fredag 17 mars 2023

Sara och Magnum

"Sara och Magnum" av Mari Kleman, utgiven av Idus förlag. Sara sköter om Salina tillsammans med ägaren Petra. Salina är dräktig och väntar sitt föl när som helst. Sara kan bara ta ut henne på små promenader, nu när Salina snart ska föla. Sara känner oro för att allt inte är som det ska med fölet. Samtidigt bekymrar hon sig för sin relation med sin kompis Ida nu när hon och hennes bror gjort slut. Och Jonathan sedan, som bara jobbar och jobbar och aldrig tycks ha tid att umgås. Vad är det egentligen han döljer? Detta är den fjärde boken om Sara och hennes hästliv. Det är en lättläst och fin bok om vänskap, kärlek och hästar. Ja, det är inte lätt att vara tonåring. Man oroar sig för kompisar och andra relationer man har runt omkring sig. Livet är inte en dans på rosor och det beskriver författaren på ett fint sätt. Saras tankar och känslor vävs in fint i historien. Jag tycker om den här typen av böcker där ungdomarna tar hand om varandra och sköter hästar, och tar ett stort ansvar för att de ska må bra. Ibland brister det i komunikationen mellan ungdommarna, men det är ju så det är. Ibland är man ovänner, men sedan blir man kompisar igen. Jag tycker boken är välskriven och författarens kunskap om hästar, märks mellan bladen. Denna mysiga hästbok får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favoritställe ur boken;

Salina går stor och tung på stigen bredvid Sara. Här och där stannar hon till och drar i en kvist eller en grästuva. Sara promenerar på i maklig takt. Idag hörs inget av hennes vanliga småprat i skogen. Inte ens när Selina ger henne en rejäl knuff i ryggen lyckas hon få Saras uppmärksamhet. Otåligt föser Sara undan det stora hästhuvudet, smackar och drar i grimskaft för att mana på hästen framåt. Salina får öka på stegen ordentligt för att hinna med bakom Sara. 

Trots att hon inte dök upp hemma hos Ida igår har Ida varken ringt eller skickat något sms. I morse när Sara var på väg ut ur stallet med Salina kom Matilda just ur sitt hus klädd i ridbyxor. Sara hörde hur Matilda ropade på henne, men hon låtsades inte om det utan hulade sig och skyndade vidare ut mot skogen.

Här går hon nu. Hon har redan gått längre än hon tänkt sig från början men hon vill inte vända om riktigt än. Helst av allt önskar Sara att Matilda ska vara klar i stallet när hon kommer tillbaka.

Till sist blir det ändå dags att vända. Salina verkar glad åt beslutet och frustar belåtet. Hon lägger på stegen och Sara behöver inte mana på henne längre.  Sara kliar Salina i manen och hon frustar till igen så saliven stänker omkring dem.

Baksidestext;

Salina är dräktig och fölet väntas vilken dag dom helst. Sara är orolig, tänk om inte allt står rätt till? Och vad är det med Jonathan? Plötsligt verkar han aldrig ha tid för henne längre. De som var så oskiljaktiga ända sedan den sommaren då Jonathan hjälpte Sara med Galahad. När Sara frågar vad det är som är fel kommer han med lama ursäkter om att han ska jobba. Vad är det han döljer?


Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Summering av maj månads läsning

  Jag hade ju en hög med 14 böcker jag inte hade hunnit recensera från april månad, och jag är nu i fatt dessa i alla fall vilket är skönt. ...