söndag 6 mars 2022

Sjörök

"Sjörök" är den första delen i Elinor Kapps deckarserie Mord i skärgården. Utgiven av Bokfabriken. Stella Hart reser till Sverige för att hälsa på sin mamma som skadat sig och ligger på sjukhus. De har inte haft den bästa relationen i familjen. Hennes syster Lena vill inte ha med Stella att göra, och hon få inte bo hos henne och hennes familj. Då får hon istället bo hos poliskommissarie Eddie Öhlund som utreder en olycka som hänt på Stellas systers hotell - och konferensanläggning. Efter att Eddie förlorat sin fru i en bilolycka, är han helt under isen och dövar sin sorg med alkohol. Men när Stella flyttar in skärper han sig. Snart sker det ett nytt dödsfall i den lilla skärgårdsidyllen, som verkar vara ett mord. Samtidigt som Eddie brottas med nya dödsfall, så blir Eddie och Stella allt mer förälskade i varandra. Då dyker Stellas ex upp och vill ha tillbaka Stella. Vem väljer hon Eddie eller Rob?

Jag tyckte detta var en riktigt spännande deckare och en fantastisk debut. Historien var inte så förutsägbar, eftersom man inte kunde lista ut vem som var mördaren förrän i slutet, vilket var jätte bra. Man får fundera på både förövare och motiv, medan man läser. Jag gillar också att boken har en romantisk tvist mellan morden. Jag gillar även de fina miljöbeskrivningarna, och även karaktärerna är bra beskrivna. Tankar och känslor känns realistiska, även mördarens. Jag gillar att den försupne kommissarien, Eddie, rycker upp sig när Stella flyttar in. Jag kan verkligen rekommendera denna mysiga deckare. Jag vill verkligen veta hur det går för Stella och Eddie i fortsättningen. Jag skulle gärna vilja se denna deckare som film. Det skulle bli en bra, och klassisk Svensk deckare serie i så fall. Boken får högsta betyg av mig, ❤❤❤❤❤/5

Mitt favoritställe ur boken;Eddie var tillbaka i omklädningsrummet. Nytränad och nyduschad tittade han på telefonen. 

Ett meddelande från Hanna: "Vi är hemma vid sjutiden, det finns middag vid halv åtta ungefär. Välkommen." Plus en konstig smulgubbe som pussade iväg ett hjärta. Eddie förstod inte varför man skulle skicka små figurer i meddelanden. Det var ju bara att skriva det man tänkte. Skrev man brev  så ritade man ju inte en teckning och skickade med. I alla fall inte Eddie. 

Han parkerade bilen och plingade på dörrklockan, öppnade dörren och klev in. "Hallå jag är här".

"Eddie, vi är inne köket", sa Anton, Hannas man som tittade fram i dörröppningen. "Häng av dig och kom in. Idag blir det till att prov nytt käk. Hanna tycker vi äter onyttigt här hemma, så nu ska vi äta mer fett istället." Han himlade med ögonen och tittade på Hanna. 

"Lägg av med det där, jag såg allt vad du gjorde." Hanna log med hela ansiktet och tittade på Anton. 

"Vad, jag har inte sagt något." Han blinkade med ena ögat mot Eddie. "Vill du ha en öl?" 

"Tack, men jag ska köra hem sedan", sa Eddie och slängde en blick på klockan. Den var strax åtta.   

Från baksidan;KRIMINALKOMMISARIE EDDIE ÖHLUND jobbar på Stenungsundpolisen, där han utreder stora och små brott i skärgårdsidyllen. Hans eget liv är däremot ingen idyll. Eddie kämpar för att hålla sig över vattenytan efter att hans fru omkommit i en bilolycka. 

I samband med utredningen av ett dödsfall på en hotell- och konferens anläggning träffar han Stella Hart som är på genomresa. Eftersom hon saknar bostad får hon bo hos Eddie några dagar. Samtidigt sker ett nytt dödsfall som Eddie måste ta sig an. Den här gången handlar det om ett mord. Medan han förälskar sig i Stella inser Eddie att hon kanske inte är så oskyldig som hon utger sig för att vara.

Ha en skön söndag!

Kram Nina 

2 kommentarer:

Utan oss

"Utan oss" av Susanne Sundling utgiven av Lava förlag . Johan och Annikas barn har nu lämnat boet, och Annika försöker nu vänja ...