söndag 15 maj 2022

Breven som länkar oss samman

"Breven som länkar oss samman" av Anne-Lie Högberg utgiven av Louise Bäkelin förlag. (LB förlag). När Maria som driver ett litet pensionat, tvingas renovera sitt kök på grund av en vattenläcka, hittar hon gamla brev som hennes mormor skrev till sin bror Axel. Han begav sig till Amerika som artonåring, då det var svårt att leva i Sverige. Många trodde att de skulle finna lyckan i det nya landet, men så blev det inte för alla. Breven blev aldrig vägskickade då Marias mormor aldrig fick sin brors adress borta i Amerika. Vi får följa Maria när hon försöker nysta i mysteriet om vad som egentligen hände mormors bror där över, och försöker hitta sina släktingar som hon tror finns där. Samtidigt får vi följa Axel i början på 1900- talet i det nya landet, och hur svårt det kan vara att vara invandrare. 

Jag gillade verkligen det här temat, med gamla brev och mysteriet kring hur det har gått för emigrerade släktingar. Författaren har på ett fint sätt knutit ihop nutid och dåtid till en både spännande och mysig relationsroman. Det är väldigt spännande med släktforskning och att hitta sina rötter. Maria blev lämnad av sin man för att hon var för tråkig, och det har skapat stor osäkerhet hos henne och hon har svårt att lita på den nya kärleken som kommer i hennes väg. Det tror jag att många kan känna igen sig i. När man läser Axels historia kan man förstår att livet som invandrare, troligt vis i vilket land som helst, är svårt. Bara för att man inte förstår språk, lagar mm blir en invandrare ofta kallad dum. Boken visar på ett fint sätt de drömmar och hopp till en bättre framtid, man kan ha som ny invånare i ett nytt land. Denna fina relationsroman får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favoritställe ur boken;

MARIA SATT UPPKRUPEN i soffan i sovrummet. Septemberkvällen var mörk och fick henne att dra den mjuka filten som låg hopknölad vid hennes sida. Det blåaktig skenet från datorskärmen var den enda ljuskällan i rummet, utöver de två kronljusen  som stod i mormors gamla mässingljusstakar. Resten av huset var ännu mörkare. Tyst och livlöst. Per hade gjort en blixtvisit under gårdagen. Snabbt kollade han avfuktaren, som fortfarande stöd kvar och brummade, och sedan lämnade han ett gäng broschyrer med förslag på golv. Det var nästan med andan i halsen han bad henne fortsätta titta på kakel, golv och luckor. Han skakade avfärdande på huvudet när hon frågade om han ville ha kaffe och sedan försvann han lika fort som han kom. 
Nu rörde lågorna sig i ojämn takt och fick skuggorna att dansa till ljudlös musik på det lilla soffbordet framför henne. 
Maria log när hon såg tillbaka ner på skärmen. 
Of course i remember you, silly!
Äntligen svarade Leslie. Om och om igen läste hon det långa meddelandet från henne. Hon bad om ursäkt för att det tog så lång tid för henne att höra av sig. Anledningen var att hennes mamma precis gått bort. Det var mycket med begravningen och sorgen tärde på Leslie. 
De stod varandra nära. 

Från baksidan;

Maria älskar sitt lilla faluröda pensionat vid Mälarens strand. När det måste stängas tillfälligt vänds hennes tillvaro upp och ner och hon tvingas fylla sin tid med annat än arbete. Av en slump hittar hon brev i sin mormors gamla sekretär, ett brev som mormodern själv har skrivit och som aldrig nådde mottagaren. Mysteriet blir som en drog för Maria och hon börjar gräva i sin mormors förflutna. 

Hon läser om Axel som bestämmer sig för att lämna Rödeby och den fattiga tillvaron Han och hans familj hamnade i när fadern dog. I tron om att han flytt är det enda som kan rädda familjen, kliver han ivrigt och naivt ombord på ångfartyget till New York endast arton år gammal. 

Bit för bit lägger Maria det pussel som är hennes släkts historia. Snart framträder e  bild av ett mörkt familjedrama som kommer att ta henne över havet till 1900- talets Amerika.

Breven som länkar oss samman är en relationsroman inspirerad av författarens egen släkthistoria- om att gå vidare efter en tragedi och om hur en familj kan hitta tillbaka till varandra trots att det ligger flera årtionden och ett hav emellan dem. 


Ha en fortsatt trevlig söndag!

Kramizar Nina 

2 kommentarer:

Utan oss

"Utan oss" av Susanne Sundling utgiven av Lava förlag . Johan och Annikas barn har nu lämnat boet, och Annika försöker nu vänja ...