söndag 20 mars 2022

Smakbit på en söndag-Leva är att dö en smula

 

Söndag i dag och det är dags för en ny vecka igen. De stora tjejerna har varit i Dalarna i helgen, hos vänner, så det har varit lite tomt här hemma. Vi kollade på film tillsammans vi fem som var hemma, i fredags med lite mys. På lördagen passade jag på att baka wienerbröd till familjen för första gången. De blev helt okej. Annars har det varit väldigt lugnt. Idag förbereder vi för en ny skolvecka.

Astrid Terese på bloggen "Betraktninger" har ett boktema varje söndag, där vi bjuder på en smakbit ur en bok vi läser. Jag tänkte bjuda på en liten smakbit ur en av böckerna jag läser just nu. Min smakbit kommer från Pernilla Lindroos bok "Leva är att dö en smula".

Smakbiten;Prolog
NORA PLOCKAR FRAM Annas dagbok från 2017 ur handväskan och reflexmässigt för hon den mot näsan. Den karaktäristiska doften av åldrande papper förflyttar henne genast till skoltiden då ålderstigna skolböcker delades ut. Böcker om finska vinterkriget och andra ointressanta krig som i alla högsta grad varit totalt irrelevanta  för en tonåring.
Hon drar med handflatan över pärmen, som för att visa sin vördnad. Ett tunt skimrande tyg i rött får dagboken att likna ett exklusivt skrin. 
Nora går till vardagsrummet och sätter sig i läsfotöljen. Som om det är en högtidsstund öppnar hon försiktigt dagboken. På första sidan syns året skrivet, 2017. Nedtecknat med svängiga röda siffror. Nora kan föreställa sig hur Anna noggrant valt ut en tuschpenna och haft tankarna på det kommande året. Säkerligen hoppfull, som man är för ett nytt år. 
Nytt år, nya möjligheter. Förväntan och hoppfullt. Ett år som kanske kommer att bli precis som man önskat sig. Kanske även blickat tillbaka på året som varit, som en summering och samtidigt en språngbräda.
Men Anna hade förmodligen inte blickat tillbaka. Det låg inte i hennes natur att göra det. I så fall hade allt sett annorlunda ut idag. 
Som att hon varit i livet.

Från baksidan;Två kvinnor flyr till Bali. Den ena för att överleva. Den andra för att dö.
ANNA misstänker att hennes man är otrogen. När det visar sig vara sant rasar livet samman. Allt hon blundat för kommer smärtsamt ifatt henne. Hur mycket har hon egentligen förträngt för att slippa se verkligheten om sig och sitt äktenskap? Anna ser bara en utväg-att resa till Bali. Där kan hon få tid att hitta tillbaka till sig och sitt liv igen. Men är det kanske för sent?

NORAS liv blir allt mer komplicerat. Hennes psykiska ohälsa allt svårare att hantera. Både hon, hennes älskade Tobias och hela deras relation dras med i fallet. Nora inser att hon måste lämna honom och som sanndrömmare vet hon vad som väntar. Och man kan väl inte förändra ödet. Inte ens om det innebär en förtidig död.

De två kvinnornas flyktvägar korsas. Tiden på Bali blir dramatisk och omstörtande. Inget verkar längre vara vad man trott. Tillvaron blir både invecklad och oförutsägbar. Vad är då normalt och sant- och vad är galenskap?

Ha en fortsatt trevlig dag! 

Kram Nina

20 kommentarer:

  1. Är det här i framtiden? Känner att en knappt fem år gammal dagbok inte luktar så särskilt ålderstiget.

    SvaraRadera
  2. har läst I lögn och lust av författaren. fint omslag på din bok. tack för smakebiten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är första boken jag läser av henne. Jo omslaget är jätte fint.

      Radera
  3. Jag har läst något av författaren innan men denna kändes minst sagt intressant.

    SvaraRadera
  4. Känner igen författarnamnet men inte boken. Fint omslag. Tack för smakbiten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo hon har skrivit några fler böcker...omslaget är jätte fint och boken är bra, det jag har läst.

      Radera
  5. Tack för smakbit, trevlig söndag

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för titten. Jag önskar dig en Trevlig söndag också.

      Radera
  6. Det hørtes godt ut med winerbrød, det har jeg aldri prøvd å lage. Jeg synes det høres vanskelig ut :-)
    Ha en riktig fin søndag!

    SvaraRadera
  7. Det där kan nog vara en intressant bok. Tack för smakbiten!

    SvaraRadera
  8. Ny bok för mig, vilket vackert bokomslag! Tack för smakbit.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo jag tycker också bokomslaget är vackert.

      Radera

BOKSLÄPP maj 2024

INTRESSANTA BOKSLÄPP NU I MAJ!  📖 Jag har spanat på böcker som släpps nu i maj månad. 😍 Här är några av dem. *Den sista flytten  @histori...