torsdag 19 maj 2022

Rosbergs bokhandel

"Rosbergs bokhandel" av Anna Gustafsson, utgiven av Lava förlag. Detta är författarens debutroman. Den nyligen separerade Elin bor i en liten stuga på landet och jobbar i en bokhandel. Hon trivs med sitt arbete. En ny chef har börjat på bokhandeln där Elin jobbar. Hon blir snart anklagad av den nya chefen, för att inte sköta sitt arbete som hon ska. Hon anklagas för att komma försent och vara slarvig. Samtidigt börjar en snickare en renovering av hennes hyresvärdas fastighet. Snickaren verkar trevlig och charmar henne, och snart har hon och snickaren Fredrik ett förhållande. Det dröjer dock inte länge förrän han börjar ha synpunkter på hennes boende, och föreslår att hon ska flytta till en lägenhet som ligger mer centralt. Chefen Louise vill att hon ska ta ledigt från sitt arbete eftersom hon säger att Elin gör för mycket fel. Något skaver och snart beslutar sig Elin och hennes vänner, för att undersöka saken.  

Boken är en riktigt spännande emellan åt,  samtidigt som det är en fin roman om vänskapsrelationer och sorg över att bli sviken av sina närmaste. Elin har inte så bra relation till föräldrarna som ständigt kritiserar henne, vilket får henne att tappa självförtroendet. Det blir inte bättre av att chefen anklagar henne samtidigt. Dåligt självförtroende kan nog många känna igen sig i. Hon börjar känna sig utbränd och deprimerad och vill inte träffa någon. Dock har Elin människor i sin närhet som tror på henne och vill henne väl. Språket i boken är lättsamt, vilket gör att boken går snabbt att läsa igenom. Slutet gör också att man hoppas på en uppföljare, då man undrar vad som händer sedan. Jag uppskattade denna fina feelgood debut och den får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favoritställe ur boken;

Det är inte förrän hon står med kaffekoppen på sitt kontor som hon inser att hon faktiskt är först på plats. Ytterdörren var låst när hon kom. Lamporna släckta. Kaffebryggaren startade hon själv. När jackan hänger på kroken sjunker Elin djupt ner i sin sköna kontorsstol och andas lugnt. Hon sluter ögonen, tar några djupa andetag och känner den trygga doften av kaffe. 

-God morgon, hörs en röst lågt från dörren.

Elin öppnar långsamt ögonen och ser Peter stå där. 

-God morgon. 

-Det ser ut som en stunds meditation. Bra idè, det är ett bra sätt att starta dagen. Hoppas jag inte störde dig.Han är på väg till sitt kontor när han stannar till och frågar undrande:

-Du börjar inte än förresten, du är tidig. Är det för att du skulle meditera eller har du ändrat arbetsschemat? 

-Du stör inte alls. Jag börjar snart, så tidig är jag inte. Bättre att vara här i tid än försent. 

När hon börjat hitta lugnet igen så kom han också för att kritisera. Att vara på arbetet i tid är knappast något hon ska behöva skämmas över. Det går inte att göra någon nöjd. Den krypande känslan som skapar oro i kroppen och inte tillåter henne att slappna av helt ger sig inte riktigt under dagen. det är nästan som om hon har en liten gubbe på axeln som viskar i örat att hon inte är tillräcklig, att hon inte sköter jobbet som hon borde.Hon önskar att det fanns någon på andra axeln som spred positiva vibba, men den lilla gubben är som bortblåst.

När det är dags för lunch går Elin till mataffären. Med snabba steg går hon in i affären. Stressen far runt i kroppen och skapar ett susande i huvudet. Den röda korgen fyller hon med rostbiff, kåldolmar, pommes, ägg och annat som verkar gott. Det blir tungt och armen gör ont. Vid kassan packar hon snabbt ner allt i påsar och går raskt tillbaka till bokhandeln. Det är en utmaning att få in alla varor i den underdimensionerade kylen med frysfack. Lunchrasten är slut. Elin tar med sig en sallad in på kontoret och äter samtidigt som hon går igenom och svarar på mailen.

Från baksidan;

Sedan Elin separerade från sin förra pojkvän hyr hon en liten stuga på landet. Hon trivs med arbetet i bokhandeln men hennes nya chef Louise beter sig märkligt. Arbetsschemat ändras utan notis, böcker försvinner och Louise skyller alla olyckor på Elin. 

Tillvaron blir bättre när snickaren Fredrik träder in i hennes liv. Elins hyresvärdar har fått problem med fukt i sitt hus och anlitar Fredriks hjälp. Han visar sig vara trevlig och hjälpsam och snart börjar de träffas allt mer.

Men det är något som inte stämmer. Fredrik börjar ha åsikter om stugan, arbetet med fuktskadan blir bara större och större och Elin hör att han då och då har mystiska samtal med någon. Chefen Louise blir dessutom allt odrägligare, vad har hon egentligen för agenda?

Ha en underbar dag!

Kramar Ninni💓

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Summering av maj månads läsning

  Jag hade ju en hög med 14 böcker jag inte hade hunnit recensera från april månad, och jag är nu i fatt dessa i alla fall vilket är skönt. ...