onsdag 25 maj 2022

Sommarvindar och sanningar

"Sommarvindar och sanningar" av Caroline Möllesand, utgiven av Word Audio Publishing. Detta är del 1 i serien Öland i våra hjärtan, och dessutom är det författarens debutroman. Melinda och Sanna var kompisar som tonåringar och omständigheter gjorde att de skildes åt. Nu träffas de på en veckas kurs i självutveckling på Öland. Melinda sörjer fortfarande sin avlidne man, medan Sanna lever ett rotlöst liv, där hon dricker för mycket och hoppar från jobb till jobb, samtidigt som hennes pengar tar slut alldeles för fort. Allt för att slippa tänka på det som skrämmer henne mest. Hon har dessutom ett spelmissbruk som hon är tvungen att erkänna för sig själv. Melinda har även hon en hemlighet som hon bär på. När även kursledaren visar sig vara en gammal vän, så ställs allt på sin spets och när veckan är slut är ingenting sig likt.

Jag gillade författarens förmåga att beskriva omgivningarna på ett bra sätt. Man blir själv sugen på en kurs i självutveckling. Vi får följa både Melinda och Sanna, och deras tankar och känslor känns äkta och trovärdiga, men jag har svårt för att människor tar till alkohol i tid och otid, men det känns relevant för historien. Jag har aldrig varit på Öland, men skulle gärna åka dit då författaren lyckades måla upp platsen så bra. Under veckan får de båda kvinnorna prova på b la yoga och paddel mm, samtidigt som det festas på kvällarna. De får också lära känna nya personer, samtidigt som de lär sig tänka på nya sätt och utveckla nya intressen. Hela boken andas sommar, doften av hav och ljumma sommar nätter. En bok att läsa i hängmattan under semestern. En feelgood roman med det lilla extra. Boken får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favoritställe ur boken; 

-Tjena, tjena. Kom in och ta för er, roligt att ni ville komma, säger Anders och sveper med armen för att visa in gästerna i sitt hus. Sanna går in i hallen, vänder sig om och tittar på Anders fötter. Eftersom han har skor på sig så behåller hon sina på utan att fråga. Hon går vidare och hamnar i köket med öppen planlösning mot vardagsrummet. Blicken glider över rummet och hon ger ifrån sig en spontan vissling. Det här är ingen vanlig sommarstuga minsann. Mannen har god smak, om man nu gillar designmöbler och äkta mattor.

-Härligt utsikt! Gräs och himmel så långt ögat når, säger Sanna och nickar mot de stora fönstren som sträcker sig från golvet och nästan upp till taket. 

- Tack. Jo, gillar man golf kan man inte bo så mycket bättre. 

Konstigt han ler fortfarande, tänker Sanna. Stackars människa vilken träningsvärk han kommer att ha i kinderna i morgon.

Alla är på plats och sorlet stiger.  Anders försöker stressat schasa ut alla på andra sidan. 

-Fortsätt ut på altanen, det finns dricka uppdukat där. Bara ta för er av vad det är ni vill ha. 

Sedan vänder han sig mot Sanna och Melinda och med en blinkning säger han:

- Jag har lite kvar att förbereda med tilltugget, han som skulle ha assisterar mig fick tyvärr göra en utryckning som chaufför. Jag kommer strax.

Melinda tittar skamset på Sanna:

-Oops, mitt fel. Jag går och hjälper honom. 

Sanna som definitivt inte har kommit hit för att jobba i köket, går ut på trädäcket för att släcka törsten. Bordet är belamrat med flaskor och glas och påminner om en välsorterad bar. Henrik verkar ha tagit på sig rollen som bartender och frågar var och en vad de vill ha. Med sin perfekta skäggstubb och lagom skrynkliga linneskjorta rabblar han upp vad som finns; öl, cider, vitt vin, rött vin, rosévin och mousserande.

Sanna beställer en öl. När Henrik korkar upp flaskan och räcker den till henne nuddar deras händer varandra. Men han släpper inte. Istället drar han flaskan emot sig så att Sanna tvingas ta ett steg närmare honom. Hon tittar upp, ser honom rakt i ögonen och lyfter på ena ögonbrynet.

-Vill du smaka eller? Säger hon med retsam röst.

Han lägger huvudet på sned och ler självsäkert. 

- Ja tack, gärna. Men vi tar det lite senare va?

Han släpper flaskan och flyttar fokus till en tjej som ber om ett glas bubbel. Sanna ler för sig själv och dricker fyra klunkar öl i ett svep. Kvällen verkar vara räddad. Henrik har nappat på kroken.

Från baksidan;

DET HAR GÅTT ETT ÅR sedan Melindas man dog och hon är inte alls i balans. När vuxna dottern Moa föreslår en kurs i självutveckling på Öland tvekar Melinda, men sedan bestämmer hon sig för att en hemester i vacker miljö kanske är precis vad hon behöver.

VÄL FRAMME PÅ ANLÄGGNINGEN EKERUM får Melinda dela boende med en annan kursdeltagare. Till hennes förvåning är det någon hon känner. För många år sedan var den livliga Sanna och den mer försiktiga Melinda bästa kompisar, men efter gymnasiet gled de isär. Sanna har levt ett rotlös liv hoppat mellan jobb och försäkra vänner och familjerelationer. Melinda valde en stillsam småstadstillvaro med man, barn och villa. Men kanske har de mer gemensamt än de tror.

NÄR KURSLEDAREN VISAR SIG VARA en gemensam vän från förr tvingas de omvärdera sina väl i livet. Det blir en dramatisk och omvälvande vecka på solens och hundarnas ö. En vecka som förändrar dem alla. 


Ha en fin dag!

Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi rymmer till draken

"Vi rymmer till draken" av Susanna Martelin illustrerad av Amanda Chanfreau utgiven av Bonnier Carlsen förlag . För barn 6-9 år...