fredag 11 mars 2022

Argbiggornas antikvariat

 "Argbiggornas antikvariat" är skriven av Frida Gråsjö och utgiven av Modernista förlag. Det är en fristående fortsättning på "Bed & Brekfast för lata brudpar". Agges liv blev inte som hon tänkt sig. Hon är en ensamstående kvinna som lever med sin svartvita bichon havanais hund Junior. Agge driver dessutom Gamla Rosnäs antikvariat tillsammans med Vera. Hennes hyresvärd vill att hon ska avbryta kontraktet i förtid då han tänker sälja byggnaden. Agge måste fundera på om hon ska ge upp antikvariatet eller inte. Hon bestämmer sig för att fortsätta försöka få sitt antikvariat att bli lönsamt igen. Till sammans med sina vänner och hennes nyfunna kärlek Micke, ordnar de ett event för att locka nya kunder till antikvariatet. Agge har dessvärre inte räknat med hur långt hennes hyresvärd är beredd på att gå, för att få Agge att säga upp hyreskontraktet.

En mysig och underhållande feelgood roman som är väldigt lättläst och välskriven. Boken innehåller allt en mysig feelgood roman ska göra, kärlek, vänskap, fina miljöer och en liten gnutta spänning. Målande beskrivningar av både omgivningar och karaktärer gör att man gärna skulle gå in på det där antikvariatet och titta på alla fina böcker. Huvudpersonen är en person som gärna vill klara sig själv. Men hennes nyfunna vänner hjälper gärna till, vilket är underbart. Den fina gemenskapen gör mig varm och glad. Jag tycker bokomslaget är så mysigt och fint. Mitt favoritställe ur boken speglar min egen kärlek till böcker som jag delar med huvudpersonen. Frida skriver sina böcker med en värme och en humor som jag gillar så mycket. Boken är väl läsvärd. Boken får högsta betyg av mig ❤❤❤❤❤/5.

Mitt favoritställe ur boken;Aggie hade alltid älskat böcker. Doften av dem. Känslan av papper mot hennes fingrar. Som liten hade hon ständigt haft näsan i en bok, helst något spännande äventyr om Fem-gänget eller Kitty Drew. Lottas upptåg och hästböckerna om Britta och Silver hade också varit favoriter och i takt med att hon växte upp slukade hon nya historier. Att sugas in så totalt i en berättelse och se den spelas upp inne i huvudet väckte värme och lycka inom henne, och när hon upptäckte att hon delade den glädje med andra blev den ännu större. Att arrangera böckerna i olika hyllor och montrar för att få kunder att upptäcka nya världar genom litteraturen, fascinationen över hur hon själv kunde uppleva så mycket nytt genom att läsa, och att få diskutera med andra som delade hennes intresse för litteratur... Allt det gjorde henne lycklig.

Dagen då hon tog över antikvariatet skulle hon aldrig glömma. Hon hade stått överst på trappan med nyckeln i sin hand och tittat på Vera och Gunnar som stod nedanför och applåderade. De hade firat med champagne i den lilla köksvrån och när Gunnar öppnat flaskan hade korken skjutits rakt upp i taket och efterlämnat en skada som fortfarande fanns kvar. När Agge nu stod vid kaffebryggaren och hälde upp var sin kopp till sig och Vera lutade hon huvudet bakåt och sökte efter märket. Hon fick rysningar av välbehag när hon tänkte på alla minnen som var samlade på den här platsen. Kunde hon verkligen ge upp antikvariatet? Hon älskade det och verksamheten hade blivit hennes tillflyktsort under åren då föräldrarna var sjuka. Ibland undrade hon om det var tack vare antikvariatet hon alls hade stått ut. 

Från baksidan;AGATHA 》AGGE《 BLOM är arg. Hennes liv har inte alls blivit som hon tänkt sig. Vid det här laget skulle hon rest jorden runt och haft både man och barn. Dessutom missköter den odräglige hyresvärden underhållet av hennes älskade antikvariat och grannarna i kvinnokollektivet är onödigt påträngande. 

När fastigheten bredvid säljs och den nye ägaren visar intresse även för antikvariatet snurrar tankarna i Agges huvud. Kanske borde hon ta den enkla utvägen ut och avsluta sitt kontrakt i förtid, något hyresvärden med alla medel försöker få henne att göra. Men när den nya vaktmästaren får det att pirra i magen på henne och kvinnokollektivet visar sig från sin bästa sida kommer hon på andra tankar-åtminstonde tills hyresvärden börjar ta till ännu värre övertalningsmetoder. 

Nu behöver Agges fundera ett extra varv på om ensam verkligen är stark, eller om alla ibland behöver lite hjälp från sina vänner.

Ha en fortsatt mysig fredag!

Kramizar Nina 

2 kommentarer:

BOKSLÄPP maj 2024

INTRESSANTA BOKSLÄPP NU I MAJ!  📖 Jag har spanat på böcker som släpps nu i maj månad. 😍 Här är några av dem. *Den sista flytten  @histori...