söndag 20 november 2022

En smakbit på en söndag-Det som är du känns

 

Astrid Terese på bloggen "Betraktninger" har ett boktema varje söndag, där vi bjuder på en smakbit ur en bok vi läser. Ibland vikarierar "Lesekunst" och smakbitarna hittas där. Jag tänkte bjuda på en liten smakbit ur en av böckerna jag läser just nu.

Min smakbit kommer från "Det som är du känns" av Elisabeth Lendalelund.

Smakbiten;

PROLOG

Juldagen 2022

Månen

JULDAGENS TIDIGA KVÄLL badar i ett nästintill magiskt fulmåneljus. Stora snöflingor singlar stillsamt ner över kursgården Älvaliv, aldeles nära havskanten på ön, dit tio kvinnor var på väg med olika bagage och förväntningar. 

De nytända facklorna sprider ett varmt ljus längs med stigen upp mot det stora huset där Jonna förbereder den stundande och allra första systercirkeln. Hon tänder en rejäl brasa i den runda täljstenskaminen och låter en silvervit salviabukett fatta eld. Dess renande rök dansar ut i rummet och blir en  del av luften inför kvällen. 

Månen, hon som inte känner begränsning av vare sig tid eller rum, bevittnar alltsammans, nästan som utskuren.  

En kall, mystisk släkting till den varma solen.

Hon fäster sin fladdriga blick på Clarissa när hon parkerar en bit bort, kliver ur sin bil och går över snön in sina bruna läderrstövlar. Snötäcket, som lyser upp Älvaliv, knarrar under hennes fötter som båda vant följer strandkanten förbi den gamla stenpiren där faklor flammade igår på julafton, men som nu vilar i dunkel. Efter piren slår Clarissa in på stigen under snön mot den blå grinden, vars gråtande träskylt är målad med duvblå bokstäver.

Tillsammans viskar de: Älvaliv.    

Månen vet naturligtvis att Clarissa är den första kvinna av tio som anländer till systercirkeln, och att ytterligare tre kvinnor just nu parkerar nere vid hamncafe't. De ska alla ses i stora huset ikväll! Hon ler inför den när hon kan se ovanför, med trådar som kan upplevas långa och snirkliga eller som trassliga sjok. Leendet är inte elakt eller marinerat i medlidande, det huserade fulla respekten som varje själ förtjänar på sin väg genom en fodrande utmaning. 

Den stilla kvällen tycks hålla andan under henne, och hon ser hur Clarissa stannar till vid den blå dubbelgrinden och sakta höjer den alltjämt skiftande, havsblå blicken mot hennes lekfulla, runda månansikte. Hon betraktar allvarsamt ur havets alla oräkneliga nyanser, och blottar därmed fullt naket hur han åter är starkare i hennes sinne. Som alltid nära jul blir han än mer närvarande i den här själens hjärta, tydligare i konturerna och så saknad. 

Från baksidan;

Människans behov av att tillhöra kan få ödesdigra konsekvenser när en ung vuxen upplever sig som avvikande. Anorexia, homosexualitet och familjehemligheter är några av ingredienserna som den här boken innehåller, i en trygg och jublande krans av hop, vänskap och stor kärlek. 

Du som läsare bjuds in till Älvaliv på ön vid havet, men riskerar att aldrig vilja lämna-var lugn: elva böcker låter dig njuta i den underbara miljön med sprakande brasor, facklor och många muggar med rykande varma drycker.

Välkommen till en värld där läkt smärta alltid blir till visdom!

"I en annan  värld, men ändå samma, bjuds vi in att på djupet uppleva den starkaste glädje och den djupaste sorg. De människor vi möter fängslar med sina livsöden och med sitt sätt att tackla dem. Ingenting är förutsägbart, men allt som händer griper tag och talar rakt in i läsarnas själ. Oberoende av egna erfarenheter kommer ingen att gå oberörd från denna berättelse." Charlotte Graham, engelsk författare

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kramar Nina

3 kommentarer:

MeloDrama Queens-Vad kan gå fel?

"MeloDrama Queens-Vad kan gå fel?" av Nanne Grönvall om MeloDrama Queens, utgiven av Lava förlag . I den här boken får vi följa ...