tisdag 28 mars 2023

Tisdagstrion: Brev & Dagböcker

 


Bokbloggen Ugglan&Boken har en tisdags trio, där det är nytt tema varje vecka, och vi uppmanas hitta på vår egna trio. Idag handlar tisdags trion om tre titlar eller handling som handlar om "över" eller "under" i titeln.

Jag har därför valt ut "Breven som länkar oss samman" av Anne-Lie Högberg, "Brevvännerna" av Eli Åhman Owerts samt "Den gömda kristallen" som alla handlar om brev av olika slag.


Från baksidan;

Maria älskar sitt lilla faluröda pensionat vid Mälarens strand. När det måste stängas tillfälligt vänds hennes tillvaro upp och ner och hon tvingas fylla sin tid med annat än arbete. Av en slump hittar hon brev i sin mormors gamla sekretär, ett brev som mormodern själv har skrivit och som aldrig nådde mottagaren. Mysteriet blir som en drog för Maria och hon börjar gräva i sin mormors förflutna. 

Hon läser om Axel som bestämmer sig för att lämna Rödeby och den fattiga tillvaron Han och hans familj hamnade i när fadern dog. I tron om att han flytt är det enda som kan rädda familjen, kliver han ivrigt och naivt ombord på ångfartyget till New York endast arton år gammal. 

Bit för bit lägger Maria det pussel som är hennes släkts historia. Snart framträder e  bild av ett mörkt familjedrama som kommer att ta henne över havet till 1900- talets Amerika.

Breven som länkar oss samman är en relationsroman inspirerad av författarens egen släkthistoria- om att gå vidare efter en tragedi och om hur en familj kan hitta tillbaka till varandra trots att det ligger flera årtionden och ett hav emellan dem. 

Baksidestext;

Vid första anblick har Malin allt man kan önska sig. Ändå är hon inte lycklig. Hennes äktenskap går på rutin och hon saknar närhet och någon att prata med. Veckans höjdpunkt är när bokbussen kommer till byn och romanerna som hon kan fly verkligheten med. Erik har nyligen flyttat från Stockholm till idylliska Roslagen efter att ha hamnat vid ett vägskäl i livet. I en lånebok hittar han av en slump några utrivna sidor ur ett anteckningsblock. De handskrivna orden om förlust och längtan gör honom nyfiken. Vem är kvinnan som har skrivit dem?

En anonym brevväxling, via bokbussen, tar sin början. Sakta växer allt starkare känslor fram mellan två människor som vågar öppna sig förvarandra. Men kan man verkligen falla för någon man bara brevväxlat med? Och hur vet man om det är rätt att riskera allt för att följa sina känslor?


Från baksidan;

En historia fylld av intriger, kärlek, och jultraditioner som utspelar sig i Stockholm och England.

Ella lever ett bekvämt liv i storstaden där hon driver ett framgångsrikt företag med sin ex-man. Men tillvaron tar en oväntad vändning när hon hittar ett fyrtio år gammalt brev från sin ungdomskärlek på vinden. I brevet påminns hon om ett gemensamt löfte. Vågar hon hålla sin del? 

Är hon beredd att riva upp gamla sår och ta konsekvenserna om sanningen kommer fram? Ska hon äntligen få svar på de frågor hon burit på i alla dessa år?

Allt började en julafton för länge sedan...



Ha en fortsatt trevlig dag!

Kram Nina 

7 kommentarer:

  1. har inte läst någon av dina. men Åhman Owetz känner jag till men inte de båda andra

    SvaraRadera
  2. Och ingen av dem har jag läst - än i alla fall. Tackar för tipsen.

    SvaraRadera
  3. Jag har inte läst någon av böckerna i din trio. Breven som länkar oss samman blir jag nyfiken på.

    SvaraRadera
  4. Den gömda kristallen har jag varit sugen på att läsa.

    SvaraRadera
  5. Titta! Här fanns också Brevvännerna, den hade jag också med idag!

    SvaraRadera
  6. Brevvännerna har jag läst. Tack för den andra tipsen!

    SvaraRadera

Utan oss

"Utan oss" av Susanne Sundling utgiven av Lava förlag . Johan och Annikas barn har nu lämnat boet, och Annika försöker nu vänja ...