tisdag 8 november 2022

Den falske Schamanen

"Den falske Schamanen" av Eva Brenckert, utgiven av Ordberoende förlag. Detta är en berättelse som några av deltagarna i den innersta kretsen i Pablos grupp, har delat med sig av till journalisten Eva Breneckert. Vi får följa några familjer som vill hitta mening med livet. De träffar Pablo och börja gå på träffar hos honom. Han utbildar dom inom schamanismen. Till en början ser man fram emot träffarna med honom, men det ändras snart. Pablo har en karismatisk utstrålning och har en förmåga att få deltagarna dit han ville med listiga och ibland grymma metoder. Med list får han dem att lita på honom och lurar dem att den sex han har med dem är nödvändig för deras utveckling. De får en så kallad special behandling. Under flera år betalar familjerna dessutom för hans sk utbildning, vilket gör att han kan klä sig i nya märkeskläder. När man får reda på att att han har utnyttjat barn och kvinnor väljer man att anmäla honom. Övergreppen visar sig vara fler än man anat.

Det är svårt att förstå den gruppdynamik som gör att medlemmarna i Pablos grupper inte reagerar. Han la till exempel sig i deltagarnas privatliv, vad de skulle äta, när de skulle ha sex osv. Han bestraffade den hårt som inte ville underkasta sig hans vilja. Hans metoder var både utfrysning, samt både psykisk och fysisk misshandel, allt för att de ska bli ödmjuka, och göra det han sa åt dem att göra. De deltagande människorna såg och upplevde allt detta. Trots det växte skaran runt Pablo lavinartat. Boken var hur som helst väldigt läsvärd och lättläst. Människor som vill ha makt kan lätt få med sig människor. Det är fascinerande och skrämmande att det inte är svårare. Människor följer gärna flocken. Pablo hjärntvättade sina deltagare genom att säga att de hade en kärlek mellan varandra på ett kosmiskt plan. På så sätt kunde han utnyttja kvinnor och barn. Boken är tänkvärd och får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favorit ställe ur boken;

Kapitel 39

Vecka 4

Svenskgruppen var flitig. Halva dagarna ägnade de åt att rensa ogräs i odlingarna, laga mat och diska, de åkte runt i byarna och delade ut kläder hjälpte till i skolor, rensade bikupor, snurrade bivax. Mellan allt volontärarbete  mediterade de och gjorde utflykter i berget.

Bränder härgade nästan dagligen på något av bergen runt missionsstationen. Den här morgonen brann det på den sydliga bergskedjan. Bergets siluett hade förvandlats till en rörlig orangefärgad våg som vandrade ner mot det dem. Några av de andra volontärerna hade väckt gruppen innan gryningen. De trängde ihop sig i bilarna och körde med inhemsk musik på hög volym och fönstren nervevade i en lång karavan upp mot branden. Vid det sista huset på berget stannade de, bara några hundra meter från lågorna. Människorna bildade kedjor, vatten drogs upp i hinkar ur brunnar och skickades vidare mot eldens kant. Det var hett, trots att det var gryning. De arbetade intensivt under några timmar tills elden var släckt för den här gången. Detta var första gången branden kommit nära missionsstationen under tiden gruppen var där.

Vid frukosten satt de vända mot det motsatta berget där en stor cirkel var utbränd i det torra gräset. Platsen sades vara en landbana för ufos, utomjordiska farkoster. Människor åkte dit från hela världen för att se ufos. Berget bredvid sades vara ett kvinnligt berg med stark healingenergi. Även dit vallfärdade folk för att ta del av bergets helande kraft. Det kvinnliga berget som de skulle bestiga låg ett tiotal mil bort. De parkerade vid vägens slut och började vandra. När de hunnit ungefär halvvägs upp bröt ett oväder ut. De spöregnade och blåste hårt, samtidigt som åskan rullade in över dem. Inga träd växte så här högt och det fanns inga hus. De tog varandra i händerna, sjöng och kämpade sig upp som en kropp. När de nådde en platå på toppen var ovädret över och solen sken igen. 

Pablo gjorde en eld och de satte sig i en ring för att meditera och torka kläderna. Alla hade med sig sötsaker som de offrade till elden. En tanke inom schamanismen var att man måste ge för att få.

Från baksidan;

ÖVERGREPP, VÅLD OCH PSYKISK TERROR. INGEN ANADE VIDDEN AV SEKTENS MÖRKA BAKSIDA.

En karismatisk man som kallade sig schaman dök upp från ingenstans. Han sa sig besitta kosmisk kunskap som gav honom förmågan att läsa människors inre och hela deras trauman. Unga, gamla, singlar och gifta par med en andlig längtan drogs till honom. De ville utvecklas och höja sitt medvetande för att bli redo att rädda världen från undergång.

Steg för steg lade de sina liv i mannens händer, de känner sig utvalda och speciella. Så småningom styrde han allt i deras liv, hur barnen skulle uppfostras, vad de skulle äta, tänka och känna, när och om de skulle ha sex. Hur kunde det gå så långt?
Detta är en berättelse om längtan efter mening, förnekelse, grupptryck och grymhet. Men också vägen ut ur sektens makt.


 Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi rymmer till draken

"Vi rymmer till draken" av Susanna Martelin illustrerad av Amanda Chanfreau utgiven av Bonnier Carlsen förlag . För barn 6-9 år...