onsdag 16 november 2022

En helt annan historia

"En helt annan historia" av Stefan Ahnhem, utgiven av Forum förlag. "En helt annan historia" är en fristående spinoff på serien om Fabian Risk. Jag har tyvärr inte läst de andra böckerna av författaren. Malin Rehnberg tänker fira sin bröllopsdag med sin man Anders. Istället kallas hon till en mordplats. En känd livstilsbloggare har hittats mördad på ett ovanligt brutalt sätt, i ett hotellrum på ett fint hotell i Stockholm. Då Malin inte kommer hem i tid på bröllopsdagen, blir maken sur och vill inte prata med henne. Han flyttar därför in i parets gästrum. Malin lägger därför all sin lediga tid på jobbet. Malin har en en teori om att en stalker som har begått en liknande handling, förut kan vara förövaren. Han har skrivit till den mördade kvinnan vid flera tillfällen. När ett nytt bestialiskt mord sker verkar spåret leda åt ett annat håll. Kan mordet vara kopplat till den utredning om trafficking, som den övriga personalen på avdelningen brottas med? Kanske har morden även kopplingar till ett mord som skett i grannlandet Danmark.

Jag tänkte när jag läste den här historian, att det inte kan vara lätt att vara polis. Vem som helst kan få en stalker som går över gränsen, efter sig. Det får Malin lära sig den hårda vägen. Väldigt obehagligt. Hur som helst var boken väldigt spännande från första sidan till den sista. Det var en realistisk historia som utvecklade sig, och som innehåller såväl vardagsliv och livet som polis. Det är svårt för Malin, att som polis att inte bli helt uppslukad av sitt arbete och låta det ta för stor del av sitt liv. Hon blir helt uppslukad av fallet. Fallet handlar egentligen om ett stort och viktigt samhällsproblem. Malin utför sitt arbete, på sitt eget sätt som inte faller helt inom regelverket. Det är såklart inte så bra, men hon får sitt arbete gjort i alla fall. Malins tankar och känslor och handlingar beskrivs på ett bra sätt. Hennes vilja att lösa fallet är beundransvärt och alla trådar knyts ihop på ett bra sätt i slutet på boken. Författaren beskriver sina karaktärer på ett bra sätt. Allt ifrån en obehaglig stalker till arbetskollegor inom polisen. Denna spännande deckare får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favorit ställe ur boken;

6

NU BEFANN SIG ingen utomstående i det nedslitna gymmet inne på avdelning Fenix. Men i det fall det hade gjort det hade denne lagt märke till något annat än ett antal interner med tatuerade muskler som slet med sina hantlar, överlastade skivstänger och boxningssäckar. Att det kom in ytterligare en bredaxlad man med lapp för ena ögat hade varken gjort från eller till. Åtminstone inte på ytan, och framför allt inte den oinvigde. I dennes ögon hade alla bara fortsatt med att talka  sina händer, lyfta sitt skrot och svettas sin svett. Som om ingenting hänt. Som om ingenting förändrats förutom att det nu var ytterligare en i gymmet.

Men för alla andra som verkligen befann sig i rummet hade stämningen i ett enda slag förändrats. Det var som om det plötsligt uppstått ett elektriskt fält som varken gick att se eller känna dörren man råkade orsaka en kortslutning.

Det var nämligen inte vem som helst som hoppade upp och greppade om järnröret för att göra trettio snabba pullups. Det var Diego Arcas. Den Arcas som alla kände till men ingen låtsades om. Det ville säga alla som lärt sig läxan att han i vanliga fall aldrig tränade på söndagar. Att detta var hans vilodag. Den enda på hela veckan. Att det var av just den anledningen de själva passade på. 

Därför följde de instruktionerna de fått och fortsatte som om ingenting hänt. Som om allt var som vanligt och Diego Arcas inte alls var där och utförde ett antal bänkpress med vikter långt under sin egen nivå. Som om det inte alls bara var en charad i händelse av att någon av de intet ont anande plitarna skulle få för sig att sticka in huvudet för att försäkra sig om att allt var som det skulle.

Det var först när Arcas ställde från sig hantlarna och fortsatte in i duschrummet som stämningen sakta började återgå till det normala. Under tiden klädde den enögde av sig med lugna genomtänkta rörelser och tog en dusch. När han var klar svepte han en handduk om livet, drog upp trädörren in till bastun och gick in och satt sig bland de andra tre där inne utan så mycket som en nickning till hälsning. Dörren lät han stå på glänt. Mer behövdes inte för att de en efter en skulle resa sig upp och lämna honom ifred.

Från baksidan;

ETT FALL FÖR MALIN REHNBERG 

En känd livstilsbloggare hittas mördad i en svit på ett av Stockholms finare Hotell. Är det en kallt iscensatt avrättning eller resultatet av en erotisk lek som gått för långt?

Fabian Risk före detta kollega Malin Rehnberg, som hämtat sig från händelserna i Den nionde graven tre år tidigare, får fallet på sitt bord och tvingas kämpa mot sin nye chef som vill att rikskriminalpolisen ska fokusera på en pågående traffikingutredning. Samtidigt knakar det i fogarna på småbarnslivet tillsammans med Anders ute i Enskede.

När det sker ännu ett mord sätts allt på sin spets. Finns det en koppling mellan offren, kan fallen vara en del av en större härva och vad är egentligen den där stalkern som envisas med att dyka upp i utredningen  ute efter? 

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kramizar Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

BOKSLÄPP maj 2024

INTRESSANTA BOKSLÄPP NU I MAJ!  📖 Jag har spanat på böcker som släpps nu i maj månad. 😍 Här är några av dem. *Den sista flytten  @histori...