söndag 22 maj 2022

Björnen sover

"Björnen sover" av Emelie Schepp, utgiven av Norstedts förlag. Detta är den sjunde delen i serien om åklagaren Jana. En före detta polis hittas brutalt mördad i sitt hem. I den sargade kroppen ligger en liten vit nalle med en blå tröja. Denna ledtråd leder utredarna fram till en före detta polis. Nämligen Filippa som har skyddad identitet, då hon råkat ut för en tragedi. Filippa är den enda som verkar ha koppling till mördaren. Filippa verkar också vara den som står på tur som mördarens nästa offer, och man ber henne om hjälp att identifiera mördaren. Dock verkar Filippa inte så villig att hjälpa till. Man söker också den person som pratade med den döda polisen, just innan han blev mördad. Samtidigt försöker Jana skydda Per, mannen i sitt liv, mot sitt mörka förflutna. Men vad gör Jana när det förflutna gör sig till känna? Per börjar undersöka saken och kommer allt närmare sanningen. Vad händer när han kräver svar?

Det är en spännande och välskriven kriminalroman som utspelar sig i Norrköping. Man fachineras av handlingen, samtidigt som texten flyter på bra och gör boken lätt att läsa. Poliserna Mia och Henrik försöker få fatt i en brutal mördare samtidigt som de brottas med andra problem i sin vardag. Åklagaren Jana är också inkopplad i fallet. Författaren beskriver polisens arbete på ett bra sätt, vilket gör det hela trovärdigt och historian känns äkta. Våldet och karaktärerna i boken beskrivs också på ett realistiskt sätt. Jag gillar också  den vändning som boken tog i slutet. Hur långt är man beredd att gå för att hämnas? Denna nagelbitare var svår att lägga ifrån sig, eftersom det hände saker hela tiden. Detta är den första boken jag har läst av författaren, men jag hoppas att det följer många fler. Jag skulle gärna följa en tv-serie på denna kriminalförfattares böcker.  Denna spännande kriminalroman ger jag ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favoritställe ur boken;

Filippa Falk mockade sig lugnt och metodiskt genom det tjocka lagret med spån. När hon var klar med den sista boxen tog hon ett fast grepp om skottkärran, styrde ut den på baksidan av stallet och fortsatte längs med den smala stigen till gödselstacken. Hon tömde kärran, strök några lockar ur ansiktet och lyssnade på vinden som fick björkarna vid den gamla vattenbrunnen att prassla. Därefter gick hon tillbaka in i stallet, hämtade nytt spån och strödde ut det jämnt i de fyra boxarna. Tog sedan av sig arbetshandskarna och slog dem hårt mot ridbyxorna för att damma av dem.

Majsolen sken mot ansiktet ute på gårdsplanen. Det var som vanligt lugnt och stilla, och hon hon kunde höra hästarna frusta i den stora hagen bredvid paddocken. 

Med långsamma steg gick hon mot huset. Hon kom in i hallen, placerade stövlarna i skohyllan och lade ifrån sig handskarna på hatthyllan. 

Det gamla trägolvet knakade när hon klev in i köket. Hon skar två ojämna skivor av den torra limpan från brödlådan, gick fram till kylskåpet och plockade fram smör och ost. Medan hon bredde smörgåsarna hördes Julias röst från badrummet från övervåningen. 

-Nu är det min tur, pappa! Min tur!"

Dottern kiknade av skratt, brukade göra det när Johan badade henne. Hon älskade att leka med badskummet, och hade alltid i för mycket och lät det växa upp till hakan på henne. 

Filippa log för sig själv när hon såg dem framför sig, hur han fångade skummet med händerna och formade en strut på Julias huvud. Ibland fick hon göra en på hans också, även om det mesta hamnade på hans tröja. 

Tankarna avbröts av ett svagt brummande. 

Filippa släppte genast taget om smörkniven. I fem års tid hade hon burit på en ständig rädsla, och hon trodde först att hon inbillat sig som så många gånger förr.

Men det hade hon inte.

Hjärtat började hamra.

Hon gick fram till fönstret och tittade ut. Inte en rörelse syntes på den smala vägen bortanför planket, men precis bakom kurvan skymtade hon ett tunt moln av damm. 

Någon är på väg hit, tänkte hon och kände håret resa sig i nacken. 

Från baksidan;

En man hittas brutalt mördad i sitt hem utanför Norrköping. Inuti den sargade kroppen ligger en nalle. Gosedjuret leder kriminalkommisarie Henrik Levin och kriminalinspektör Mia Bolander till Filippa Falk, en föredetta  polis som lever med skyddad identitet. Hon har drabbats av en fruktansvärd tragedi och tycks vara den enda som har koppling till gärningsmannen. Men vill hon verkligen hjälpa polisen att lösa fallet?

När åklagare Jana Berzelius involveras i utredningen börjar hennes mörka förflutna göra sig påmint. Hon tar till alla medel för att skydda mannen hon älskar. Men han har kommit hennes hemlighet på spåren, och han har bestämt sig för att ta reda på sanningen. Oavsett vad det kan kosta honom.

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kramar Nina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi rymmer till draken

"Vi rymmer till draken" av Susanna Martelin illustrerad av Amanda Chanfreau utgiven av Bonnier Carlsen förlag . För barn 6-9 år...