måndag 13 juni 2022

Drömmar till salu

"Drömmar till salu" av Ada Wester, utgiven av Piratförlaget. Denna underbara roman är författarens debutroman. Vi får följa två personer. Ester på femtiotalet och Anni som är hennes barnbarn i nutid. Från det att Ester börjar skolan älskar hon den. Trots att hon får gå hela vägen till och från skolan och måste hjälpa till på gården, studerar hon flitigt. Hon älskar att läsa böcker, som hon får låna av klasskamraten Hjalmar. En dag räddar hon ett barn från att drunkna och föräldrarna sätter av pengar åt henne för att Edith ska kunna studera vidare. Hennes dröm är att bli lärarinna och hon börjar studera i Stockholm. Men det oväntade händer och hon blir gravid. Men vem är pappan? Anni får ärva sin farmors hus. Hon tänker renovera det och funderar om hon ska sälja huset sen. Men med tiden kommer hon att älska det fina huset. Anni är kluven, ska hon verkligen sälja det?

Vad är man beredd att göra för den man älskar? Edith är beredd att ljuga för att den hon älskar ska få det liv han förtjänar. Idag behöver man förhoppningsvis inte göra sådana uppoffringar. Jag gillar verkligen denna typ av roman när man får följa olika personer i dåtid och nutid. Jag njuter av de fina person och miljöbeskrivningarna. Boken är välskriven och man fastnar direkt från första sidan. En riktigt mysig bok, som har det där lilla extra. Jag gillade båda huvudpersonerna Ester och Anni. Det är spännande att följa Ester, som arbetar hårt för att få en utbildning och Anni som jobbar hårt för att renovera sitt nyligen ärvda hus. Vi får följa Anni en sommar, genom husrenovering, på loppisbesök och hennes funderingar på vad hon vill få ut av livet. Naturligt vis innehåller boken några fina tvister och överraskningar. Kanske får man till och med reda på vem som är pappa till Esters barn. Boken tog slut aldeles för fort och jag skulle gärna läsa mer av författaren. Boken får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favoritställe ur boken;

DET GAMLA HUSET såg stort ut där det stod mellan fruktträden och runtomkring sträckte en trädgård ut sig med buskar och höga träd. Anni öppnade den gröna trägrinden, gick närmare och granskade huset uppifrån och ner, med samma blick som hon brukade använda på loppisfynd. Fördelar och nackdelar, charm och skavanker. Alltihop fanns där men skillnaden var att hon inte behövde bestämma sig. Huset var redan hennes. Och nu längtade hon efter att få utforska det. 

Det var byggt 1905, enligt pappren hon fått med posten, och någon hade verkligen bemödat sig. Det första som mötte besökaren var en liten punchveranda, för liten för att egentligen kunna användas, men Anni blev ändå lycklig av åsynen. Ovanpå den fanns en balkong ut från övervåningen, som hon mindes att de suttit och fikat på-ständigt detta fika!- men nu var det tveksamt om hon verkligen borde våga sig ut på den. Bäst att få den kollade först, för säkerhets skull. Fasaden såg ut att behöva målas och de vita knutarna flagade, men det hade hon väntat sig. Huset var åttiokvadrat uppdelat på två våningar, men Anni gissade att övervåningen, under det brutna taket, inte räknades i hela sin yta. Hon var inte direkt lång, så för henne skulle det inte bli något problem att stå där uppe. Jämfört med de olika ettorna hon hade bott i fram till nu kändes det som ett palats. Kanske skulle Bodil få sina temafester ändå, innan Anni sålde huset! Bara hon slapp nakenfesten. 

Med en känsla av andakt låste Anni upp dörren och klev in i hallen. På väggen hittade hon en gammeldags strömbrytare, en pigg som skulle petas neråt, som fick hallen att lysas upp av ett varmt sken. Framför henne öppnades en tidskapsel, en minnets väg rakt in i femtiotalet- och in i hennes barndomsminnen. Anni gick in i vardagsrummet och häpnade över möblerna som hon skulle ha slängt sig över om hon sett dem på en loppis. Eller en dyr vintagebutik i Stockholm, för den delen. De hade hon så klart inte brytt sig om som barn, men den vuxne Anni älskade varje pinal.

Från baksidan;

Anni blev stående och såg på honom, hans rufsiga hår och blåbyxorna, och någonstans kände hon att det var så här hon alltid föreställt sig det. Livet. En leende, rufsig man som målade om deras gemensamma hus. Men det här var hennes hus och han var bara hennes goda granne. Eller? Hur visste man egentligen?

Vad gör man om man ärver ett hus i en sörmländsk byhåla? Renoverar och säljer med vinst, förståss. Så tänker åtminstonde Anni när hon plötsligt blir ägare till farmor Esters gamla hus i Stjärnhov. Det är dessutom fullt av fina femtiotalsmöbler och byggdes är full av loppisar, så Anni startar Instagram kontot Drömmar till salu, där hon säljer retromöbler och visar upp sitt underbara liv på landet. Att renovera hus visar sig dock vara rätt jobbigt, så när Love dyker upp och erbjuder sin hjälp är Anni inte sen att tacka ja.

Sextiofem år tidigare flyttar Ester tillsammans hus, sjutton år gammal, ensam och gravid. Med sig har hon några få tillhörigheter och en stor hemlighet. Vad hände egentligen från uppväxten på gården och lärarstudierna i Stockholm, till att hon blev på det viset? Vem är det som är far till barnet, och varför vägrar Ester yppa det för en endaste själ?

Drömmar till salu är en roman om kärlek. Om kärleken till ett hus, till gamla möbler, till den man alltid har älskat och aldrig kommer att glömma. Det är en berättelse om två tider, om två unga kvinnor som söker sin väg i livet, och kommer till samma plats. Hem.

Ha en fortsatt trevlig kväll!

Kramizar Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

BOKSLÄPP maj 2024

INTRESSANTA BOKSLÄPP NU I MAJ!  📖 Jag har spanat på böcker som släpps nu i maj månad. 😍 Här är några av dem. *Den sista flytten  @histori...