söndag 29 maj 2022

Smakbit på en söndag-Den bästa sommaren

 

Astrid Terese på bloggen "Betraktninger" har ett boktema varje söndag, där vi bjuder på en smakbit ur en bok vi läser. Ibland vikarierar "Lesekunst" och smakbitarna hittas där. Jag tänkte bjuda på en liten smakbit ur en av böckerna jag läser just nu.

Min smakbit kommer från  "Den bästa sommaren" av Sara Morgan.

Smakbiten;

1

 Kathleen

Det var mjölkglaset som räddade henne. Det och baconet hon stekt till middag många timmar tidigare, för det hade gjort henne torr i munnen. 

Om hon var törstig, om hon fortfarande varit kvar på övervåningen sovande på den löjligt dyra madrass hon gett sig själv i åttioårspresent, då skulle hon inte uppmärksammats på faran. 

Som det nu var hade hon stått framför kylskåpet, med mjölkpaketen i ena handen och koppen i den andra, när hon hörde en kraftig duns. Ljudet var malplacerat här mitt i den engelska landsbygdens lummiga grönskan, där de enda ljuden borde ha varit en ugglas hoande och då och då ett fårs bräkande.  

Hon ställde ifrån sig glaset och lyssnade för att försöka avgöra vad ljudet kom ifrån. Bakdörren. Hade hon glömt att läsa den igen? Månens spöklika sken letade sig in i köket och hon var tacksam över att hon inte brytt sig om att tända lampan. Det måste vara till hennes fördel?

Hon ställde tillbaka mjölkpaketet och stängde tyst kylskåpsdörren, säker på att hon inte var ensam hemma i sitt hus. 

Några ögonblick tidigare hade hon sovit. Inte djupt, det gjorde hon sällan nu för tiden, men hon hade varit helt uppslukad av sina drömmar. Om någon sagt åt hennes yngre jag att hon fortfarande skulle drömma och njuta av sina äventyr när hon var åttio, så skulle hon ha känt sig mindre rädd för att åldras. Och nu var det omöjligt att bortse från att hon åldrades.

Folk sa att hon var fantastisk för sin ålder, men för det mesta kände hon sig inte fantastisk. Lösningarna till hennes kära korsord flöt precis utom räckhåll i medvetandet. Namn och ansikten vägrade att passa ihop vid rätt ögonblick. Hon kämpade för att komma ihåg vad hon gjort dagen före, men sådant som hänt för tjugo år sedan eller mer var fortfarande kristallklart. Och så var det de fysiska förändringarna. Syn och hörsel var fortfarande bra, som tur var, men lederna var ömma och benen värkte. Att böja sig ner för att mata katten  var en utmaning. Att ta sig upp för trappan krävde mer ansträngning än hon skulle ha velat och skedde alltid med en hand på räcket "uti fall att".  

Från baksidan;

Stekande sol och skamlös matchmaking är perfekta ingredienser för att skapa den bästa sommaren.

Även om Kathleen är åttio år och precis haft inbrott vill hon inte alls ha den hjälp som hennes dotter försöker tvinga på henne. Det hon behöver nu är ett riktigt äventyr! Hon börjar därför smida planer på en efterlängtad roadtrip.

Liza håller på att gå under av vardagens alla måsten och det sista hon behöver är att hennes envisa mamma ska dra iväg på en ogenomtänkt semester-är det bara hon som har förståndet i behåll?

När Martha, som inte vet vad hon ska göra med sitt liv och dessutom försöker bli kvitt ett efterhängset ex, får syn på Kathleens annons har hon svaret på sina böner. Chaufför på en "episk roadtrip" låter som något för henne. Enda kruxet är att hon ogärna kör bil. Tack vare Kathleens äventurslusta och lite jävla anamma får de tre kvinnorna uppleva en sommar de sent ska glömma.

Ha en fortsatt trevlig dag!

Kramizar Nina 

7 kommentarer:

  1. Känner igen författarnamnet, men har inte läst något av henne.

    SvaraRadera
  2. jag tycker mig känna igen författarnamnet. och den 80 - åriga damen verkar vara ett rekorderligt fruntimmer. boken åker in på min TBR - lista! tack för smakebiten!

    SvaraRadera
  3. Intressant åldersreflektion. Författarnamnet är bekant, men har inte läst något av henne.

    SvaraRadera
  4. Har läst andra böcer av författaren men inte denna. Tack för smakbiten!

    SvaraRadera
  5. Helt okänd bok och författare för mig. Tack för smakbit.

    SvaraRadera
  6. Jag tycker jag känner igen ålderssymptomen och jag är "bara" 63. Tack för smakbiten!

    SvaraRadera
  7. Jag har läst och gillat två julböcker av Morgan. Läser gärna mer av henne!

    SvaraRadera

Fjärilar i magen

"Fjärilar i magen" av Ida Fryklund , utgiven av Saga Egmont förlag . Vi får följa Oskar som har tagit över sina föräldrars restaur...