onsdag 8 mars 2023

Blodspoeten

"Blodspoeten" av Ramona Ivener, utgiven av bokförlaget Nona. Någon hör av sig till polisen om att ett mord har begåtts på Djurgården i Stockholm. Sara Valentine är först på plats. Det hon inte vet är att mördaren finns kvar på platsen. Snart är hon i mördarens klor. David Ritters grupp får ta hand om fallet. Den mördade kvinnan är en känd skådespelerska. Mordet påminner David om ett liknande mord i Köpenhamn för två år sedan, som var ovanligt brutalt. Mördaren sitter dock i förvar på en sluten rättspsykiatrisk anstalt. Kan de ha att göra med en copycat-mördare? Snart sker ytterligare ett otäckt mord. Tiden går och teamet känner sig pressade av alla nya händelser i fallet, och på grund av deras försvunna kollega. När den kvinnliga Stadsministern försvinner och verkar vara poetens nästa offer, måste David ta ett svårt beslut. Han misstänker att den man, man burat in för två år sedan, inte är den riktiga mördaren. Han måste prata med honom, kosta vad det kosta vill, för att få reda på vad som verkligen hände den där natten för två år sedan.

Detta är första boken jag läst av författaren. Dock är det den tredje delen i serien om kriminalkommissarie David Ritter. Jag gillar huvudpersonen David Ritter, och de olika personligheterna runt historien känns bra beskrivna. Denna typ av deckare gillar jag skarpt. Det är en välskriven och detaljerad mordgåta som rullar ut sig. Jag tycker att författaren har lyckats att få till den här mordhistorien riktigt bra. Spåren leder till en början åt olika håll, men säcken knyts ihop på ett bra sätt på slutet. Mordgåtan är verkligen ruggig och spännande med ett högt tempo, där det händer saker hela tiden. Det gör boken till en riktig bladvändare. Alla tankar, känslor och miljöer, beskrivs på ett bra sätt och känns relevanta för historien. Den sk poeten utför sina mord på ett riktigt otäckt och brutalt sätt. Vill man läsa en deckare med extra allt som kryper in under skinnet, ska man läsa Blodspoeten. Jag själv vill verkligen läsa mer av författaren. Tack bokförlaget Nona för rec ex. Boken får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favoritställe ur boken;

Lasse Valentine reser sig upp ur soffan på Svampvägen i Enskede och knäpper av tv:n. Han har suttit där i en dryg timme efter att han fått dottern att somna i sin säng men vet inte vad han tittat på. Tankarna seglar runt i en mörk malström och Saras ansikte dyker hela tiden upp framför honom. Att inte veta vad som hänt eller var hans fru är, medan alla plågsamma, otänkbara scenarion rullar fram på näthinnan, är olidligt.

Han hör regnet strila där utanför på stenläggningen som löper runt den vita tvåplansvillan och går mot barnens rum på övervåningen. 

Han gläntar på dörren till Joels rum och ser att fjortonåringen somnat framför telefonen. 

Lasse trycker bort musikvideon och lyfter försiktigt av hörlurarna från sonens öron. 

Joel vaknar till.

"Pappa?"

"Ja?" säger han och sätter sig på sängkanten. 

"Vad är det som har hänt?" 

"Jag vet inte rikigt", svarar han uppriktigt och drar upp täcket mot sonens haka.

"När kommer mamma hem?" 

"Snart. Oroa dig inte." Han lägger handen på hans panna. "Mamma är en kämpe. Sov nu."

Lasse sitter kvar tills han hör på Joels andetag att han somnat om. 

Han hår vidare till mästa sovrum, knackar försiktigt på dörren och gläntar på den. 

"Ska du inte försöka sova?" 

"Vad är klockan?" undrar Theo. 

"Halv tio."

"Jag stannar uppe ett tag till."

Lasse nickar. 

"Du har inte hört något?" frågar sonen.

"Nej, inte än." 

"Det läser sig, farsan. Hon är hemma i morgon."

Han ler blekt mot Theo och har svårt att förstå att deras förstfödde blivit så stor. Sjutton år. Det är aldeles obegripligt.

Baksidestext;

Det är tidig vår och en ung kvinna hittas mördad i Kongens Have i Köpenhamn med ett poetiskt meddelande bredvid kroppen. Två år senare har ingen glömt det ovanligt brutala mordet och mördaren sitter i tryggt förvar på sluten psykisk anstalt.

Ett liknande vansinnesmord på en känd skådespelerska sker på Djurgården i Stockholm och kriminalkommissarie Daniel Ritter börjar misstänka att det kan röra sig om en copycat-mördare. Ritter och hans team blir indragna i utredningen och det dröjer inte länge innan de alla svävar i livsfara.


Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Summering av maj månads läsning

  Jag hade ju en hög med 14 böcker jag inte hade hunnit recensera från april månad, och jag är nu i fatt dessa i alla fall vilket är skönt. ...