fortsatt trevlig dag! 

Kram Nina 

Författarintervju med Elin Östberg

Denna författarintervjun handlar om Elin Östberg , som snart ger ut sin andra bok. Den kommer att släppas nu under hösten. Jag har hennes fö...