söndag 13 mars 2022

Flickan i stenparken

"Flickan i stenparken" är Nilla Kjelsdotters andra bok i serien om kriminalpolisen Mija Wadö. Den första heter "I rättvisans blod". Jag skulle gärna läsa den eftersom denna bok, var en otroligt spännande deckare. Boken är utgiven av Nordsteds förlag. En tonårsflicka hittas kraftigt nedkyld och undernärd. Man vet inte vem hon är då traumat gör att hon inte kan berätta det. Nu börjar polisen nysta i vem hon kan vara och vad hon varit med om. De får gå långt tillbaka i tiden för att hitta en matchning. Samtidigt upptäcker en städerska, att hennes arbetsgivare har blivit brutalt ihjälslagen, hemma i sin flotta villa. Villan är noggrant städad och inga spår kan säkras. Mija undrar om hans forskning om diabetes, tillsammans med brodern, har varit orsaken till mordet. De försöker få tag på brodern, som tycks vara bortrest. Samtidigt försöker Mija få ordning på sitt eget liv, vilket inte är lätt när man själv bär på smärta från det förflutna. 

Huvudpersonen är en snusande kvinnlig polis, med huvudet på skaft. Man kan bara gilla henne. Hon är en riktig arbetsnarkoman, som gärna begraver sig i arbete. Och trots att hon egentligen skulle ha semester, hoppar hon in, för att lösa fallet. Det är en otäck men underhållande handling som nystas upp. Men den är även realistisk och trovärdig. Det är en händelserik deckare som innehåller det mesta, så som oväntade spännande händelser, och tvister, samt även lite romantik. Jag fick hem denna boken i fredags och jag skulle bara läsa lite från den, men sedan blev jag fast. Det är en så spännande deckare från första meningen. Jag kunde inte släppa den ifrån mig. Den är otroligt lättläst, men handlingen är tung, då den handlar om barn. Man blir berörd av den unga kvinnan öde. Det hon är utsatt för är hemskt, men det får ni veta om ni läser boken. Denna otroligt spännande deckare får ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favoritställe ur boken;Louise stannade till på fastubron och blickade ut över den lilla ängen intill gården. Mörkret omslöt det mesta, men i månskenet såg hon åtminstonde konturerna av åkern. Det var inte bara en eller två gånger hon hade sett rådjur och älgar beta ute på fältet. Älgkött med kalvar som på svajiga ben vinglade fram och älgtjurar som gjorde upp om revir. Hon mindes de tidiga sommarmorgnarna, då en tunn sträng av dimma fortfarande dröjde sig kvar över vallen, daggen glimmande i gräset och solen steg över grantopparna. Så idylliskt det hade varit. Inte alls som nu. Mörkt och ruggigt.

Stilla undrade Louise om hon under uppväxten hade upplevt miljön på samma som hon mindes den idag? Hade hon njutit av den då eller hade hon bara längtat bort? När hon tänkte tillbaka slog det henne hur bekymerslöst allt hade varit. Framtiden hade stått som ett rosenskimrande oskrivet blad. Nu önskade hon att hon aldrig hade flyttat därifrån. Så fort hon öppnade ytterdörren och klev in i den lilla tanten kom Lilly springande mot henne.

"Mommo! Mommo! ropade hon och kastade sig i famnen på Louise. 

När hon kände barnbarnet armar kring halsen ångrade hon det hon precis tänkt. Hade hon inte flyttat till Österbotten hade hon inte fått Hanna. Och Lilly. 

Hannah kikade in i hallen. Minen var allvarlig. 

"Polisen ringde. De vill att du ringer tillbaka så snart som möjligt." Hanna vände ryggen till och fortsatte: "Och så måste vi åka hem. De vill hålla förhör med oss på stationen."

Från baksidan;EN TONÅRSFLICKA HITTAS HALVT IHJÄLFRUSEN INTILL EN LANDSVÄG MITT I VINTERN. FLERA VECKOR SENARE ÄR HENNES IDENTITET FORTFARANDE OKÄND.

Kriminalpolis Mija Wadö får samtidigt en mordutredning på sitt bord när en känd forskare hittas ihjälslagen i sitt hem. Men den lyxiga villan är noggrant rengjord och inga tekniska spår går att säkra. Poliserna upptäcker att mordoffret stöd inför ett stort genombrott i forskningen-kan motivet finnas där?

Mija Wadö får axla ett stort ansvar när flera av hennes kollegor är borta från avdelningen. En av dem, Ronnie saknar hon extra mycket. Medan Mija försöker balansera sitt privatliv och den växande arbetsbördan kommet utredningen allt närmare henne själv. Den lastbilschaufför som hittade tonårsflickan, är han verkligen den hon tror?

Flickan i stenparken är en spännande och medryckande kriminalroman om Mija Wadö och hennes kollegor vid polisen i Österbotten. Mija Wadö är en skicklig polis som inte ger sig innan fallen är lösta-och hon är beredd att göra stora personliga uppoffringar.  


 Ha en mysig dag!

Kram Nina 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Fjärilar i magen

"Fjärilar i magen" av Ida Fryklund , utgiven av Saga Egmont förlag . Vi får följa Oskar som har tagit över sina föräldrars restaur...