torsdag 24 mars 2022

Dotter av jord

"Dotter av jord" av Ann-Catrin Mattson utgiven av BADB Publishing. Detta är författarens debutroman. Det är 1649 på Irland. Ailea ser saker ingen annan ser och hon drömmer sanndrömmar. På grund av oroligheterna i landet, beger sig familjen till Skottland. Där bor Magy som ser att det är något speciellt med Ailea, och när hennes föräldrar dör, så uppfostrar Magy flickan som sin egen dotter. Men när hon blir tillräckligt gammal måste hon skicka iväg flickan, för att utbilda henne vidare inom magi. Samtidigt får vi följa Roderic som från ung ålder går i lära på krigsskolan i Bologna. Det är svårt att tygla hans eldiga humör, och han hamnar ofta i slagsmål. De unga har ett band och ett öde som är tätt sammanflätande och som sträcker sig genom tid och rum. 

Vilken debutroman! Detta är en väldigt väl bearbetad roman. Jag blir imponerad av det arbete författaren har gjort för att få historien så realistisk och trovärdig, som den är. Författaren har verkligen kunskap om stridsteknink och örtlära mm. Det är spännande att följa Ailea och Roderic under deras olika uppväxt och jag skulle gärna läsa en fortsättning. Det är en mansdominerad värld, men det finns starka kvinnor som vill förändra den. Jag blir glad av den kärlek som finns mellan Ailea och hennes pappa. Han gör allt för att hon ska få lära sig att läsa och få utbildning. Boken språk är trollbindande och magisk. Jag älskar de små myterna och sägnerna som förgyller boken.  Denna underbara historiska roman får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favoritställe ur boken;

Prickarna är så perfekt runda att de ser ut att målas dit för hand. Ailea studerar de vackra orangeröda vingarna. Hon sätter sig långsamt upp. Besse, som sitter bredvid henne i gräset, släpper taget om Lesleys hår. Näsan rynkas när ögonen betraktar nyckelpigan som kryper över Aileas handled.

"Vissa säger att nyckelpigor kan berätta om ens framtid". Besse föser en brun röd slinga bakom örat och möter Aileas blick. "När de flyger, så visar de vägen till ens framtida man". 

Flickans kinder blossar lätt. Besse har i förtroende berättat att hon är kär i John, en ljushårig, äldre pojke från byn. Han går som lärling hos sin morbror som är sadelmakare. Ailea själv har aldrig varit kär i någon. Eller nej, det är inte helt sant. När hon var yngre hade hon nog varit kär i Oran. Den snälla drängen hade krossat hennes hjärta, när hon sett honom kyssa en mörkhårig flicka på marknaden. När hon fyllt åtta hade förälskelsen bleknat och hon hade förstått att drängen nog faktiskt var alldeles för gammal för henne.

"Du kan försöka, Besse". Ailea lägger sin hand alldeles intill den andra flickan så att  nyckelpigan kan krypa över. Nu verkar ämnet ha väckt Lesleys nyfikenhet. Alla tre betraktar nyckelpigan, som stannar längst ut på Besses pekfinger. Med en graciös rörelse fäller hon ut vingarna och lyfter. 

Från baksidan;

Spänning, passion, våld och magi i 1600-talets Europa.
Irland 1649. Ailea är inte som andra. Hon ser saker ingen annan ser. Natten mardrömmar blir ofta sanna. I stugorna viskas det att modern lider av galenskap. När oroligheterna sprider sig över landet beslutar sig Aileas far för att rycka upp sin familj och flytta till Skottland. Där bor Magy, ortens örthelare, som tidigt förstår att det är något speciellt med flickan. Snart kommer Aileas liv förändras för all framtid och hon kommer finna sig intrasslad i tusenåriga mysterier.
På andra sidan havet, börjar Roderic, brorson till en mäktig spansk överste, sin militära utbildning på krigsskolan i Bologna. Där lär han känna sin mentor, den charmiga Muccio, som gör sitt yttersta för att få fason på sin eldiga lärling. Roderic och Aileas öden är tätt sammanflätade. Mellan dem växer en passion och kärlek, starkare än tid och rum.


Ha en fin dag!❤

Kramis Nina 



2 kommentarer:

MeloDrama Queens-Vad kan gå fel?

"MeloDrama Queens-Vad kan gå fel?" av Nanne Grönvall om MeloDrama Queens, utgiven av Lava förlag . I den här boken får vi följa ...