tisdag 29 november 2022

Tisdagstrion v. 48 2022: Kyla (eller andra kalla ord) i titeln


Bokbloggen Ugglan&Boken har en tisdags trio, där det är nytt tema varje vecka, och vi uppmanas hitta på vår egna trio. Idag handlar tisdags trion om tre titlar som handlar om en titel eller handling som handlar om kyla eller andra kalla ord.

Mina val föll på "Kalla vita vinternätter" av Chrisoffer Holst, "Mord i bistra vinternatten" av Lena Risberg, samt "Ett land av snö och aska" av Petra Rautiainen.

Från baksidan;

När kriminalreporten Cilla Storm blir inbjuden att fira jul med kompisarna Jonathan och Zacke i deras fjällstuga i Idre lämnar hon raskt ett grått Stockholm bakom sig. Men julstämningen kommer av sig när en ung man hittas död på orten, nedanför ett stup. Var det en olycka?

En månad tidigare anländer 21-åriga Sebbe till Idre för att arbeta som assistent åt det musikaliska underbarnet Fredrik Niemi, som lider av reumatism. Men allteftersom han lär känna den förmögna familjen blir han mer och mer illa till mods. Vad är det egentligen för människor han har flyttat in hos? 

Samtidigt som Cilla brottas med skidor och pjäxor och saknaden efter sin hårt arbetande pojkvän Adam, börjar hon och väninnan Rosie gräva i den lilla fjällbyns många intriger-som alla verkar leda till familjen Niemi. 


Från baksidan;

DET LACKAR MOT JUL en fröjdefull jul men i bostadsrättsföreningen Konvaljen på Södermalm störs den stundande juletiden av ett dubbelmord. Två okända människor hittas döda i en husbil parkerad utanför fastigheten. Är det en tragisk olycka eller mord?

Bästa väninnorna och grannarna Ninni och Ninni hamnar återigen mitt i händelsernas centrum. Vad döljer deras grannar? Såväl nyinflyttade som gamla bekanta är misstänkta till motsatsen bevisats. Dessutom verkar det som om kärleken hittat till den olycksdrabbade bostadsrättsföreningen.

Från baksidan;

FINSKA LAPPLAND, 1944: En ung soldat kallas in som tolk i ett nazistiskt fångläger. Ett av hundratals som i hemlighet ligger spridda över västra Lappland, fyllda men landsförrädare, rasförrädare, samer och andra som Tredje riket vill bli av med. Förhållandena i lägret är ohyggliga, den unge mannen är ständigt omgiven av grymhet död och stanken från de olika tälten. Men bland fångarna i lägret märker han snart att en står ut från mängden. En finsk man som behandlas annorlunda än de andra.

1947: Journalisten Inkeri Lindqvist anländer till Lappland för att skriva om den snabba återuppbyggnaden efter kriget. Men hennes egentliga motiv är mer personlig än så. Hon följer ett spår efter sin man, som försvann några år tidigare. Men byborna vill inte uppehålla sig vid det förflutna, och Inkeris frågor provocerar fram fientlighet och misstänksamhet. Först när hon lär känna sin fåordiga hyresgäst, Olavi, och får kontakt med en ung samisk flicka, börjar hon förstå omfattningen av de fasansfulla händelser som aldrig var tänkta att avslöjas.  

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina ☃️



6 kommentarer:

  1. Det verkar finnas många deckare med snö! Nya tips för mig, så tack för det :-)

    SvaraRadera
  2. Kul med snön som yr på sidan. Var hittar ni alla kuliga grejer?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns en sida som heter pixiz där man kan leka med sina foton. Det finns även fotokollage appar så man kan göra fina kollage med sina bilder.

      Radera
  3. Kalla, vita vinternätter har jag läst. Tack för tipsen om de andra två.

    SvaraRadera

Utan oss

"Utan oss" av Susanne Sundling utgiven av Lava förlag . Johan och Annikas barn har nu lämnat boet, och Annika försöker nu vänja ...