tisdag 1 mars 2022

Författarintervju-Ulrika Lagerlöf

Jag läste boken "Stanna hos mig" av Ulrika Lagerlöf. Jag tyckte mycket om boken och recensionen kan ni läsa:"här". Jag blev så klart nyfiken på författaren, och ville veta mer om henne. 

Ulrika bor i Uppsala med hennes man och två barn. På dagarna jobbar hon som kommunikationsansvarig på en stiftelse som heter Skogsällskapet. På hennes lediga tid tycker hon om att vara ute i naturen på olika sätt. Hon är energisk av sig och tycker både om att springa och åka längdskidor. 

Hon spenderar gärna sin semester på Öland, där hennes föräldrar har sommarhus, eller i fjällen med en stor vandringsryggsäck på ryggen.

foto av Magnus Aronson

1. Hur fick du idén till din första bok?

Ulrika svarar; "Stanna hos mig" är hennes debutroman som började som en novell när hon gick en kvällskurs på skrivakademin i Stockholm. Hon ville skriva en spökhistoria, eftersom hon själv gillar sådana berättelser. Samtidigt som Ulrika avslöjar att hon är otroligt lättskrämd och rädd av sig.

När novellen var klar och de gick igenom varandras texter tyckte både lärare och kurskamrater att hon hade stoff till en roman. Sedan började jobbet med att skriva ut historien så att den blev längre och med fördjupade karaktärer.

2. Hur har livet förändrats sedan du började skriva?

Ulrika svarar; Ulrika började skriva skönlitterärt när hon var föräldraledig med hennes dotter, som nu är tio år gammal. Det var hennes behov av intellektuell stimulans som drev fram skrivandet. 

Även i hennes yrkesroll skriver Ulrika mycket vilket kan höra att hon känner sig uttömd efter jobbet. Men när hon var föräldraledig flödade inspirationen! Sedan har hon skrivit mer eller mindre i olika perioder.

Ulrika menar också att det som är så fantastiskt att skriva är att man alltid har sin berättelse med sig. Det är som ett dockhus i huvudet man kan ha med sig, och som man kan plocka fram när lusten faller på.

3. Skriver du på något nytt? Och i så fall vilken genre?

Ulrika svarar; Jag skriver på en ny berättelse som också rör sig i gränslandet för det övernaturliga. Den går under arbetsnamnet "Odjuret."och utspelar sig i Uppsala och Lund.

4. Vad har du för andra intressen?

Ulrika svarar;Hon brukar tycka om att röra på sig ute i naturen, tillsammans med sina barn. Nu under vintern åker de en del skidor och skridskor. På sommaren säger Ulrika att de brukar fjällvandra hela familjen. Till sommaren har hon och familjen planer på att fjällvandra i sex dagar i Padjelantas nationalpark i Lappland.

5. Hur ser din familj ut? Barn, man, husdjur?

Ulrika svarar; Hon har man och två barn. De har inga husdjur eftersom hennes man är pälsdjursallergiker. Barnen har därför fått nöja sig med tråkiga akvariefiskar. 

6. Är det lättare att skriva bok nr två?

Ulrika svarar;Ulrika hade gått och klurat på den nya historian ett tag, men hon väntade med att sätta igång med den tills manuset av "Stanna hos mig" var helt klart och boken var på väg till tryck. Sedan har det gått i vågor. Ibland tycker hon att det är super enkelt, och ibland blir det svårt, men så var det med "Stanna hos mig" också. 

Ulrika skriver för sin egen skull och är noga med att det alltid ska kännas lustfyllt, och då får det ta den tid det tar. Ibland behöver Ulrika ta en paus för att att några pusselbitar i historien ska falla på plats.

Hon har lärt sig otroligt mycket av att skriva sin debutroman, så en hel del går lättare den här gången tycker hon.

7. Beskriv platsen du helst sitter och skriver på. Vad behöver du ha i närheten?

Ulrika svarar;Oj, det brukar bli lite var som helst, och när som helst. På kvällen med en skrivbok i handen, på promenad i skogen, med mobilens anteckningsfunktion på. Någonstans i hemmet med laptopen i knäet.

8. Har du någon speciell rutin när du skriver? Tid på dagen eller när du kommer på något?

Ulrika svarar;Hon har ingen speciell rutin. Ofta dyker texter upp lite här och där och då skriver hon ner dem rakt av och sedan bearbetar hon dem efteråt. Men då hon väl bestämmer sig för att skriva, då vill hon gärna sitta uppkrupen i soffan med laptopen i knäet.

9. Läser du själv? Och vad läser du i så fall?

Ulrika svarar;Jo, hon läser men det brukar inte bli inte så ofta, och så mycket som hon skulle vilja. Ulrika är väldigt förtjust i John Ajvide Lindqvists böcker, och hon läser även en hel del klassiker. Just nu läser hon telexempel Selma Lagerlöfs trilogi om den Löwensköldska ringen parallellt med deckaren "Rotvälta" av Tove Alstedal.

10. Vilket är ditt bästa skrivtips?

Ulrika svarar;Ulrika menar att man ska skriva för sin egen skull. Det finns så otroligt mycket duktiga författare och fantastiska böcker, så att nå ut med sin egen historia är väldigt svårt. Men om man gör det för sin egen skull så finns det ett stort mervärde med skrivandet oavsett. Så tänker jag när det gäller mitt egna skrivande, säger Ulrika.

Ulrika lever efter mottot "bara gör!". Istället för att tänka så mycket på vad jag vill göra så försöker jag se till att göra det. Sedan blir det inte alltid perfekt, men det blir garanterat något i alla fall. 

Ett stort tack för möjligheten att intervjua dig, Ulrika!

Foto av Magnus Aronsson 

Ha en riktigt trevlig tisdag!

Kram Nina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Utan oss

"Utan oss" av Susanne Sundling utgiven av Lava förlag . Johan och Annikas barn har nu lämnat boet, och Annika försöker nu vänja ...